Social

Dragoste preschimbata in ura cu pumni

Maria F., o femeie de 32 de ani, are doi copii mici si un sot violent. Mult timp n-a indraznit sa ceara ajutorul politiei in relatia cu sotul bataus, de frica de a nu ramane pe drumuri, fara nicio sursa de existenta. Intr-o zi, insa, a rupt lantul rabdarii, si-a luat micutii in brate si s-a dus la Inspectoratul de politie din Soldanesti. Pentru prima data, Nicolae M., inspectorul de sector, a reactionat adecvat in situatia unei victime a violentei in familie.

Cum trateaza politistii instruiti violenta in familie
Pentru inceput, el a intocmit fisa de inregistrare a cazului si a chemat asistentul social, medicul si psihologul din localitate pentru a rezolva problema reclamantei. „Maria va fi evaluata psihologic si va urma terapie si consiliere de depasire a abuzului fizic si psihic suferit. De asemenea, atat ea, cat si copiii ei vor fi supusi unui examen medical pentru a descoperi si alte posibile boli psihosomatice. Femeia va primi si ajutor social”, a mentionat inspectorul, precizand ca este foarte multumit de lucrul in echipa multidisciplinara si de beneficiile reale pe care aceasta le poate oferi victimelor violentei.
In cei peste opt ani de activitate la politie, Nicolae M. a avut multe plangeri de acest fel, pe care le rezolva superficial. Daca femeile nu doreau sa depuna reclamatii impotriva sotilor agresori sau sa-i actioneze in judecata, el le respecta decizia si nu incerca sa le convinga. „Aplicam amenda agresorului. De regula, acesta promitea ca nu isi va mai bate sotia. Discutam si cu victima, careia ii era oarecum rusine de ceea ce i s-a intamplat si dorea sa revina mai repede acasa, departe de ochii lumii. Pe moment, lucrurile parca se rezolvau. Dupa o perioada, insa, scenariul putea sa se repete", ne-a marturisit inspectorul. El a invatat cum sa combata violenta din familiile din localitate, dupa ce a fost instruit de experti de profil, in cadrul proiectului „Protectia si abilitarea victimelor violentei in familie". El s-a convins ca metoda lui de lucru in asemenea circumstante era gresita, deoarece politistul de unul singur nu poate salva o victima de violenta. Muncind intr-o echipa multidisciplinara, alaturi de medici de familie, de asistenti sociali si psihologi, politistul a inteles complexitatea fenomenului in cauza in RM.

Fenomenul poate fi combatut doar cu echipe multidisciplinare
„Asemenea situatii sunt larg raspandite din cauza traditiei seculare inradacinate la noi, precum ca „o femeie nebatuta e ca si o casa nematurata" sau „bataia-i rupta din rai". Mai rau e ca, la noi, fiecare a treia femeie agresata considera ca a provocat singura conflictul, astfel ca nici atentia comunitatii asupra acestui fenomen nu e pronuntata si nici specialistii nu sunt motivati sa-l abordeze", a explicat Valentina Bodrug-Lungu, expert national in probleme de gender.
Larisa T., psiholog din Soldanesti, alta participanta la training, ne-a spus ca cel mai mare avantaj pe care il vede acum in munca cu persoanele care au suferit de violenta este reabilitarea lor psihologica, morala si gasirea unui loc de munca si de trai pentru ele. „Asa ajutam noi femeile din aceasta categorie sa se reintegreze in societate, le redam increderea in ziua de maine. Totodata, inlaturam si cliseul precum ca violenta in familie trebuie sa ramana un subiect tabu, ce se consuma in familie, departe de ochii lumii", crede psihologul.

Japonia investeste in lupta pentru familii normale
Sute de specialisti din raioanele Soldanesti, Vulcanesti, Rezina, Anenii Noi si Grigoriopol au participat la traininguri de instruire, organizate de UNFPA in cadrul proiectului comun „Protectia si abilitarea victimelor traficului de fiinte umane si a violentei in familie in Moldova". Medici de familie, asistenti sociali, politisti si psihologi au invatat cum sa previna si sa combata violenta in familie, cum sa creeze echipe multidisciplinare si cum sa trateze fiecare caz in parte.
La randul ei, Maria F. beneficiaza de consiliere psihologica si asistenta medicala, fiind plasata, temporar, impreuna cu copiii, intr-un centru maternal din localitate. Totodata, specialistii centrului au convins parintii Mariei sa o primeasca la ei acasa si sa o ajute sa isi ia viata de la capat. Femeii nu-i vine sa creada ca a scapat din mainile sotului violent. „Nu stiu ce aveam sa fac de una singura. Poate as fi fost nevoita sa-mi las copiii o vreme sa creasca la internat, iar eu – sa plec peste hotare, ca sa castig bani pentru a-i putea intretine. Cu ajutorul specialistilor, sper sa-mi gasesc un serviciu si sa am grija de copii acasa", a spus femeia.
In prezent, in republica se desfasoara proiectul „Protectia si abilitarea victimelor traficului de fiinte umane si violentei in familie", realizat de PNUD, UNFPA, OIM si OSCE, cu sustinerea financiara a Guvernului Japoniei. Proiectul este preconizat pentru anii 2008-2011 si are drept scop combaterea acestor fenomene in RM. Regiunile-pilot selectate au fost Soldanesti, Rezina, Anenii Noi, Hancesti si Grigoriopol. Bugetul proiectului constituie 3,3 mln. USD.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *