Astăzi 10 Aprilie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Octombrie 2020
Abonamente

Actualitate 8 Septembrie 2015, ora 07:35    Din editia print

Drumurile refugiaților duc spre Europa

Marime Font

Foto: simbol

Sute de mii de refugiați bat disperat la poarta Europei. Veniţi din Orient şi nordul Africii, zone zdruncinate de război, oamenii intră în fiecare zi pe continentul european şi se îndreaptă spre Occident.  

Merg pe jos zeci de kilometri, ajutați de voluntarii organizațiilor internaționale care le dau pâine, apă și medicamente. Deși drumul face multe victime, refugiații nu renunță la speranța de a ajunge în Europa, pe care o cred un tărâm al făgăduinței.

Aproximativ 340.000 de imigranţi au intrat numai în acest an în Uniunea Europeană. Refugiații ajung în Europa prin granițele maritime ale Spaniei, Greciei și Italiei. Ei trec hotarele Macedoniei, Serbiei și Ungariei, având de cele mai multe ori destinația Germania, Austria și Suedia.

Gardul de fier al Ungariei

Ungaria se confruntă cu un flux masiv de imigranți. Pentru a se proteja, conducerea de la Budapesta a ordonat ridicarea unui gard la frontiera cu Serbia. Aflată în proces de execuție, construcția va avea patru metri în înălțime și se va întinde pe o distanță de 175 km. Gardul de sârmă ghimpată nu constituie o piedică pentru refugiați, care reușesc să se strecoare printre firele metalice.

Loading...


Secretarul de stat de la Ministerul de Interne al Ungariei, Karoly Kontrat susține că peste 156.000 de imigranţi au intrat în Ungaria ilegal de la începutul anului, cei mai mulţi provenind din Siria. Oficialul consideră că, odată ce gardul de la frontiera cu Serbia va fi finalizat, acesta va fi suficient de sigur să oprească valul de imigranți. Cu toate acestea, numărul refugiaților ajunși în Budapesta este foarte mare, majoritatea oprindu-se în incinta gării de est a orașului. Pe 31 august, autoritățile au cedat și au permis trenurilor cu refugiați să pornească spre Austria și Germania. Cu o zi mai târziu, poliția austriacă a declarat că 3.650 de imigranţi au sosit în Viena, acesta fiind un record pentru Austria.
La fel de îngrijorată este Grecia care reprezintă pentru refugiați o poartă spre Uniunea Europeană. În condițiile crizei elene, dilema imigranților este și mai problematică. Guvernul grec susţine că nu are resursele necesare pentru a face faţă unui număr atât de mare de sosiri. În acest sens, preşedintele grec, Prokopis Pavlopoulos, l-a contactat pe omologul său francez, Francois Hollande, şi a cerut ca situaţia Greciei să fie discutată la nivel european. Potrivit ziarului Kathimerini, în ultima săptămână, 17.500 de imigranţi au fost înregistraţi pe insula Lesbos.

Sfârșitul tragic al libertății

Fenomenul refugiaților sporește activitatea rețelelor de traficanți, care profită de deznădejdea oamenilor. Aceste rețele deschid birouri în ţări unde se află mulţi refugiaţi, precum Turcia, şi își promovează serviciile pe reţelele de socializare. Traficanții asigură refugiații că îi pot ajuta să ajungă din zonele de război până în nordul Europei. Aceste practici au adus primele victime săptămâna trecută, când peste 70 de cadavre au fost găsite într-un camion abandonat pe o autostradă în Austria. Medicii legiști afirmă că oamenii s-au sufocat, având în vedere că erau înghesuiţi câte cinci oameni pe metru pătrat. Patru din cele 70 de persoane erau copii. Refugiaţii descoperiți erau cel mai probabil originari din Siria sau Afganistan. Drept reacție, autoritățile austriece au decis să efectueze controale pentru o perioadă nedeterminată, verificând toate vehiculele care ar putea avea ascunzători pentru persoane transportate ilegal.

Solicitanţii de azil trebuie să depună cereri în primul stat UE în care ajung, o regulă adesea ignorată de imigranţi, care preferă ţările mai prospere. Potrivit Eurostat, în prima jumătate de an, 400.000 de cereri de azil au fost depuse în UE, de două ori mai multe față de anul trecut. Astfel, valurile de imigranţi reprezintă o situaţie de criză pentru Uniunea Europeană, care a eliminat controalele la frontiere între statele din zona Schengen. Germania, destinația majorității refugiaților, așteaptă în acest an 800.000 de imigranți atrași de economia puternică a țării și piața muncii. Cancelarul Angela Merkel a declarat că această criză ar putea distruge acordul Schengen, dacă alte state UE nu îşi asumă un rol mai mare. „Dacă nu reuşim să distribuim corect refugiaţii, problema Schengen va fi, desigur, pe agenda multora”, a declarat ea într-o conferinţă la Berlin. „Suntem în faţa unei provocări naţionale uriaşe. Aceasta va fi o provocare centrală nu doar câteva zile sau luni, ci pentru o perioadă lungă”, a adăugat ea, citată de o agenție de presă din România. Conducerea UE a anunţat deja înfiinţarea unor cote de distribuire a imigranţilor în fiecare stat membru.

România, în așteptarea imigranților

România are la dispoziție șase centre pentru refugiați, unde va putea găzdui din noiembrie aproape 1.800 de persoane. Imigranții vor putea beneficia de apă, hrană, cazare și servicii consulare. Autoritățile române vor primi 6.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru fiecare imigrant, indiferent cât va sta acesta pe teritoriul țării. Fostul președinte, Traian Băsescu a declarat că ar trebui să refuze primirea imigranţilor. „A-i primi nu înseamnă a le asigura cazarea. Trebuie să le dai dreptul de a se manifesta cultural, să construim moschei, trebuie să le facem şcoli în limba lor. Noi nu reuşim să integrăm romii de atâţia ani, cum să reuşim să îi integrăm pe aceştia”, a adăugat fostul șef de stat. Consilierul prezidențial actual, Leonard Orban crede că primirea imigranților trebuie să aibă loc după desfășurarea pregătirilor pentru integrarea acestora. Cota de repartizare propusă României de către Uniunea Europeană constituie 2.362 de persoane din Siria şi Eritreea.
Republica Moldova nu se află pe traseul migrației. Cu toate acestea, numărul străinilor care vor să locuiască în țara noastră a crescut de aproape patru ori într-un an. Potrivit datelor Biroului Migraţie şi Azil, anul trecut, au fost depuse 274 de cereri, faţă de 72 de solicitări, înregistrate în 2013. În acest an, peste 200 de persoane au cerut azil în țara noastră.

„La moment, 185 de sirieni beneficiază de statutul de refugiat în Republica Moldova. Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite în colaborare cu Centrul Caritate pentru Refugiați ajută cetățenii străini să se integreze în societate”, declară Irina Cozma, consultant UNHCR. Timp de jumătate de an, imigranții învață limba română. Tinerii pot deveni elevi sau studenți, facilitându-se accesul la locurile de muncă bine plătite. „Cunosc refugiați care au devenit medici, specialiști în tehnologii informaționale. Alții devin bucătari, ospătari sau șoferi”, declară consultantul.

Veniți prin Afganistan, Iran, Siria, Irak sau Eritreea, refugiații visează la o viață în Europa. „În orice ţară este mai bine decât în ţara mea. În ţara mea este război”, repetă ei, justificându-și prezența. Într-un context atât de instabil, oficialii europeni sunt debusolați. Janos Hajdu, şeful Centrului ungar pentru luptă împotriva terorismului (TEK), a admis posibilitatea ca împreună cu valul de imigranți în Europa să poată pătrunde și grupările teroriste. Un pericol la fel de mare îl constituie reprezentanții grupării Statul Islamic. Autoritățile înăspresc controalele, înfricoșați de gândul că ar putea deschide ușa terorismului.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 10 Aprilie 2020, ora: 09:59

Newton House: O nouă ofertă de achitare, actuală - 3200 de euro prima rată

Newton House: O nouă ofertă de achitare, actuală - 3200 de euro prima rată

În perioada de carantină la Newton House lucrările evoluează conform graficului! Însă, asta nu este singura veste bună pentru clienți și potențialii chienți. Acum puteți sa rezervați apartamentul dorit în complex și sa-l achitați peste 30 de zile, când se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Aprilie 2020, ora: 09:58

143 de persoane în stare gravă / INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ prezentate de Viorica Dumbrăveanu / VIDEO

143 de persoane în stare gravă / INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ prezentate de Viorica Dumbrăveanu / VIDEO

8 persoane sunt în stare extrem de gravă și sunt intubați. 6 persoane vor fi externate pe parcursul zilei de ieri, iar în total avem 56 de persoane externate. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Aprilie 2020, ora: 09:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei LUNAR fiind angajată la Exclusiv Media, firma care a primit milioane din off-shore

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei LUNAR fiind angajată la Exclusiv Media, firma care a primit milioane din off-shore

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Aprilie 2020, ora: 08:50

CATASTROFAL / Ambulanțe ca în Evul Mediu și condiții dezastruoase la Serviciul de Urgență din raionul Fălești (VIDEO)

CATASTROFAL / Ambulanțe ca în Evul Mediu și condiții dezastruoase la Serviciul de Urgență din raionul Fălești (VIDEO)

Ambulanțe ca în Evul Mediu și condiții dezastruoase la Serviciul de Urgență din raionul Fălești. Angajații medicali se plâng că muncesc zilnic până la epuizare, iar despre salariu majorat au auzit doar la TV. Aceștia și-au spus păsul liderului Partidului Acțiune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Aprilie 2020, ora: 08:15

Imagini ȘOCANTE din New York: Victimele epidemiei sunt îngropate în gropi comune / VIDEO

Imagini ȘOCANTE din New York: Victimele epidemiei sunt îngropate în gropi comune / VIDEO

Imagini teribile vin din New York, unde victimele epidemiei sunt îngropate laolaltă! Cimitirele nu mai fac faţă numărului uriaş de decese, aşa că sicriele sunt depuse în gropi comune. Atenție, imaginile care urmează vă pot afecta emoțional!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Aprilie 2020, ora: 08:10

POPULISM FĂRĂ MARGINI! Dodon promite „SUPORT” Mitropoliei Moldovei deși ÎPS Vladimir TRĂIEȘTE ÎN LUX

POPULISM FĂRĂ MARGINI! Dodon promite „SUPORT” Mitropoliei Moldovei deși ÎPS Vladimir TRĂIEȘTE ÎN LUX

Igor Dodon a uitat că statul este separat de biserică și promite că va ajuta Mitropolia condusă de ÎPS Vladimir, care ar fi „afectată” de pandemia coronavirusului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 10 Aprilie 2020, ora: 07:10

Horoscop 10 aprilie. Ce zodie nu suportă să o comanzi? Nu te grăbi! Ești pe cale de a face o mare greșeală

Horoscop 10 aprilie. Ce zodie nu suportă să o comanzi? Nu te grăbi! Ești pe cale de a face o mare greșeală

Horoscop 10 aprilie. Cei aflați în această zodie trebuie să aibă mare grijă la cumpărături și nu trebuie să ia decizii pripite. Află ce îți rezervă astrele potrivit horoscopului oferit de către profesorul Radu Ștefănescu.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 10 Aprilie 2020, ora: 07:05

ORIBIL / O mamă din raionul Glodeni și-a aruncat copilul nou-născut în WC-ul din curtea casei

ORIBIL / O mamă din raionul Glodeni și-a aruncat copilul nou-născut în WC-ul din curtea casei

Potrivit poliției, totul s-a întâmplat în data de 6 aprilie. Aceasta a născut singură, acasă, după care a aruncat bebelușul în veceu. Ea le-a spus oamenilor legii că a recurs la acest gest pentru că nou-născutul era fără suflare și nu dădea semne de viață.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 10 Aprilie 2020, ora: 04:16

EXISTĂ tratament pentru COVID-19. Sângele celor vindecați SALVEAZĂ

EXISTĂ tratament pentru COVID-19. Sângele celor vindecați SALVEAZĂ

Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre tratamentul cu plasmă hiperimună în cazul pacienților cu COVID-19, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate"

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Aprilie 2020, ora: 04:00

ISTORII ASCUNSE /// Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

ISTORII ASCUNSE /// Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 10 Aprilie 2020, ora: 03:34

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

 Ideea că vremea caldă ar putea opri coronavirusul pare să devină neclară pe măsură ce virusul afectează întreaga lume. dar noi cercetări ar putea aduce puțină speranță. Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru a ști cu adevărat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Aprilie 2020, ora: 00:08

Prima persoană din Moldova cu COVID-19 acuză puterea că spune MINCIUNI: „Nu e ADEVĂRAT ce au spus Dodon și Chicu”

Prima persoană din Moldova cu COVID-19 acuză puterea că spune MINCIUNI: „Nu e ADEVĂRAT ce au spus Dodon și Chicu”

Femeia de 48 de ani, care a fost prima persoană din Republica Moldova infectată cu noul coronavirus, dezminte declarațiile autorităților de la Chișinău că în Italia a părăsit spitalul, știind că este infectată. Femeia mărturisește că a fost diagnosticată cu pneumonie și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 19:14

ALERTĂ /// La Spitalul de Psihiatrie au fost confirmate 11 cadre medicale infectate și 21 pacienți cu patologie psihiatrică infectați

ALERTĂ /// La Spitalul de Psihiatrie au fost confirmate 11 cadre medicale infectate și 21 pacienți cu patologie psihiatrică infectați

11 angajați medicali ai Spitalului de Psihiatrie, din suburbia Codru, municipiul Chișinău și 21 de pacienți sunt infectați cu COVID-19, a anunțat fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook, cu ceva timp în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 17:15

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

Premierul a încercat să dea vina pe unii deputați, spunând că Guvernul nu poate acum achita ajutorul de șomaj și sporurile de salarii, deși decizia aparține CURȚII CONSTITUȚIONALE, condusă de ex-socialistul Vladimir Țurcan, nu deputaților

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 17:00

INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ /// +115 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 1289 s-au infectat

INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ /// +115 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 1289 s-au infectat

MAI a informat despre faptul că în autoizolare la domiciliu sunt 21153 și au fost identificați 3201 oameni care au contactat cu persoane infectate cu COVID-19. Poliția a verificat 6400 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 Aprilie 2020, ora: 16:59

Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA altui stat și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA altui stat și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Igor Dodon ar avea și cetățenia altui stat, cu toate că declară că este doar cetăţean al R. Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 15:50

Boris Johnson se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte la terapie intensivă

Boris Johnson se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte la terapie intensivă

Premierul britanic Boris Johnson, internat la terapie intensivă cu covid-19, se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte, a anunţat joi ministrul Culturii Oliver Dowden, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 15:25

Avertisment-șoc al experților germani! Câte cazuri de Covid-19 sunt cu adevărat pe glob?!

Avertisment-șoc al experților germani! Câte cazuri de Covid-19 sunt cu adevărat pe glob?!

Cercetătorii de la o universitate germană susțin că sistemele sanitare ale țărilor afectate au descoperit, în medie, numai aproximativ 6% din infecțiile SARS-Cov-2.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 Aprilie 2020, ora: 14:59

ULTIMA ORĂ /// 17 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 17 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 17 persoane sunt infectate, 0 persoane suspecte, 46 se află în carantină și 123 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 14:25

La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri / FOTO

La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri / FOTO

 La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri de pe strada Brest 2, informează agenția TASS. Conform datelor preliminare, explozia s-a produs la etajul al nouălea al clădirii. „Baza” publică imagini de la locul de urgență. Oamenii ies din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)