Actualitate

Dovezi foto: Igor Dodon, gata de război?

Astfel a izbucnit președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-o conferință de presă organizată imediat după ce vice-premierul rus Dmitri Rogozin nu a putut ajunge la Chișinău, România interzicându-i să traverseze spațiul său aerian. Acesta urma să participe împreună cu Igor Dodon, la Tiraspol, la evenimentele dedicate celor 25 de ani de la desfășurarea ”forțelor pacificatoare rusești” pe teritoriului enclavei separatiste transnistrene.

Dodon nu este la prima sa ieșire publică în care amenință cu violența cetățenii și pe oponenții săi politici. Lucru grav, de facto și de jure, dar cu care, aparent, ne-am deprins cu toții. Am ajuns să credem că nimeni nu ia în serios declarațiile sale extremiste, însă greșim amarnic. 834.940 de moldoveni l-au votat și dacă e să facem un mic calcul, că 1% (8349 persoane) din această cifră crede și ia în serios apelurile lui Dodon, atunci, dragi prieteni, ar trebui să ne alarmăm. Nu încerc să instig la panică, însă la precauție – da.

Războiul informațional a început de multă vreme, iar pe Facebook și Odnoklassniki are loc învrăjbirea interetnică continuă și oarecum și mobilizarea celor la care s-a adresat Igor Dodon: ”Fiți de-a gata! Se apropie momentul când noi îi vom pune la punct.”

Vă prezint doar câteva exemple de personaje, dar și comunități loiale lui Dodon, care cu ușurință mâine ar ieși în stradă. Iar de la Tiraspol să aduci 5 camioane cu muniții la Chișinău, e un fleac. Deși, părerea mea este că aceste persoane, la care se referă Dodon, sunt deja înarmate.

Luăm o postare de pe facebook a unui cetățean pe nume Vitalie Mocan (a.n. 11/12/1973), pământean al lui Igor Dodon, originar din raionul Călărași. Se prezintă drept președintele organizației Genavavita, o organizație pro-rusă, care înglobează mai multe elemente extremiste. Mulți dintre membrii acestei organizații au dosare penale pentru activități de mercenariat în Ucraina și se află în vizorul Serviciului de Informații și Securitate. Partea proastă e că se află în libertate.


La această postare a lui Mocan, reacționează bunul său prieten și coleg de vânătoare, Oleg Bețian, la fel membru Genavavita și președintele filialei Briceni a organizației Patrioții Moldovei, condusă de Mihail Garbuz și finanțată de Moscova. Patrioții Moldovei l-au susținut la alegerile prezidențiale pe Igor Dodon.

comentariu: Foarte corect, Igor Nicolaevici, noi suntem gata.


Nu, poza nu e furată de pe Google. Oleg Bețian este unul dintre mercenarii moldoveni care a luptat în Donbass și care susține deschis separatismul din estul Ucrainei. Și pe cel din estul Moldovei la fel. Oleg nu ascunde nici faptul că se antrenează zilnic pentru evenimentele ce urmează să aibă loc. Omul se mai și fotografiază cu pistoale și arme tip automat. Adevărate, credeți-mă.

Oleg Bețian are și echipă.

După cum am menționat, Bețian e coleg și bun prieten cu Mihail Garbuz, care la rândul său e un aprig susținător al președintelui Igor Dodon. Aceștia se află în strânsă conexiune și cu Igor Tuleanțev, președintele Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova, organizație finanțată direct de către Kremlin.

Oleg Bețian și Mihail Garbuz

Igor Dodon și Igor Tuleanțev

Am mai analizat prin lista de prieteni a lui Vitalie Mocan, Oleg Bețian, Sergiu Dașa și am descoperit că există o armată întreagă de susținători aprigi ai președintelui Dodon, gata să ia arma și să iasă în stradă, după cum afirmă nestingherit chiar ei. Admit că majoritatea acestor persoane se află sub supravegherea organelor de drept, însă faptul că aceștia se află în libertate, mă pune cumva în gardă. Din informațiile mele, Igor Dodon finanțează nemijlocit mai multe cluburi sportive de lupte, organizații de tir sportiv, dar și asociații de veterani militari.

E lucru știut că toate organizațiile pro-ruse active din Republica Moldova sunt finanțate de către Moscova, prin canalele FSB din Ambasada Rusiei la Chișinău, prin canalele Tiraspol – Chișinău și din offshore-urile din Bahamas, acolo unde își ține banii și președintele Igor Dodon.

Am scris toate acestea ca să-i mai scutur puțin pe cei care îl ascultă pe Dodon cu sarcasm și zâmbetul pe buze. Trebuie să realizăm că este extrem de grav faptul că un președinte atât de fidel Rusiei, în ochii căruia se citește clar nebunia, face apel la susținătorii săi să iasă în stradă și să se manifeste violent.

834.940 de moldoveni l-au votat pe Igor Dodon președinte. 

Dragoș Galbur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *