Editorial

Duminică vom vota cu călăii?

Comuniştii moldoveni niciodată nu s-au uitat cu ochi buni la foştii deportaţi – victime ale regimului comunist. Voronin a cheltuit sume uriaşe din banii publici pentru a înveşnici memoria ostaşilor sovietici, dar nu a alocat un leu pentru a înălţa un modest monument în memoria miilor de moldoveni deportaţi. Nu înseamnă asta – direct şi indirect – o solidarizare cu „practicile stalinismului”? A nu condamna stalinismul sau a-l condamna de formă, de ochii lumii, înseamnă a justifica şi a aproba crimele comunismului!

La o manifestarea crasă de stalinism am asistat duminică, când în Chişinău se comemorau 70 de ani de la primul val al deportărilor din Basarabia organizate de regimul comunist sovietic. În timp ce sute de victime ale represaliilor comuniste se adunaseră în centrul Chişinăului, I. Dodon a organizat… un marş automobilistic prin capitală şi suburbii. Nu a fost numai un act de sfidare, ci şi de monumentală nesimţire omenească! Echipate cu „drapelele lui Ştefan cel Mare şi ale lui Dodon”, cum s-au exprimat la NIT, aproximativ 250 de maşini au parcurs circa 300 km, poluând atmosfera oraşului. Şi deoarece nesimţirea lui Dodon nu are limite, el a declarat că „nu am cheltuit bani pentru asta"… De parcă aceste maşini merg cu aer… Nesimţirea şi cinismul lui Dodon s-au manifestat şi prin faptul că duminică dimineaţă a fost la Catedrală şi s-a spovedit. Ce i-a mărturisit el duhovnicului? Că a pactizat cu călăii părinţilor şi buneilor noştri? „Evenimentul de astăzi, a declarat Dodon plin de bucurie, demonstrează consolidarea electoratului nostru…”. Câtă nesimţire! Dodon nu mai vede oameni care aparţin unei naţiuni, unei culturi, care au o limbă şi o istorie – ochii lui înceţoşaţi de stalinism văd doar… electorat! Electorat şi Putere. Putere şi Electorat. Cât mai prost şi cât mai mult. Dacă aceasta nu e tot stalinism, atunci ce e?!

În loc de P.S. De partea cui va trece Dodon?

Imaginaţi-vă următoarea scenă. Piaţa Marii Adunări Naţionale. În mijlocul ei stă Dodon. În dreapta lui – câteva mii de moldoveni, victime nevinovate ale stalinismului, păziţi de kaghebişti sovietici, înarmaţi. Lătrat de câini, plânset de copii. Ei urmează a fi mânaţi spre gară, pentru a fi duşi în gulagurile comuniste… În dreapta – conducerea de partid, activişti de partid, militari sovietici, într-un cuvânt, călăii. Dodon stă între aceste două tabere. Se dă comanda ca moldovenii să fie mânaţi spre gară. Dodon trebuie să decidă – de partea cui trece? Cum credeţi, de partea cui va trece Dodon? A călăilor sau a victimelor? La asta să vă gândiţi duminică, înainte de a arunca votul în urnă…

Apropo… ÎPS Vladimir, mitropolitul, a spus de mai multe ori că „suntem un popor ortodox”, „un popor de creştini”. Să vedem cu cine va vota duminică acest popor de creştini. Spun aceasta fiindcă în unele sate, în unele biserici, păstorii îşi îndeamnă turmele să voteze cu călăii. Doamne, ce urât sună: cucălăii! Iertaţi-mi cacofonia, dar las aşa. Nu redactez. Nu numai prietenii, dar şi duşmanii mei ştiu de ce.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *