Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

publicat în Actualitate pe 25 Aprilie 2019, 08:36

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi necesare și avizele obligatorii din partea Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

Conform Autorității Aeronautice Civile (AAC), prevederile se conțin în noul Cod aerian al Republicii Moldova, care a intrat în vigoare la 23 martie 2019. Astfel, în Cod a fost expres introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar prin articolul 33 a fost stabilit faptul că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile, cu excepția cazurilor când zborurile au loc în spațiul special rezervat, în conformitate cu procedurile în vigoare privind alocarea, rezervarea, segregarea zonelor din spațiul aerian național în care se desfașoară activitățile de zbor. În acest sens, proprietarii de drone vor fi nevoiți să facă o solicitare către AAC, pentru a primi autorizare de zbor.

În ultimii ani, AAC a sesizat mai multe încălcări fiind documentate zboruri efectuate în zona desfășurării zborurilor curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectelor de infrastructură, bunurilor materiale etc., fiind puse în pericol siguranța zborurilor și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor.

Autoritatea atenționează posesorii de drone despre necesitatea creșterii responsabilității civice privind utilizarea aparatelor de zbor pilotate de la distanță. Principiul de utilizare a dronelor trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aeriene cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și a vieții private. Consecințele utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor, pot avea urmări grave, inclusiv letale.

Cadru legislativ primar pe domeniul dronelor la nivelul UE a fost creat prin aprobarea noului Regulament de bază UE pe domeniul aviației civile 1139/2018. La 12 martie curent, Comisia Europeană