Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Eveniment 30 Ianuarie 2012, ora 14:20    Din editia print

galerie FotoDouă zile printre morţi: reportaj din morgă

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Prima senzaţie care m-a încercat - şi care a persistat câteva zile - a fost mirosul înţepător de cadavre şi chimicale, care mi-a răscolit stomacul în cel mai serios mod.   

Pereţii „edificiului morţii” parcă purtau şi ei amprenta macabră a întunericului. Mintea începuse s-o ia razna, genunchii începură să-mi tremure, iar culoarea din obraji se acoperi cu fardul spaimei. Începea să mă ia cu leşin. Voiam să fug … „Mă, ăştia şi-au luat sicriele? Bată-i să-i bată cu afacerea lor, cu tot!..”, spuse în glumă medicul legist, uitându-se la mine cu un soi de ironie, cum stăteam înţepenită în uşorul uşii.

La intrarea în „anticamera morţii” întâlnesc o asistentă care stă cu picioarele împleticite şi trage graţios din pipă, împreună cu un coleg. Cei doi nu se lasă convinşi nici în ruptul capului să-mi vorbească despre specificul meseriei lor, sub pretextul că nu se prea pricep la cuvinte, ferindu-se şi de camera de filmat. Mă invită în schimb cu ospitalitate să văd unde se fac autopsiile. Le mulţumesc respectuos şi… refuz. În timp ce ne conduce spre administraţia morgii, asistenta îmi spune că lucrează aici de 19 ani. Nedumerită, o întreb cum poate o femeie să reziste aici? „La noi lucrează multe femei, nu sunt singura. Avem o doamnă medic, trei asistente şi două femei responsabile de curăţenia în morgă. Ca să vedeţi, în laboratorul biologic şi toxico-narcologic sunt numai femei.”, îmi spune ea.

Toţi cei care lucrează aici se îmbolnăvesc de tuberculoză şi cancer

Îi sună telefonul. „Cetîrnadţati, vosemi, vosemi. Trupovozka. Da, pojaluista”. (Paisprezece, opt, opt. Transportarea cadavrelor… - n.a.) La noi sângele nu este rece, ci cald ca la toată lumea, mă contrazice ea după ce închide telefonul mobil. Haideţi cu mine, dacă vreţi…”, mă îndeamnă din nou.


În timp ce urcăm la etajul doi al instituţiei, femeia îmi spune rapid că astăzi le-au fost „livrate” zece cadavre, ieri au lucrat cu 14, iar sâmbăta trecută - cu 24. Nici medici legişti şi cei judiciari nu au fost mai vorbăreţi. Unul dintre specialişti se rezumă să-mi spună că doar primii zece ani sunt mai grei, după aceea te obişnuieşti cu „anturajul”. „E o meseria ca oricare alta. Aşa cum ţăranul lucrează câmpul şi cum brutarul coace pâine…”, spune un tânăr specialist. Asocierea dintre cele două mi se păru anapoda. „Riscuri? Da. Aproape toţi cei care lucrează aici se îmbolnăvesc de tuberculoză şi de cancer, îmi răspunde el în doi peri, cu ochii aţintiţi în monitor. Sunt pasionat de ceea ce fac, dar totodată sunt mai impresionat de viaţă şi de oamenii vii pe care îi văd, mai ales după o zi de muncă printre neînsufleţiţi”, concluzionă el.

Capacitatea maximă - 40 de cadavre

Secţia de Tanatologie din cadrul Centrului de Medicină Legală are misiunea de a asigura calitativ şi la timp investigaţiile pe cadavre. Acestea sunt de două tipuri, constatarea medico-legală şi expertiza medico-legală. În secţie activează 11 medici legişti,care efectuează cercetarea şi expertizarea cadavrelor. Cele patru săli de necropsie sunt utilate cu şase mese, ceea ce permite executarea a şase autopsii concomitent. Regimul de lucru de la morgă este non-stop, iar cea mai mare pauză pe care şi-o pot lua medicii sunt două zile, de sărbători. Însă, chiar şi în această scurtă perioadă lucrează personalul de gardă, care de regulă execută diverse lucrări, de ordin social, penal şi altele. Uneori volumul de lucru poate ajunge la 40 de cadavre, în special, după „vacanţa” medicilor când camerele frigorifice devin arhipline.


Utilajul din secţie nici pe departe nu asigură condiţii de muncă optime, iar medicii sunt lăsaţi să se descurce cum pot, cu mâinile goale adică. Cei din administraţie spun că instituţia nu a fost niciodată o prioritate a Ministerului Sănătăţii, care nu se prea grăbeşte să aloce bani pentru renovarea ei.

Programul angajaţilor de la morgă e unul obişnuit. Ziua începe cu o mică şedinţă în care se face „inventarul” cadavrelor. Apoi fiecare trece la muncă. La 9.30 începe efectuarea autopsiilor şi recoltarea probelor. Materialul prelevat este trimis la laborator, iar, în timp ce sunt efectuate analizele, specialiştii încep perfectarea rapoartelor asupra stabilirii cauzei decesurilor.

Un medic legist are o leafă de 4500 lei, iar pentru risc şi nocivitate primeşte 120 de lei

Potrivit directorului Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvşinov, salariul mediu al unui medic pe anul 2010 a fost de 4500 de lei, iar cel al rezidenţilor nu atinge suma de 2000 de lei. În străinătate însă, un specialist din această „ramură” ridică peste 6000 de euro. „Noroc că lucrează şi în garda de noapte, altminteri, vă asigur că mulţi dintre ei ar renunţa. Lucrul pe timp de noapte este plătit dublu, astfel salariul trece de 3000 de lei. Aceasta este singura motivaţie financiară a rezidenţilor”, spune medicul. El susţine că riscul acestei meserii dizgraţioase este dublu, fiind vorba despre riscul propriu-zis şi nocivitate, mai ales pentru cei care lucrează în secţiile de laborator şi secţia de tanatologie. Zi de zi, lucrătorii inhalează substanţele toxice ce se răspândesc în aer. Este vorba despre cadaverină şi putrescină, două gaze care se formează în urma descompunerii cadavrului. Pericolul devine şi mai mare atunci când concentraţia lor creşte. În plus, există mai multe feluri de chimicale, al căror efect este la fel de dăunător sănătăţii.


Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală

„Un lucru care încă nu e demonstrabil din punct de vedere ştiinţific, dar care ridică mari întrebări, este faptul că ultimii noştri trei experţi, care au lucrat aici, au decedat de diferite forme de cancer”, susţine Ion Cuvşinov. El spune că, pe timpuri, pentru risc şi nocivitate, un medic legist era recompensat cu un adaos de 30% la salariu. Însă, în ultimii şapte ani, aceasta se compensează cu suma de 120 de lei lunar, adică 1400 de lei pe an. „Raportat la alte ţări, acest adaos s-ar numi bătaie de joc. Nu mai vorbesc că afară, „graţie” riscului căruia sunt supuşi specialiştii din acest domeniu, un an de lucru se calculează ca unul şi jumătate, ceea ce le permite medicilor să se pensioneze mai devreme decât alte categorii. Singurul domeniu în care regula e valabilă este cel al imagisticii”, se plânge medicul legist. Cât priveşte satisfacţia profesională, el remarcă faptul că singura mulţumire e de a scoate la lumină adevărul, venind atât în ajutorul victimei, cât şi a învinuitului.

„Profesia este ca soţia şi mama, adică cea mai frumoasă”

„Ce cunoşti mai bine, aia e şi cel mai bun domeniu pentru tine. Cele mai frumoase femei sunt soţia şi mama, aşa e şi cu profesia”, îmi spunea în glumă medicul legist Gheorghe Baciu. Impresionată de răceala şi uşurinţa cu care aceşti oameni îmi vorbeau despre clienţii lor neînsufleţiţi, nu puteam totuşi să nu mă întreb dacă în viaţa aceasta îi mai sperie ceva… „Medicina e un domeniu care se învaţă toată viaţa. Sângele rece vine după ce te deprinzi. Sunt însă şi momente în care, oricât de pregătit ai fi, te cutremură. În rest, crima şi omorul le privim cu ochi reci. Da, suntem oameni şi avem simţăminte, dar facem abstracţie de ele atunci când cadavrul stă pe masa de autopsie. El este obiect de studiu şi nimic mai mult. E asemenea unei cărţi, care te absoarbe prin conţinutul său”, îmi relatează senin doctorul. El spune că există, totuşi, o categorie de cadavre care îl cutremură - cele ale copiilor.

„Cunoscând partea opusă a vieţii, am învăţat să tratez oamenii cu mult respect şi îngăduinţă. Suflarea noastră este scurtă pe acest pământ şi trebuie să trăim cum se cuvine…”, îmi spune, pe o notă filosofică, Ion Cuvşinov.

Tanatologia este ştiinţa care se ocupă cu cercetarea semnelor, condiţiilor, cauzelor şi naturii morţii.

Cu autopsia cadavrelor se ocupa doua specialităţi: anatomia patologică şi medicina legala. Prima ţine de moartea neviolentă, iar cealaltă de moartea violentă, care este de trei genuri: asasinarea, actele suicidale şi cele accidentale.

Expertizele medico-legale se efectuează doar în baza ordonanţelor organelor de drept, poliţia şi procuratura. Actualmente în R. Moldova cifra medicilor legişti nu ajunge la o sută.

Galerie foto

29 Ianuarie 2012

O vizită la morga din Chişinău

  • ex1 Directorul Centrului de Medicină Legală din Chişinău, Ion Cuvşinov
  • ex1 Intrarea în morga din Chişinău
  • ex1 Acces limitat!
  • ex1 Pe holurile morgii
  • ex1 Corpurile neînsufleţite sunt pregătite aici pentru înmormântare
  • ex1 Intrare în depozitul morgii
  • ex1 Laborator toxicologic şi narcologic
  • ex1 O femeie de serviciu face curăţănie la Spitalul de Mediciă Legală
  • ex1 Laboratorul Roentgen. Acces interzis
  • ex1 Centrul de Medicină Legală din Chişinău
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)