Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Eveniment 30 Ianuarie 2012, ora 14:20    Din editia print

galerie FotoDouă zile printre morţi: reportaj din morgă

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Prima senzaţie care m-a încercat - şi care a persistat câteva zile - a fost mirosul înţepător de cadavre şi chimicale, care mi-a răscolit stomacul în cel mai serios mod.   

Pereţii „edificiului morţii” parcă purtau şi ei amprenta macabră a întunericului. Mintea începuse s-o ia razna, genunchii începură să-mi tremure, iar culoarea din obraji se acoperi cu fardul spaimei. Începea să mă ia cu leşin. Voiam să fug … „Mă, ăştia şi-au luat sicriele? Bată-i să-i bată cu afacerea lor, cu tot!..”, spuse în glumă medicul legist, uitându-se la mine cu un soi de ironie, cum stăteam înţepenită în uşorul uşii.

La intrarea în „anticamera morţii” întâlnesc o asistentă care stă cu picioarele împleticite şi trage graţios din pipă, împreună cu un coleg. Cei doi nu se lasă convinşi nici în ruptul capului să-mi vorbească despre specificul meseriei lor, sub pretextul că nu se prea pricep la cuvinte, ferindu-se şi de camera de filmat. Mă invită în schimb cu ospitalitate să văd unde se fac autopsiile. Le mulţumesc respectuos şi… refuz. În timp ce ne conduce spre administraţia morgii, asistenta îmi spune că lucrează aici de 19 ani. Nedumerită, o întreb cum poate o femeie să reziste aici? „La noi lucrează multe femei, nu sunt singura. Avem o doamnă medic, trei asistente şi două femei responsabile de curăţenia în morgă. Ca să vedeţi, în laboratorul biologic şi toxico-narcologic sunt numai femei.”, îmi spune ea.

Toţi cei care lucrează aici se îmbolnăvesc de tuberculoză şi cancer

Îi sună telefonul. „Cetîrnadţati, vosemi, vosemi. Trupovozka. Da, pojaluista”. (Paisprezece, opt, opt. Transportarea cadavrelor… - n.a.) La noi sângele nu este rece, ci cald ca la toată lumea, mă contrazice ea după ce închide telefonul mobil. Haideţi cu mine, dacă vreţi…”, mă îndeamnă din nou.


În timp ce urcăm la etajul doi al instituţiei, femeia îmi spune rapid că astăzi le-au fost „livrate” zece cadavre, ieri au lucrat cu 14, iar sâmbăta trecută - cu 24. Nici medici legişti şi cei judiciari nu au fost mai vorbăreţi. Unul dintre specialişti se rezumă să-mi spună că doar primii zece ani sunt mai grei, după aceea te obişnuieşti cu „anturajul”. „E o meseria ca oricare alta. Aşa cum ţăranul lucrează câmpul şi cum brutarul coace pâine…”, spune un tânăr specialist. Asocierea dintre cele două mi se păru anapoda. „Riscuri? Da. Aproape toţi cei care lucrează aici se îmbolnăvesc de tuberculoză şi de cancer, îmi răspunde el în doi peri, cu ochii aţintiţi în monitor. Sunt pasionat de ceea ce fac, dar totodată sunt mai impresionat de viaţă şi de oamenii vii pe care îi văd, mai ales după o zi de muncă printre neînsufleţiţi”, concluzionă el.

Capacitatea maximă - 40 de cadavre

Secţia de Tanatologie din cadrul Centrului de Medicină Legală are misiunea de a asigura calitativ şi la timp investigaţiile pe cadavre. Acestea sunt de două tipuri, constatarea medico-legală şi expertiza medico-legală. În secţie activează 11 medici legişti,care efectuează cercetarea şi expertizarea cadavrelor. Cele patru săli de necropsie sunt utilate cu şase mese, ceea ce permite executarea a şase autopsii concomitent. Regimul de lucru de la morgă este non-stop, iar cea mai mare pauză pe care şi-o pot lua medicii sunt două zile, de sărbători. Însă, chiar şi în această scurtă perioadă lucrează personalul de gardă, care de regulă execută diverse lucrări, de ordin social, penal şi altele. Uneori volumul de lucru poate ajunge la 40 de cadavre, în special, după „vacanţa” medicilor când camerele frigorifice devin arhipline.


Utilajul din secţie nici pe departe nu asigură condiţii de muncă optime, iar medicii sunt lăsaţi să se descurce cum pot, cu mâinile goale adică. Cei din administraţie spun că instituţia nu a fost niciodată o prioritate a Ministerului Sănătăţii, care nu se prea grăbeşte să aloce bani pentru renovarea ei.

Programul angajaţilor de la morgă e unul obişnuit. Ziua începe cu o mică şedinţă în care se face „inventarul” cadavrelor. Apoi fiecare trece la muncă. La 9.30 începe efectuarea autopsiilor şi recoltarea probelor. Materialul prelevat este trimis la laborator, iar, în timp ce sunt efectuate analizele, specialiştii încep perfectarea rapoartelor asupra stabilirii cauzei decesurilor.

Un medic legist are o leafă de 4500 lei, iar pentru risc şi nocivitate primeşte 120 de lei

Potrivit directorului Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvşinov, salariul mediu al unui medic pe anul 2010 a fost de 4500 de lei, iar cel al rezidenţilor nu atinge suma de 2000 de lei. În străinătate însă, un specialist din această „ramură” ridică peste 6000 de euro. „Noroc că lucrează şi în garda de noapte, altminteri, vă asigur că mulţi dintre ei ar renunţa. Lucrul pe timp de noapte este plătit dublu, astfel salariul trece de 3000 de lei. Aceasta este singura motivaţie financiară a rezidenţilor”, spune medicul. El susţine că riscul acestei meserii dizgraţioase este dublu, fiind vorba despre riscul propriu-zis şi nocivitate, mai ales pentru cei care lucrează în secţiile de laborator şi secţia de tanatologie. Zi de zi, lucrătorii inhalează substanţele toxice ce se răspândesc în aer. Este vorba despre cadaverină şi putrescină, două gaze care se formează în urma descompunerii cadavrului. Pericolul devine şi mai mare atunci când concentraţia lor creşte. În plus, există mai multe feluri de chimicale, al căror efect este la fel de dăunător sănătăţii.


Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală

„Un lucru care încă nu e demonstrabil din punct de vedere ştiinţific, dar care ridică mari întrebări, este faptul că ultimii noştri trei experţi, care au lucrat aici, au decedat de diferite forme de cancer”, susţine Ion Cuvşinov. El spune că, pe timpuri, pentru risc şi nocivitate, un medic legist era recompensat cu un adaos de 30% la salariu. Însă, în ultimii şapte ani, aceasta se compensează cu suma de 120 de lei lunar, adică 1400 de lei pe an. „Raportat la alte ţări, acest adaos s-ar numi bătaie de joc. Nu mai vorbesc că afară, „graţie” riscului căruia sunt supuşi specialiştii din acest domeniu, un an de lucru se calculează ca unul şi jumătate, ceea ce le permite medicilor să se pensioneze mai devreme decât alte categorii. Singurul domeniu în care regula e valabilă este cel al imagisticii”, se plânge medicul legist. Cât priveşte satisfacţia profesională, el remarcă faptul că singura mulţumire e de a scoate la lumină adevărul, venind atât în ajutorul victimei, cât şi a învinuitului.

„Profesia este ca soţia şi mama, adică cea mai frumoasă”

„Ce cunoşti mai bine, aia e şi cel mai bun domeniu pentru tine. Cele mai frumoase femei sunt soţia şi mama, aşa e şi cu profesia”, îmi spunea în glumă medicul legist Gheorghe Baciu. Impresionată de răceala şi uşurinţa cu care aceşti oameni îmi vorbeau despre clienţii lor neînsufleţiţi, nu puteam totuşi să nu mă întreb dacă în viaţa aceasta îi mai sperie ceva… „Medicina e un domeniu care se învaţă toată viaţa. Sângele rece vine după ce te deprinzi. Sunt însă şi momente în care, oricât de pregătit ai fi, te cutremură. În rest, crima şi omorul le privim cu ochi reci. Da, suntem oameni şi avem simţăminte, dar facem abstracţie de ele atunci când cadavrul stă pe masa de autopsie. El este obiect de studiu şi nimic mai mult. E asemenea unei cărţi, care te absoarbe prin conţinutul său”, îmi relatează senin doctorul. El spune că există, totuşi, o categorie de cadavre care îl cutremură - cele ale copiilor.

„Cunoscând partea opusă a vieţii, am învăţat să tratez oamenii cu mult respect şi îngăduinţă. Suflarea noastră este scurtă pe acest pământ şi trebuie să trăim cum se cuvine…”, îmi spune, pe o notă filosofică, Ion Cuvşinov.

Tanatologia este ştiinţa care se ocupă cu cercetarea semnelor, condiţiilor, cauzelor şi naturii morţii.

Cu autopsia cadavrelor se ocupa doua specialităţi: anatomia patologică şi medicina legala. Prima ţine de moartea neviolentă, iar cealaltă de moartea violentă, care este de trei genuri: asasinarea, actele suicidale şi cele accidentale.

Expertizele medico-legale se efectuează doar în baza ordonanţelor organelor de drept, poliţia şi procuratura. Actualmente în R. Moldova cifra medicilor legişti nu ajunge la o sută.

Galerie foto

29 Ianuarie 2012

O vizită la morga din Chişinău

 • ex1 Directorul Centrului de Medicină Legală din Chişinău, Ion Cuvşinov
 • ex1 Intrarea în morga din Chişinău
 • ex1 Acces limitat!
 • ex1 Pe holurile morgii
 • ex1 Corpurile neînsufleţite sunt pregătite aici pentru înmormântare
 • ex1 Intrare în depozitul morgii
 • ex1 Laborator toxicologic şi narcologic
 • ex1 O femeie de serviciu face curăţănie la Spitalul de Mediciă Legală
 • ex1 Laboratorul Roentgen. Acces interzis
 • ex1 Centrul de Medicină Legală din Chişinău
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)