Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Editorial 30 Noiembrie 2017, ora 08:09    Din editia print

Marime Font

Drum bun și cale bătută

Referendumul din 19 noiembrie, în care socialiștii au investit din banii statului, din banii lor, din surse mai mult sau mai puțin cunoscute, ne-a demonstrat o dată și pentru totdeauna că orașul nostru, Chișinău, nu va mai fi niciodată roșu.

Lupta continuă pentru primărie ne ajută să dormim noaptea cât de cât liniștiți. Cu atât mai mult, cu cât am văzut limpede că Dodon coboară cu o viteză halucinantă (mai ceva decât Luceafărul lui Eminescu) din preferințele alegătorilor.

Ca să fiu cât mai clară, trebuie să vă reamintesc că la alegerile din 13 noiembrie, 2016, Igor Dodon, candidat al socialiștilor, pe atunci a adunat în Chișinău peste 200.000 de mii de voturi. Considerabil mai puțin decât contracandidata Maia Sandu, dar mult mai mult decât rezultatul obținut la referendumul din 19 noiembrie, organizat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă. Pe 19 noiembrie în Chișinău au votat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă puțin peste 90.000. Adică nici jumătate din susținătorii socialiștilor de la prezidențiale.Sincer, nu îmi amintesc un alt caz în care un politician să își piardă doar într-un an peste jumătate din susținători. Dar după activitatea prezidenției, nu putem să ne mirăm de rezultat. Este unul previzibil. Mai mult, mă gândesc acum că am avut noroc de alegerea lui Igor Dodon ca președinte. Dacă rămânea în opoziție, alături de partid, exista riscul ca la parlamentare să câștige zdrobitor. Acum acest lucru nu mai e posibil, epoca lor s-a terminat. Oamenii au înțeles că toate promisiunile au fost vorbe goale.

Din păcate, nici Dorin Chirtoacă nu a câștigat nimic. El rămâne în continuare suspendat, iar cârmele primăriei vedeți bine cine le trage.
Însă e o bucurie să știm că orașul nostru, care reprezintă peste o treime din populația țării, nu va deveni nicicând socialist. Dacă socialiștii pierd o treime la următoarele alegeri, dar mai ales pierd cel mai important oraș al țării, ne putem păstra pe mai departe speranța de mai bine.

Eșecul previzibil al socialiștilor ne-a dat o satisfacție, deși cam scumpă. De unde se vede că au fost mereu rupți de realitate. Trăiesc liniștiți în visele lor postsovietice fără nici o treabă cu ceea ce se întâmplă de fapt. Fiindcă ei, dacă ar fi bănuit vreun moment că nu vor scoate din casă nici măcar 20 de procente de alegători, cred că ar fi ales să își (ne!) cheltuiască banii mai cu cap.

În fine, nu o să plângem noi după banii lor, poate doar după ai noștri. Dar încă nu. Încă suntem euforici să constatăm că socialiștilor li s-a întâmplat ca în proverbe: cine sapă groapa altuia, cade singur în ea. Socialiștii au primit cea mai serioasă palmă de la înființarea partidului lor. Și nu oricum, nu cu sila, ci și-au cerut-o și și-au căutat-o.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md