Social

Drama copiilor singuri din RM e mult mai mare dect a celor din Romnia

Maria Petre, membra a Delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE-RM, a atentionat Parlamentul European ca subiectul copiilor singuri nu e doar al RM sau al Romaniei, ci e o problema europeana. Ea lupta, in special, pentru obtinerea unor fonduri europene pentru copiii abandonati de catre parintii plecati in strainatate. In exclusivitate pentru TIMPUL, Maria Petre a declarat ca aceasta categorie de copii din RM va beneficia de fonduri europene, pe termen scurt si pe termen lung.

Una dintre declaratiile cele mai rasunatoare din ultimul timp in Parlamentul European a fost cea a europarlamentarei Maria Petre, care a readus in atentie problema copiilor din RM, ramasi fara parintii plecati la lucru peste hotare. „Reactia autoritatilor RM la declaratiile mele a fost usor formala. Nu e suficient sa spui ca nu ai o lege a abandonului, dar ne gandim cum sa rezolvam problema sau am facut niste progrese referitoare la copiii abandonati. Si Romania are problema copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca, dar drama copiilor din RM e mult mai mare. Spre deosebire de mamele din Romania, care sunt la munca in Spania, Italia sau Grecia, cele din RM, ca urmare a absentei acordului de facilitare a vizelor, nu se pot intoarce in orice moment acasa. Dincolo e realitatea pentru care trebuie sa facem urgent ceva”, a afirmat Maria Petre.
O veste buna e ca subiectul copiilor singuri nu e perceput de conducatorii UE ca fiind doar al RM sau al Romaniei, ci ca o problema europeana. Sunt milioane de oameni care sunt plecati de acasa in cautarea unui trai mai bun si in acelasi timp sunt milioane de copii ramasi in tarile lor. „S-a intamplat in sesiunea precedenta a Parlamentului European sa avem o rezolutie, initiata de Comisia de munca si afaceri sociale a Parlamentului UE, care cere Comisiei Europene sa evalueze fenomenul. Nu stim in acest moment cati copii avem in aceasta situatie. Dupa ce vom cunoaste situatia de ansamblu in aceasta privinta a UE si a zonelor de vecinatate, cum e RM, se va decide cate fonduri din bugetul UE vor fi directionate, si pe termen scurt si pe termen lung. Nu e simplu ca un copil sa creasca fara parinti si sa fie lasat in grija bunicilor sau altcuiva. Ne putem pomeni in timp cu deformarea psihologiei lor”, a mentionat deputata europeana.

„Cerem o lege speciala privind cadrul juridic al abandonului”

UE investeste in ceea ce inseamna echilibru social, solidaritate umana si sociala. „Fenomenul copiilor singuri tine de solidaritatea dintre generatii, de care avem atat de mult nevoie”, observa Maria Petre. „Copiii ramasi singuri pentru ca parintii au plecat la munca sunt o realitate in toata Europa Centrala si de Est. Drama celor din RM este cu atat mai mare, cu cat parintii lor sunt plecati ilegal si, ca atare nu pot reveni indiferent de ce se intampla cu copiii si cu ceilalti membri ai familiei lor ramasi acasa. Nu avem date oficiale, dispunem insa de un studiu UNICEF, care ne arata ca, in ultimii ani, 35.000 de copii au fost lasati fara ingrijirea ambilor parinti. Fara date clare, nu putem avea politici publice eficiente. Exista sate in care toate femeile sunt plecate sa lucreze in strainatate. Mai mult, abandonul scolar a crescut foarte mult. La Condrita, la 30 km de Chisinau, unde singura sursa de venit sunt ciupercile si fructele de padure, singura masa a copiilor sunt cativa biscuiti si paharul de compot pe care le primesc de la scoala", a mai spus Maria Petre.
Ea cere din nou Comisiei Europene sa elaboreze, impreuna cu statele membre, masuri eficiente de gestionare a problemei favorabile copilului, atat pentru spatiul comunitar, dar si pentru zona de vecinatate.
„Abandonarea copiilor de catre parintii care pleaca la munca a fost calificata de cotidianul britanic „Daily Telegraph” drept „o noua forma de abuz asupra minorilor”. Copiii abandonati de parinti sau de societate sunt vulnerabili in fata traficului. Romania trebuie sa simplifice procedurile de cetatenie si cerem Comisiei sa urgentam impreuna semnarea Acordului de mic trafic de frontiera intre Romania si RM. Noi, Parlamentul European, cerem inca o data autoritatilor de la Chisinau sa adopte imediat o lege speciala privind cadrul juridic al abandonului, insotita de masuri de protectie pentru minorii aflati in aceasta situatie”, a concluzionat Maria Petre.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *