Actualitate

Două treimi din DATORIILE Moldovagaz sunt acumulate de Transnistria

 Subiectul a fost discutat miercuri, 20 aprilie, în cadrul unor audieri în cadrul comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Autoritățile dau asigurări că până la sfârșitul anului 2018 gazoductul Iași-Ungheni va fi extins până la Chișinău, mai ales că există riscul ca peste câțiva ani Rusia să nu mai exporte gaz prin Ucraina.
În 2015, Republica Moldova a consumat 2,9 miliarde de metri cub de gaz, dintre care două treimi au revenit regiunii transnistrene. De fapt, regiunea din stânga Nistrului a acumulat datorii de 4,5 miliarde de dolari pentru consumul de gaz, iar în total întreprinderea Moldova-gaz are datorii de aproximativ 6,2 miliarde de dolari, dintre care cinci miliarde față de concernul rus Gazprom.
Vicepreședintele Consiliului de administrație al Moldova-gaz, Iacov Cazacu, a declarat în cadrul audierilor că în ultimii trei ani întreprinderea a înregistrat pierderi mari, dintre care doar în 2015 de aproape 3,4 miliarde de lei.
Potrivit unor informații, din 2019 Rusia nu va mai tranzita gaz prin Ucraina. În aceste condiții, Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz. Ministrul adjunct al economiei Valeriu Triboi susține că până atunci ar urma să fie finalizată construcția gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Peste câteva luni urmează să fie finalizat studiul de fezabilitate, după care ar putea începe negocierile cu finanțatori internaționali ca să susțină realizarea proiectului.
Fostul premier Iurie Leancă s-a arătat însă deranjat că proiectul este realizat prea încet.
Comisia parlamentară pentru economie buget și finanțe ar urma să organizeze audieri și în privința interconectării energetice cu România.
radiochsinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *