Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2019
Abonamente

Muzică 15 Octombrie 2012, ora 13:03    Din editia print

Dr. conf. Emilia Moraru: „Muzica de cor este oglinda sufletului meu”

Marime Font

S-a născut pe 24 august 1971 în satul Susleni, județul Orhei. 

A absolvit Școala de muzică din Susleni (1979-1984), Colegiul Pedagogic „V. Lupu” din or. Orhei (1986-1990), Institutul de Arte din Chișinău, Facultatea Pedagogie Muzicală, secția Dirijat Cor Academic în clasa profesorului universitar Teodor Zgureanu (1990-1995). În 1995-1997 își face masteratul la Academia de |Muzică din Chișinău, specializarea Dirijat Cor Academic, clasa prof. univ. T. Zgureanu, iar în 1997-1998 - la Universitatea de Muzică din București, Facultatea Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, specializarea Sinteză muzicologică, conducător științific - prof. univ. Alexandru Leahu. Urmează doctorantura la Universitatea Națională de Muzică din București, specializarea Istoria muzicii, avându-l în calitate de conducător științific pe prof. univ. Vasile Iliuț (1998-2002). Doctor în studiul artelor (2002). Șefă a catedrei Pedagogie Muzicală a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice - din 2010. Laureată a Premiului Național și al celui municipal pentru Tineret (2005).
 
Dr. conf. Emilia Moraru este o cercetătoare fină a folclorului nostru muzical. Teza de doctor și-a consacrat-o cântului coral românesc contemporan basarabean de inspirație bizantină, văzut din perspective diacronice. „Am vrut să urmăresc evoluția muzicii corale de inspirație bizantină și folclorică din spațiul românesc. Am studiat tot ce s-a scris despre muzica corală din întreg spațiul românesc, de la începuturi până în zilele noastre. O atenție aparte am acordat-o creației compozitorilor moldoveni de muzică corală, care s-au axat pe filonul bizantin și cel folcloric”, afirmă Emilia Moraru.

De fapt, ne spune ea, a cercetat mai mult creația corală a compozitorului Teodor Zgureanu - creațiile de formă amplă scrise după anii `90: „Oratoriul Salmilor”, „Imnele Sfintei Liturghii a lui Ioan Gură de Aur”, Oratoriul „Noaptea Sfântului Andrei” și aspectul stilistic al corurilor din opera „Decebal”.


În baza tezei de doctorat, în 2004 Emilia Moraru a editat monografia „Clopote astrale. Compozitorul și dirijorul Teodor Zgureanu”, pentru care, în 2005, a fost distinsă cu Premiul Național pentru Tineret în domeniul Științei, Tehnicii, Literaturii și Artelor în sfera criticii muzicale, precum și cu cel municipal.

În 2003, când a revenit la Chișinău, a înființat corul pentru bărbați „Gavriil Musicescu” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP). Cu acest cor a participat la mai multe concursuri internaționale de muzică de cor. În 2003, 2005 și 2007 devine laureată a Concursului internațional de muzică de cor „Gheorghe Dimitrov” din Varna, Bulgaria. Tot în 2005, este laureată a Festivalului internațional „Muzica Balcanilor” din București, iar în 2006 - laureată a Festivalului internațional de muzică de cor bisericească ortodoxă „Hajnovka 2006”, Polonia.
Din păcate, pentru a se deplasa la diverse concursuri peste hotare e nevoie de bani, pe care nimeni nu-i dă, studenții fiind nevoiți să-și întoarcă buzunarele pe dos. „Și atunci, tot elanul dispare. În muzică nu vin copii de oameni bogați, iar statul nu ne ajută cu nimic”, constată ea cu tristețe.

În calitate de șefă de catedră, profesoara modernizează planul de învățământ astfel încât acesta să devină competitiv, iar absolvenții să aibă posibilități mai mari de angajare în instituțiile educaționale.

Am întrebat-o, firește, ce înseamnă pentru ea muzica de cor. „Muzica corală este oglinda sufletului meu, fără de care nu-mi pot imagina existența”, ne-a răspuns Emilia Moraru.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)