Cultură

Dumitru Fusu, comemorat la Muzeul de Artă

Oameni din toate domeniile artei, colegi de la teatru, pictori, critici, scriitori şi desigur familia, s-au adunat pentru ai aduce un omagiu regretatului actor. „Atunci când a plecat din viaţă Dumitru, căutam o modalitate de a-l întoarce printre noi, printre oameni. I-am adunat fiecare operă, formând la final această expoziţie. Bocetul şi durerea noastră le-am înlocuit cu ceea ce avem aici” , spune soţia regretatului actor, Maria Mardare-Fusu. Mai mult, în memoria sa, familia răposatului a creat fundaţia Dumitru Fusu care va premia anual câte un tânăr din domeniul picturii sau al teatrului. Anul acesta, cea căreia i-a fost acordat premiul în domeniul teatrului, în valoare de zece mii de lei, a fost regizoarea Luminiţa Ţâcu. „Talentul lui Dumitru Fusu va rămâne mereu în inimile celor care l-au cunoscut. A plecat, dar nu a plecat dintre noi”, susţin colegii actorului.

La expoziţie au fost prezentate 77 de lucrări ale sale, printre care se numărau diverse portrete a personalităţilor marcante din domeniul culturii. Criticul Tudor Stavila este de părerea că această expoziție este cea mai frumoasă de pe parcursul acestui an.

Dumitru Fusu s-a născut la 29 martie 1938 în satul Parcova, judeţul Bălţi. A absolvit Şcoala teatrală „Boris Şciukin” şi Cursurile superioare de Regie şi Scenaristică din Moscova. În anii 1960-1968, cu unele întreruperi, a fost actor la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chişinău, pe care îl fondase alături de alţi 19 studenţi sciukinişti cu care absolvise. S-a stins din viaţă la data de 14 ianuarie 2014. Dumitru Fusu face parte din "generația de aur" a teatrului din Republica Moldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *