Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 8 Septembrie 2015, ora 07:35    Din editia print

Drumurile refugiaților duc spre Europa

Marime Font

Foto: simbol

Sute de mii de refugiați bat disperat la poarta Europei. Veniţi din Orient şi nordul Africii, zone zdruncinate de război, oamenii intră în fiecare zi pe continentul european şi se îndreaptă spre Occident.  

Merg pe jos zeci de kilometri, ajutați de voluntarii organizațiilor internaționale care le dau pâine, apă și medicamente. Deși drumul face multe victime, refugiații nu renunță la speranța de a ajunge în Europa, pe care o cred un tărâm al făgăduinței.

Aproximativ 340.000 de imigranţi au intrat numai în acest an în Uniunea Europeană. Refugiații ajung în Europa prin granițele maritime ale Spaniei, Greciei și Italiei. Ei trec hotarele Macedoniei, Serbiei și Ungariei, având de cele mai multe ori destinația Germania, Austria și Suedia.

Gardul de fier al Ungariei

Ungaria se confruntă cu un flux masiv de imigranți. Pentru a se proteja, conducerea de la Budapesta a ordonat ridicarea unui gard la frontiera cu Serbia. Aflată în proces de execuție, construcția va avea patru metri în înălțime și se va întinde pe o distanță de 175 km. Gardul de sârmă ghimpată nu constituie o piedică pentru refugiați, care reușesc să se strecoare printre firele metalice.


Secretarul de stat de la Ministerul de Interne al Ungariei, Karoly Kontrat susține că peste 156.000 de imigranţi au intrat în Ungaria ilegal de la începutul anului, cei mai mulţi provenind din Siria. Oficialul consideră că, odată ce gardul de la frontiera cu Serbia va fi finalizat, acesta va fi suficient de sigur să oprească valul de imigranți. Cu toate acestea, numărul refugiaților ajunși în Budapesta este foarte mare, majoritatea oprindu-se în incinta gării de est a orașului. Pe 31 august, autoritățile au cedat și au permis trenurilor cu refugiați să pornească spre Austria și Germania. Cu o zi mai târziu, poliția austriacă a declarat că 3.650 de imigranţi au sosit în Viena, acesta fiind un record pentru Austria.
La fel de îngrijorată este Grecia care reprezintă pentru refugiați o poartă spre Uniunea Europeană. În condițiile crizei elene, dilema imigranților este și mai problematică. Guvernul grec susţine că nu are resursele necesare pentru a face faţă unui număr atât de mare de sosiri. În acest sens, preşedintele grec, Prokopis Pavlopoulos, l-a contactat pe omologul său francez, Francois Hollande, şi a cerut ca situaţia Greciei să fie discutată la nivel european. Potrivit ziarului Kathimerini, în ultima săptămână, 17.500 de imigranţi au fost înregistraţi pe insula Lesbos.

Sfârșitul tragic al libertății

Fenomenul refugiaților sporește activitatea rețelelor de traficanți, care profită de deznădejdea oamenilor. Aceste rețele deschid birouri în ţări unde se află mulţi refugiaţi, precum Turcia, şi își promovează serviciile pe reţelele de socializare. Traficanții asigură refugiații că îi pot ajuta să ajungă din zonele de război până în nordul Europei. Aceste practici au adus primele victime săptămâna trecută, când peste 70 de cadavre au fost găsite într-un camion abandonat pe o autostradă în Austria. Medicii legiști afirmă că oamenii s-au sufocat, având în vedere că erau înghesuiţi câte cinci oameni pe metru pătrat. Patru din cele 70 de persoane erau copii. Refugiaţii descoperiți erau cel mai probabil originari din Siria sau Afganistan. Drept reacție, autoritățile austriece au decis să efectueze controale pentru o perioadă nedeterminată, verificând toate vehiculele care ar putea avea ascunzători pentru persoane transportate ilegal.

Solicitanţii de azil trebuie să depună cereri în primul stat UE în care ajung, o regulă adesea ignorată de imigranţi, care preferă ţările mai prospere. Potrivit Eurostat, în prima jumătate de an, 400.000 de cereri de azil au fost depuse în UE, de două ori mai multe față de anul trecut. Astfel, valurile de imigranţi reprezintă o situaţie de criză pentru Uniunea Europeană, care a eliminat controalele la frontiere între statele din zona Schengen. Germania, destinația majorității refugiaților, așteaptă în acest an 800.000 de imigranți atrași de economia puternică a țării și piața muncii. Cancelarul Angela Merkel a declarat că această criză ar putea distruge acordul Schengen, dacă alte state UE nu îşi asumă un rol mai mare. „Dacă nu reuşim să distribuim corect refugiaţii, problema Schengen va fi, desigur, pe agenda multora”, a declarat ea într-o conferinţă la Berlin. „Suntem în faţa unei provocări naţionale uriaşe. Aceasta va fi o provocare centrală nu doar câteva zile sau luni, ci pentru o perioadă lungă”, a adăugat ea, citată de o agenție de presă din România. Conducerea UE a anunţat deja înfiinţarea unor cote de distribuire a imigranţilor în fiecare stat membru.

România, în așteptarea imigranților

România are la dispoziție șase centre pentru refugiați, unde va putea găzdui din noiembrie aproape 1.800 de persoane. Imigranții vor putea beneficia de apă, hrană, cazare și servicii consulare. Autoritățile române vor primi 6.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru fiecare imigrant, indiferent cât va sta acesta pe teritoriul țării. Fostul președinte, Traian Băsescu a declarat că ar trebui să refuze primirea imigranţilor. „A-i primi nu înseamnă a le asigura cazarea. Trebuie să le dai dreptul de a se manifesta cultural, să construim moschei, trebuie să le facem şcoli în limba lor. Noi nu reuşim să integrăm romii de atâţia ani, cum să reuşim să îi integrăm pe aceştia”, a adăugat fostul șef de stat. Consilierul prezidențial actual, Leonard Orban crede că primirea imigranților trebuie să aibă loc după desfășurarea pregătirilor pentru integrarea acestora. Cota de repartizare propusă României de către Uniunea Europeană constituie 2.362 de persoane din Siria şi Eritreea.
Republica Moldova nu se află pe traseul migrației. Cu toate acestea, numărul străinilor care vor să locuiască în țara noastră a crescut de aproape patru ori într-un an. Potrivit datelor Biroului Migraţie şi Azil, anul trecut, au fost depuse 274 de cereri, faţă de 72 de solicitări, înregistrate în 2013. În acest an, peste 200 de persoane au cerut azil în țara noastră.

„La moment, 185 de sirieni beneficiază de statutul de refugiat în Republica Moldova. Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite în colaborare cu Centrul Caritate pentru Refugiați ajută cetățenii străini să se integreze în societate”, declară Irina Cozma, consultant UNHCR. Timp de jumătate de an, imigranții învață limba română. Tinerii pot deveni elevi sau studenți, facilitându-se accesul la locurile de muncă bine plătite. „Cunosc refugiați care au devenit medici, specialiști în tehnologii informaționale. Alții devin bucătari, ospătari sau șoferi”, declară consultantul.

Veniți prin Afganistan, Iran, Siria, Irak sau Eritreea, refugiații visează la o viață în Europa. „În orice ţară este mai bine decât în ţara mea. În ţara mea este război”, repetă ei, justificându-și prezența. Într-un context atât de instabil, oficialii europeni sunt debusolați. Janos Hajdu, şeful Centrului ungar pentru luptă împotriva terorismului (TEK), a admis posibilitatea ca împreună cu valul de imigranți în Europa să poată pătrunde și grupările teroriste. Un pericol la fel de mare îl constituie reprezentanții grupării Statul Islamic. Autoritățile înăspresc controalele, înfricoșați de gândul că ar putea deschide ușa terorismului.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)