Actualitate

Doua rapoarte independente semnaleaza greseli la intocmirea listelor

Organizatiile non-guvernamentale care monitorizeaza procesul electoral din RM au identificat o serie de nereguli in urma verificarii listelor electorale pentru alegerile anticipate. Raportul preliminar prezentat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a constatat ca, in unele localitati (Dorotcaia, Larga, Parata), persoane plecate peste hotare au fost excluse din liste. De asemenea, observatorii IDOM au remarcat ca doar in trei localitati (or. Soroca, s. Albota de Jos din r-l Taraclia si s. Parata din r-l Dubasari) din cele 33 monitorizate nu au fost utilizate listele din 5 aprilie 2009.

„Astfel, listele formate in baza datelor Ministerului Dezvoltarii Informationale (MDI), care au trezit suspiciuni si ingrijorari, au fost reutilizate in 30 de localitati. Acest fapt pune la indoiala calitatea listelor pentru alegerile anticipate”, a declarat Vlad Lupan, coordonatorul proiectului.

Comparatia dintre cifrele privind numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din 5 aprilie si cele din 29 iulie, in localitatile monitorizate, denota ingrijorarea observatorilor, conform carora listele actuale sunt si mai mari decat cele de la alegerile din aprilie, cu circa 6000 de persoane. Vlad Lupan recomanda pe viitor ca listele electorale sa fie afisate cu cel putin 20 de zile inainte de ziua alegerilor. Totodata, este nevoie de imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu, educatia populatiei si organizarea de traininguri pentru administratiile publice locale.

O monitorizare a listelor electorale din municipiul Chisinau a fost realizata de Alianta Centrelor Comunitare de Acces la Informatie si Instruire din Moldova (Alianta CCAII), care a implementat, in perioada 14-23 iulie, un proiect al Coalitiei Civice „Coalitia 2009”. Si de data aceasta observatorii au constatat multiple cazuri de inexactitati si erori la intocmirea listelor electorale. Victor Koroli, directorul executiv al Aliantei CCAII, a declarat ca „cele mai grave incalcari se refera la inscrierea incompleta sau gresita a seriei si numarului actului de identitate (647 de cazuri)”. Urmeaza lipsa completa a seriei si numarului actului de identitate in liste (193 de cazuri), persoane decedate (29 de cazuri la zece sectii de votare), persoane incluse repetat in listele electorale (opt cazuri la trei sectii de votare), persoane care nu au fost incluse in listele electorale (zece cazuri) si persoane care nu au drept de vot (trei cazuri). Juristul Eugen Rabca a amintit si despre un caz socant care a avut loc la alegerile precedente. E vorba de o persoana condamnata la 23 de ani de inchisoare si care a votat. In acest sens, articolul 13 al Codului Electoral prevede ca „persoanele condamnate la privatiune de libertate prin hotarare definitiva a instantei de judecata” nu au dreptul de a alege.

In total, au fost identificate 946 de erori in listele electorale, iar la 19 sectii de votare din cele 25 monitorizate au fost depuse contestatii. Cei care au verificat corectitudinea listelor electorale spun ca cele mai multe incalcari au avut loc in orase (Chisinau, Balti, Cahul), iar cele mai putine – in localitatile rurale.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *