Muzică

Duminicile fraţilor Duminică

Ambii fac parte dintr-o numeroasă dinastie de lăutari, originară din Sculeni, Ungheni. Pe ei, însă, e aproape imposibil să-i găseşti, pentru că fraţii Duminică cântă de duminică până… duminică – la nunţi, petreceri, cumetrii şi alte ceremonii de familie în diverse localităţi ale republicii, dar şi dincolo de hotarele ei. Ne-am întâlnit, totuşi, într-o zi de marţi, într-un moment de răgaz…

„Neamul nostru s-a hrănit din muzică”

Dinastia Duminică se trage de-a lungul veacurilor, din generaţie în generaţie. „Străbunicul Vasile Duminică a cântat la vioară, iar bunicul Vladimir – la trompetă. Tata, Leonid Duminică, mânuia vioara şi acordeonul. El a fost un mare lăutar prin părţile Unghenilor şi a profesat muzica la mai multe şcoli de profil din raionul, pe atunci, Sculeni. Nimeni din neamul nostru n-a cunoscut altă profesie. Toţi s-au hrănit din muzică. Pedagog, însă, mi-a fost fratele mai mare, Valentin, Dumnezeu să-l ierte”, ne spune Vasile Duminică.

Vasile Duminică

Fiind dintr-o familie de lăutari, ei ştiau din start că vor porni pe urmele părinţilor, bunicilor şi străbunicilor. Astfel, Vasile a studiat acordeonul la Şcoala de cultură din Soroca, apoi la Institutul „Gavriil Musicescu” din Chişinău. Ani la rând a fost solist-instrumentist în „Lăutarii” lui Nicolae Botgros, după care a urmat „Doina Moldovei”, dirijată de Vasile Goia. Timp de un deceniu şi jumătate, a activat în Orchestra „Fluieraş”, dirijată, pe atunci, de regretatul (azi) violonist şi dirijor Serghei Lunchevici. De la marele maestru a învăţat multe din cele ce ţin de arta interpretării muzicale. Tot graţie lui Serghei Lunchevici i s-a conferit titlul de Maestru în Artă…

Radu şi Rada – pe urmele tatei

Conform tradiţiei de familie, pe urmele „artistice” ale lui Vasile au pornit şi cei doi copii ai lui: Radu şi Rada-Maria. Fiica, Rada-Maria, a absolvit Liceul coregrafic şi Institutul de Arte din Chişinău. În prezent, ea este balerină la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, fiind laureată a mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Radu, ca şi tata, a devenit acordeonist. A studiat la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”, apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.


Radu Duminică

Acum un an şi jumătate, împreună cu verişorul său, ţambalagiul Vladimir Duminică, au înfiinţat formaţia „Taraful lăutăresc” cu care, între timp, au reuşit să scoată un CD – „Vreau să beau şi să chefuiesc”. De asemenea, au înregistrat câteva piese cu saxofonistul Beni Lalaru din Iaşi, supranumit „perla Moldovei”, şi cu formaţia „Cristi Nucă” de peste Prut. „Taraful lăutăresc” este solicitat la diverse ceremonii şi se bucură de un mare succes. „Mai am şi un nepoţel de patru anişori – Daniel. Acesta va fi viitorul dinastiei”, este convins Vasile Duminică. În prezent, virtuozul acordeonist este liber profesionist şi cântă adeseori, împreună cu fratele său, pretutindeni acolo unde sunt solicitaţi.

Vladimir. Tatăl şi fiul

Fratele mai mic al lui Vasile este Vladimir. El a învăţat să cânte la trompetă de la vechii lăutari din sat. În 1976 a intrat la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, pe care l-a absolvit în 1981. În 1978, fiind încă student, devine solist-instrumentist în Orchestra „Lăutarii”, care şi-a făcut debutul la 23 februarie 1979. De asemenea, Vladimir Duminică a cântat şi şi-a încântat admiratorii în cadrul Orchestrei „Doina Moldovei”, dirijată de Vasile Goia, şi al celei a Ansamblului Academic de Stat de dansuri şi cântece populare, condusă de Gheorghe Şevcişin. În 2000 i s-a conferit titlul de Artist emerit.


Vladimir Duminică

Pe linia muzicii, pe Vladimir Duminică l-a urmat feciorul său… Vladimir Duminică. Spre deosebire de tatăl său, Vladimir Duminică junior a ales ţambalul, pe care l-a studiat la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesorului Valeriu Luţă, şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, în cea a profesorului Ştiucă. Vladimir junior este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Oriunde a participat – în România, Ungaria sau Cehia -, s-a întors acasă cu premii.
Recent, Vladimir Duminică junior s-a căsătorit. La nunta lui au cântat peste 40 de lăutari, inclusiv formaţia „Cristi Nucă” din Iaşi şi orchestra de la Chişinău, în frunte cu faimosul viorist Petrică Rotaru. „A fost o nuntă lăutărească ce a zguduit liniştea oraşului”, ne spune cu mândrie ţambalagiul.

Fiecare dintre reprezentanţii dinastiei Duminică are un stil inconfundabil de interpretare, pe care împătimiţii de muzică îl cunosc după primele acorduri. Muzica lor se aşază la inima ascultătorilor care, mai recent, îi pot asculta şi pe internet, nu numai în sălile de concert. „Noi vom fi prin muzică. Vor veni şi alţi descendenţi din urma noastră, pentru că ne-am consacrat folclorului, aşa precum au făcut-o strămoşii noştri”, ne-au spus fraţii Duminică…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *