Politică

Drumul spre guvernare: Vlad Filat, un premier de 40 de ani

Vlad Filat s-a nascut la 6 mai 1969 in Lapusna, Hancesti. Dupa absolvirea, in 1986, a scolii medii Lapusna, a facut serviciul militar obligatoriu in cadrul Armatei Sovietice (1987-1989). A studiat la Tehnicumul de Cooperatie (1989-1990) (institutie de invatamant mediu de specialitate in fosta RSSM), iar apoi a urmat Facultatea de Drept la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Romania (1990-1994).

Intre 1994-1998, Vlad Filat a initiat si condus mai multe afaceri in Romania. A revenit in RM in 1998, ca director general al Departamentului Privatizare si Administrare a Proprietatii de Stat, iar in martie-noiembrie 1999 a fost Ministru de Stat in Guvernul Sturza. In 2000 devine vicepresedinte al Partidului Democrat (PD), condus de Dumitru Diacov. Revine in afaceri si dispare pentru o perioada din viata politica. Reapare dupa alegerile parlamentare din 2005, cand devine deputat pe listele BE „Moldova Democrata”, destramat imediat dupa scrutin. In calitatea sa de deputat al PD, participa la votarea presedintelui Vladimir Voronin pentru al doilea mandat, alaturi de parlamentarii din PPCD si PSL. Ulterior, a regretat public acel vot si a spus ca a fost o eroare provocata, in parte, si de factori externi.

La alegerile locale din iunie 2007 a candidat la functia de primar general de Chisinau, obtinand 8,3% din voturi in primul tur si situandu-se pe locul patru dupa comunistul Veaceslav Iordan (27,62%), liberalul Dorin Chirtoaca (24,37%) si AMN-istul Leonid Bujor (9,75%). In octombrie 2007 paraseste PD (dupa cum afirmase chiar el, in urma unor neintelegeri din interiorul partidului) si, impreuna cu un grup de initiativa, lanseaza ideea constituirii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). In grupul de initiativa al noului partid, pe langa fosti membri ai PD, a intrat si un numar considerabil de reprezentanti ai societatii civile. Congresul de constituire al PLDM a avut loc pe 8 decembrie 2008, iar Vlad Filat a fost ales lider al acestuia. In scurt timp, la partid adera mai multe organizatii teritoriale sau grupuri de membri nu doar din PD, ci si din alte partide cum ar fi PPCD sau PL.

In nici doi ani, PLDM, in frunte cu Vlad Filat, a devenit autorul mai multor initiative politice, inclusiv campania de colectare a semnaturilor pentru convocarea unui referendum prin care sa fie schimbat modul de alegere a presedintelui RM, si anume, ca acesta sa fie ales direct de catre cetateni. Initiativa a esuat insa, Comisia Electorala Centrala considerand insuficient numarul de semnaturi colectate. Intre timp, Vlad Filat devine unul dintre cei mai vehementi critici ai puterii comuniste, iar tensiunile dintre el si autoritati cresc. Acestea din urma nationalizeaza un imobil cu sase etaje din Chisinau, una dintre cele mai mari cladiri cu birouri de inchiriat din centrul capitalei, al carui actionar majoritar era Vlad Filat. El califica nationalizarea imobilului drept o rafuiala politica pusa la cale de comunisti si ataca guvernul la CEDO. Curtea nu a pronuntat inca verdictul final in acest caz.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, PLDM obtine 12,43% din voturi si 15 mandate din 101 in Legislativ. La anticipatele din 29 iulie, PLDM acumuleaza 16,57% din sufragii si 18 mandate in Parlament. Impreuna cu depitatii din PL, PDM si AMN, liderul liberal-democrat formeaza noua coalitie majoritara din Legislativ, Alianta pentru Integrare Europeana, care detine in total 53 de mandate.

Vlad Filat este casatorit si are doi copii. Sotia sa, Sanda Filat, a absolvit doua facultati – Limbi straine si Psihologie, si a facut un masterat. Vorbeste fluent cinci limbi. Conduce o scoala de limbi moderne, unde functioneaza si un cabinet de consiliere psihologica. A afirmat la un moment despre sotul sau: „…nu e omul care sa fie condus de cineva/…/. E foarte hotarat in deciziile pe care le ia”.

„A avea curaj inseamna nu numai sa poti spune adevarul, dar si sa ai puterea sa nu-l ascunzi” – este moto-ul blogului semnat de Vlad Filat.

Dupa Imedia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *