Actualitate

Două milioane dintr-o încheiere a instanţei falsificată

„Va fi greu de găsit vinovatul”

Preşedintele Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco, este pur şi simplu uluit de această întâmplare, pentru că anume „încheierea” sa a fost falsificată (foto 1): „Pentru prima dată văd o încheiere a instanţei falsificată. Autorul acesteia urmează neapărat să fie tras la răspundere. Asta nu e semnătura mea, iar ştampila instanţei este mai mare decât cea aplicată aici. Ştiu că procuratura a deschis o urmărire penală pe acest caz, dar va fi foarte greu de dovedit cine e vinovatul. Din câte cunosc, falsificatorii sunt aceiaşi oameni care au falsificat întreg dosarul prin care s-a încercat acapararea a 23 mln. de lei de la „Moldova-Gaz”, a adăugat magistratul.

Şi, dacă e aşa, toate drumurile duc iarăşi în direcţia lui Anatolie Tripăduş de la Bălţi. Ca şi în cazul Lesnic, un demnitar comunist i-a făcut cunoştinţă bălţeanului cu un businessman şi cei doi s-au înţeles să pornească o afacere. Ca şi atunci, Tripăduş s-a lansat în afacere cu o firmă a sa („Tenadria”, de data aceasta), pentru ca apoi, prin înşelăciune, să ia totul în mâinile sale. Conflictele şi fărădelegile generate în urma respectivei afaceri sunt multe şi pot încăpea într-o carte, dar acum ne vom opri doar la falsificarea încheierii lui Colenco.

Aceiaşi morţi în alte copii…

În 2005, „Tenadria” avea nevoie să conecteze un cartier de construcţii la un gazoduct. Potrivit directorului firmei, Sergiu Timuş, Tripăduş şi-a propus atunci sprijinul, obligându-se să efectueze aceste servicii prin firma sa „Gaz-Taf-Grup”. Acest SRL a fost fondat de Tripăduş, a avut şi are ca fondatori şi directori exclusivi persoane din anturajul său. Astfel, în baza unui contract, „Tenadria” a plătit pentru aceste lucrări 975 de mii de lei. „Au trecut ani, dar nici gaz n-am mai văzut, nici banii nu ne-au fost întorşi înapoi. Şi atunci am apelat la instanţă”, precizează Timuş. Mai departe lucrurile au decurs exact după schemele Tripăduş. „Gaz-Taf-Grup” a declarat instanţei că nu a executat lucrările, dar că şi-a restituit datoria. Drept confirmare, ca de obicei, au fost prezentate nişte copii: a unui act de întoarcere a banilor şi a unei dispoziţii de încasare. Ca întotdeauna, originalele lipseau…


Foto 2

Şi de data aceasta, probele despre falsificarea copiilor propuse judecăţii sunt evidente. Actul de restituire a celor 975 de mii de lei (foto 2) este semnat, chipurile, de către Timuş şi, respectiv, Friedrich Mayer din partea „Gaz-Taf-Grup”. „Nu l-am văzut niciodată pe Mayer, nu am semnat niciun document împreună cu el şi semnătura nu e a mea”, susţine Timuş. Mai mult, actul ar fi fost semnat la 28 decembrie 2005, când Mayer – un neamţ implicat în multe dintre dosarele Tripăduş – nici nu se afla în RM, potrivit Serviciului de grăniceri. Însă chiar să fi fost aici, el nu avea dreptul să semneze documentul, deoarece era fondator al firmei „Gaz-Taf-Grup”, dar nu director. Solicitat de noi, Mayer s-a arătat deranjat: „Scuzaţi, nu vreau să vorbesc cu dvs.”. Pe Rodica Gârbu, directoarea de atunci a firmei, nu am putut să o găsim, fiind plecată din ţară. În acelaşi act figurează şi semnăturile a doi martori: Boris Goraş şi Liuba Moroşan. Ambii figurează şi în alte copii prezentate instanţelor de Tripăduş. Să ne amintim de cazul Lesnic, când Goraş era prezentat ca un prieten al acestuia. Dacă e aşa, atunci apariţia lui în alt „act” trezeşte dubii. La mijloc, însă, se pare că se ascunde altceva – anume faptul că martorii din copiile lui Tripăduş sunt morţi şi nu se mai pot apăra. Boris Goraş a decedat în 2007, iar soţia sa, Elena, ne asigură că el nu l-a cunoscut pe Tripăduş. „Vă daţi seama cât a căutat Tripăduş un mort pentru prostiile sale?”, se întreabă femeia.

Răzbunarea contra lui Colenco

Şi copia dispoziţiei de încasare (foto 3) este vădit falsificată. Autentificată la notar, dispoziţia poartă nr. 38, deşi, conform unei opinii de audit, ultima încasare în casieria „Tenadria” a avut numărul de înregistrare 33. Întrebat de noi cine a solicitat autentificarea copiei, notarul Sergiu Plăcintă din Bălţi ne-a spus că e vorba despre o ucraineancă, Lidia Cuşnir. Este, la fel, un nume bine cunoscut în schemele Tripăduş.


Foto 3

La 28 noiembrie 2007, după ce solicitase, dar fără rezultat, originalele celor două acte, judecătorul Colenco a aplicat sechestru, printr-o încheiere, pe conturile bancare şi pe trei imobile ale „Gaz-Taf-Grup”, inclusiv unul din Edineţ. Iar în februarie 2008, MAI a deschis un dosar penal pe faptul însuşirii ilegale a 975 mii lei de către Tripăduş şi Mayer. Dar au urmat lucruri imprevizibile, care au decurs extrem de repede, ca într-o întrecere dintre organele de drept şi infractori. În august 2008, cineva de la „Gaz-Taf-Grup” s-a prezentat în faţa executorilor din Edineţ cu o încheiere, prin care Colenco şi-ar fi anulat toate interdicţiile aplicate anterior… La 22 august, descoperind că încheierea e falsificată, Procuratura Edineţ a pornit o urmărire penală pe faptul confecţionării şi folosirii documentelor oficiale false. Cu toate acestea, la 28 august, „Gaz-Taf-Grup” îi donează imobilul din Edineţ Tatianei Chiaşco – tânăra folosită şi în schema „Moldova-Gaz”. Amintim că, atunci, pe numele ei a fost înscrisă firma „Blancpel-Stil”, care, susţinută de judecătoarea Aurica Us, a fost pe punctul de a prejudicia compania moldo-rusă de 23 mln. lei.

Încheierea falsificată, fiind datată cu 3 iunie 2008, ca să nu trezească suspiciuni, probabil, i-a făcut să închidă ochii până şi pe reprezentanţii ÎS „Cadastru”, care au radiat interdicţiile din registrul întreprinderii. Şi chiar dacă, ulterior, CCCEC i-a atenţionat că sechestrul rămâne în vigoare, „Cadastru” nu a reacţionat. Nu se exclude nici faptul că ÎS „Cadastru” a făcut pur şi simplu abstracţie de adresarea CCCEC, permiţându-i astfel Tatianei Chiaşco să gajeze imobilul, în ianuarie 2009, pentru un credit de cca 2 mln. lei de la „Banca de Economii”. Acum o lună, creditul încă nu fusese rambursat…

„E clar cine e vinovatul”

Din păcate, nicio persoană din această schemă nu a dorit să ne dea unele explicaţii. „Nu vreau să vă răspund la nicio întrebare!”, a fost replica Tatianei Chiaşco, solicitată de noi. Un alt fondator al „Gaz-Taf-Grup”, Vladimir Cambur, precum şi directorul actual al firmei, Igor Botnariuc, care e ginerele lui Tripăduş, n-au răspuns la apelurile noastre. Anterior, însă, Cambur ne-a spus: „Eu sunt mic şi nu ştiu nimic…”. Nici Tripăduş nu este de găsit la niciun număr de telefon. Totuşi, chiar dacă Aureliu Colenco spunea la început că va fi foarte greu de găsit falsificatorul, tot el a recunoscut apoi că, de fapt, e destul de uşor: „Imobilele sechestrate aparţineau firmei lui, oamenii implicaţi sunt de-ai lui – înseamnă că numai lui i-a trebuit aşa ceva. Că doar n-a venit cineva din stradă să falsifice o încheiere a instanţei”.

Anunţam acum o lună că şi premierul Filat s-a autosesizat la cazurile Tripăduş. Oricum, lucrurile stau pe loc. Deja s-au scurs doi ani de când procurorii din Edineţ tot cercetează cazul descris mai sus. Şi celelalte dosare descrise în TIMPUL rămân pe linie moartă. Ba chiar, dimpotrivă, dosarul Lesnic a fost strămutat de către judecătoarea Galina Moscalciuc de la Chişinău la Bălţi, acolo unde se spune că Tripăduş triumfă. „Mă scuzaţi, nu vă supăraţi, la întrebări nu răspund”, ne-a spus judecătoarea, fiind întrebată cum se explică decizia sa. De data aceasta, însă, şi magistraţii bălţeni au refuzat să lucreze la acest caz. Judecătorul Ion Talpă s-a autorecuzat, motivând că are şi alte dosare cu implicarea lui Tripăduş. La rândul său, judecătoarea Svetlana Melnic nu este de acord cu strămutarea dosarului la Bălţi. „Fiindcă dl Tripăduş zice că are influenţă asupra judecătorilor de aici, am refuzat să lucrez la acest dosar. Consider că el trebuie examinat la Chişinău”. Din cauza conflictului de competenţă, cauza a fost trimisă la Curtea Supremă de Justiţie, care (culmea!) a reîntors-o la Bălţi. Aflând despre aceasta, surprinsă, magistrata Melnic a rămas fără cuvinte: „Of, Doamne… Dacă dl Tripăduş spune că are influenţă asupra noastră, Curtea trebuia să ne îngrădească de acest pericol. Noi, judecătorii, trebuie să luăm toate măsurile ca să evităm astfel de situaţii, dar iese cu totul invers… E ceva foarte interesant…”, a adăugat magistrata.

Celălalt dosar, despre încercarea de însuşire ilegală a 23 mln. de lei de la „Moldova-Gaz”, a fost trimis spre examinare în prima instanţă, dar încă nu a ajuns. Când va ajunge, vă vom anunţa. În total, numai la Judecătoria Buiucani astăzi se află 15 dosare penale contra lui Tripăduş, care cuprind 40 de volume, pe 12 mii de pagini. Acestea toate se tergiversează an de an…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *