Astăzi 25 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:01
Abonamente

Interviu 3 Februarie 2017, ora 13:38

Dr. Ioana Drăgoicea, medic chirurg plastician: „1 bărbat la 5 femei apelează la injecţiile cu botox sau acid hialuronic”

Marime Font

Tratamentele non invazive de întinerire a tenului sunt din ce în ce mai la modă printre persoanele de carieră, femei şi bărbaţi trecuţi de 40 de ani care se preocupă de sănătatea şi aspectul lor. Dacă în urmă cu 10 ani „botoxatele şi siliconatele” făceau parte dintr-o anumită categorie de public, astăzi dacă îi priveşti pe cei care frecventează cabinetele medicilor esteticieni, nu îţi dai seama că au apelat la astfel de proceduri.  

Ce presupun tehnicile non invazive de întinerire a tenului?

În acest domeniu au rămas pe primele locuri tratamentele cu botox şi tratamentele cu fillere sau acid hialuronic pentru ca acesta este cel mai safe produs folosit ca filler, ca substanţă de umplere. Au rămas până acum cele mai bune tratamente, pentru că au şi proba timpului. Sunt împotriva oricărei injectări cu filer permanent, precum siliconul. În toată lumea civilizată acest produs a fost interzis. Există totuşi situaţii în care în România se mai injectează încă silicon în ţesuturi.

Are efecte negative pe termen lung?

Pe termen lung s-au observat nişte efecte care sunt greu de corectat apoi. Doar cu intervenţie chirurgicală mai poţi să scoţi un filler permanent dintr-o buză sau dintr-o faţă şi atunci cu sechele, evident. Pe când acidul hialuronic e o substanţă care în mod normal există în organism şi care se resoarbe treptat pe parcursul unui an, un an jumătate, e complet inofensivă.

Asta înseamnă că într-un an sau un an şi jumătate pacienta trebuie să revină la cabinet?


În cazul acidului hialuronic, se poate reveni după dorinţe. În cazul acidului hialuronic, substanţa pe care o introduci iniţial, de exemplu pentru buze, am introdus un mililitru de acid hialuronic, începe să se resoarbă treptat şi poţi să repeţi procedura după un an când se consideră resorbit. Există şi variaţii. Nu la toată lumea se întâmplă la fel: unii resorb în 10 lunii, alţii resorb în mai mult de un an. Însă, în funcţie de cum doreşte pacientul se poate reumple şi mai devreme de reabsorbţie.

În cazul botoxului, substanţa folosită pentru corectarea ridurilor de expresie de la nivelul frunţii, laba gâştii, reinjectarea se recomandă a fi făcută la 6 luni, nu mai des, pentru că în cazul acestei substanţe poate să apară rezistenţă, adică nu mai reacţionezi prin dispariţia ridurilor dacă faci abuz. Astfel, în cazul botoxului trebuie să duci pacientul la interval de timp cât mai mare, spre şase luni, poate chiar şi mai mult.

Tu îţi faci astfel de proceduri?

Sigur că da. Îmi fac de pe la 31-32 de ani, de când le fac şi altora injecţii cu botox. Consider că în cazul ridurilor de expresie, cele de pe frunte şi de la coada ochiului, trebuie să ne facem injecţii din momentul apariţiei lor, din momentul în care le observăm, să folosim doze foarte mici pentru a reuşi să le controlăm. Dacă îţi pui în cap că îţi vei face botox numai după 40 de ani, s-ar putea să nu mai obţii aceleaşi rezultate pentru că ridul acela s-a creat în piele. Ideea e să acţionezi precoce şi să menţii o stare bună a tenului, să nu laşi lucrurile să avanseze. Altfel, va fi greu de corectat apoi.

Cum sună caracterizarea „siliconată, platinată şi botoxată”?

Asta cu „botoxată„ este folosită în special pentru femeile cu buze injectate, lucru care este total greşit, pentru că aşa cum spuneam botoxul se foloseşte pentru riduri. Multe dintre pacientele mele arată foarte natural, nu-ţi dai seama că sunt injectate. Fiecare medic cred că intervine câtuşi de puţin în imaginea pacientelor sale. Chiar dacă pacienta îţi cere buze nu ştiu cum, riduri deloc sau te miri ce altceva, cred că fiecare medic îşi pune amprenta asupra muncii sale. Vrând, nevrând nu poţi să faci ce cere pacienta pentru că ai şi tu o imagine despre frumuseţe. În cazul meu, tendinţa şi dorinţa mea este să încerc să fac oamenii să pară mai tineri nu alţii. Nu vreau să le schimb expresii, fizionomii, să nu mai fie recunoscuţi pe stradă. Cel mai mare eşec al injectologiei mi se pare atunci când reuşeşti să transformi un om să nu mai semene cu el. Poţi să faci lucruri în limitele bunului simţ. Aş putea să-ţi arăt câteva paciente şi nu ai ştii că sunt injectate. Ai spune că arată bine, că arată tinere şi când ţi-aş spune vârsta ai spune „wow”. Pentru mine ar fi un eşec dacă mi-ar spune cineva că au observat colegii de birou că s-a injectat. Pentru mine cel mai mare compliment e „Ce bine arăţi! Ai fost într-o vacanţă? Arăţi odihnită!

Trebuie să recunosc că am şi eu paciente „botoxate, siliconate şi platinate”, dar încerc să păstrez măsura. Am şi refuzat paciente pentru că atunci când se depăşeşte o limită, trebuie să le mai las să se ducă.

Ce părere ai de produsele de îngrijire? Dermatocosmetice cu acid hialuronic sau tot felul de formule magice care fac ridurile să dispară?

Evident că sunt promisiuni de marketing mincinoase pentru că nu poţi să foloseşti o cremă şi după 3 săptămâni să scapi de riduri. Pe de altă parte trebuie să recunosc totuşi proprietăţile unor produse cosmetice, de exemplu cele cu acid hialuronic care pot menţine o hidratare bună a straturilor superficiale ale pielii şi care pot prelungi uneori durata de viaţă a unor proceduri injectabile. De exemplu, injectezi acidul hialuronic pentru corectarea unor riduri, iar faptul că foloseşti apoi un produs de hidratare bun, e important pentru prelungirea efectului acestor proceduri. Dar selecţia trebuie să se facă foarte atent.

Elixirul tinereţii nu s-a inventat. Totuşi există substanţe cu proprietăţi anti radicali liberi cum este şi coenzima Q10, vitamina C sau resveratrolul pe care le putem folosi pe cale internă adică să mâncăm alimente care au în componenţa lor astfel de substanţe anti radicali liberi care pot schimba lucrurile şi pot lupta împotriva îmbătrânirii. Pe mine mă pasionează subiectul şi chiar mă gândesc să dezvolt puţin şi partea de medicină anti aging, chiar dacă sunt chirurg.

Cât de scumpe sunt astfel de procedări non invazive de întinerire a tenului?

Sunt destul de costisitoare, dar dacă poţi face ceva pentru tine, ar fi bine să o faci. Preţurile procedurilor injectabile depind evident de produsele pe care le foloseşti. Eu prefer produsele premium care sunt şi cele mai scumpe, dar au cel mai mic risc de reacţii adverse. Prefer să cumpăr cel mai pur acid hialuronic, cea mai pură toxină botulinică şi chiar dacă pentru mulţi preţul pe care îl propun pare mare, prefer să nu fac acea procedură decât să risc am un pacient nemulţumit şi să stau cu stresul că aş putea corecta şi anihila efecte ulterioare. Toxina botulinică costă între 250 şi 350 de euro, în funcţie de cantitatea injectată. Evident că la un bărbat cantitatea este uneori aproape dublă decât în cazul unei femei. În cazul acidului hialuronic între 250 şi 300 de euro pe mililitru de produs. Se taxează întotdeauna în funcţie de cantitate şi evident, tipul produsului. În cabinetul meu fiecare pacient primeşte un carneţel pe care se lipesc etichetele de produs pentru a avea o evidenţă. 

Care a fost cea mai mare satisfacţie a ta?

Am avut o pacientă căreia i-am pus implant mamar şi care a venit să-mi spună ulterior că i-am salvat viaţa pentru că după intervenţie şi-a găsit jumătatea şi s-a căsătorit şi nu mai este depresivă şi nefericită cum era înainte. Bineînţeles că nu cred că implantul meu a făcut-o să se căsătorească şi doar i-a dat încredere în ea.

Cum ai ales meseria asta?

Ştiu că în 2000 când am luat rezidenţiatul pe chirurgie plastică mă gândeam să aleg ginecologie, oftalmologie sau chirurgie plastică, aceasta din urmă pentru că acest domeniu era la început şi am fost atrasă de noutatea ramurei.

Spuneai că de un an de zile nu mai lucrezi în spitalul de stat. De ce ai plecat de acolo?

Eram de mult preocupată de domeniul chirurgiei estetice. Evident că într-un spital de urgenţă nu puteam să fac asta pentru că veneau tot felul de traumatisme, încercam să reconstruiesc feţe şi multe altele. A fost o parte importantă în procesul meu de pregătire, dar deja de 8 ani lucram în paralel şi în privat. Am fost foarte atrasă de domeniul chirurgiei estetice.

Era ceva ce nu-ţi plăcea la stat?

Eu am fost norocoasă. Eu am dat un examen pentru post, l-am obţinut din anul doi de rezidenţiat. Eu nu fac parte dintre medicii care se plâng că nu au post. Când am întrat la Floreasca mi s-a părut că l-am prins pe Dumnezeu şi spuneam că nu voi pleca niciodată de acolo. Lucrurile au evoluat şi în timp mi-am dat seama că pe lângă faptul că nu aveam timp de familie, îmi doream altceva. În plus mi-a plăcut mereu să fiu independentă şi am încercat să fiu pe picioarele mele, să nu mai fiu angajată. Acum spre 40 de ani, nu mai puteam să fac câte şase gărzi, să stau şi câte 36 de ore în spital. Mă gândeam că poate vreau şi eu o familie, să fac un copil. Aşa am plecat de la stat.

Care este profilul pacienţilor care vin la tine?

Am doamne trecute de 40 de ani care au propriul business sau lucrează în companii, adică din punct de vedere financiar îşi permit astfel de proceduri care sunt destul de costisitoare. Iar numărul bărbaţilor care vin la mine este în creştere. Dacă acum 7-8 ani venea un bărbat la 30 de femei, acum media este 1 la cinci femei. Vin şi persoane publice, dar nu genul acelora care apar pe la televizor. Legea atracţiei cred că funcţionează pentru că m-au căutat numai persoane foarte plăcute. E o plăcere să vin la cabinet şi să mă întâlnesc pacienţii mei.

sursa: life.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:01

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

 Sandu a refuzat să comenteze explicit votul dat de co-președintele blocului politic ACUM, Andrei Năstase, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:44

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - propus vice-director SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - propus vice-director SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:47

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

„Cuvântul rusofobie a devenit popular în Rusia în timpul ”perestroikai” lui Gorbaciov, când era folosit în cea mai mare parte de către antisemiții nebuni – bărboșii degenerați din ONG-ul „Pamyati”. Ei spuneau despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:28

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind numirea în funcție a conducătorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Iunie 2019, ora: 12:26

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Lumea sporturilor este în doliu. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România, Cosmin Dușa, originar din Cugir, județul Alba, a decedat la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:20

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

Anunțul a fost făcut de vice-președintele Parlamentului din Ucraina, Irina Gerașcenko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:01

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Dionis Cenușă: „Măcar din solidaritate și pentru că avem forțe militare ruse în regiunea transnistreană, Năstase trebuia să se abțină de la vot”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:47

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

PD ar putea alege o femeie ca Președinte pentru a se poziționa ca un partid pro-european și pentru o reîmprospătare a imaginii partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:34

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Telegram este o aplicație foarte populară printre amatorii de securitate sporită în conversațiile virtuale. Printr-o actualizare recentă, a devenit și mai utilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:26

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase alături de socialistul Batrîncea au votat ca Federație Rusă să fie acceptată din nou în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Rusia a fost scoasă din APCE ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei și ocuparea peninsulei Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:55

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidul „ȘOR” intenționează să organizeze o ședință extinsă, cu participarea reprezentanților conducerii formațiunii pentru a examina situația politică creată în Parlament în condițiile presiunilor și încălcării drepturilor deputaților...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:34

Deputatul Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

Deputatul  Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

„Am votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin in cadrul acestui Exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt in măsura sa comentez”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:09

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak, sosit ieri în R. Moldova, ar fi avut și un program neoficial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:04

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

Un şef de secţie şi un medic din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfînta Treime" au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:55

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Sancţionați pentru anexarea peninsulei Crimeea în 2014, rușii delegați de Kremlin să participe la reuniunile si lucrarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), s-au văzut lipsiți încă din 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat la această...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)