Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora 10:01

Dumitru Țîra: Candidez pentru că în buletinul de vot nu există opțiunea – vot împotriva tuturor /// INTERVIU

Marime Font

 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Țîra, a vorbit despre motivul pentru care a decis să candideze, ce șanse are să preia această funcție, despre cele mai grave probleme ale Capitalei, cum explică sloganul său pentru campanie, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle. Țîra, de ce ați decis să candidați pentru fotoliul de Primar General al mun. Chișinău?

Loading...


D.Ț.: Eu candidez pentru că în buletinul de vot nu există opțiunea – vot împotriva tuturor. Votul care să-i trimită pe politicieni … la plimbare. Votul care să nu le mai permită să ne mintă. Să promită și să uite. Candidez pentru că nimeni nu se ocupă de problemele reale ale oamenilor. Nimeni nu vorbește cu oamenii. Toți se ocupă de politică, geopolitică și furăciuni.

Mi-am dat seama că este anume acel moment când trebuie să mă implic direct. Eu candidez pentru că oricine poate fi în locul meu. Oricine nu mai vrea un primar de partid. Toți cei care vor un oraș altfel, un oraș în care să putem zâmbi fără praf în gură. Un oraș în care să nu ne ținem de nas din cauza mirosului. Un oraș în care să nu moară oameni pe zebră. Un oraș care să fie al nostru, al cetățenilor, dar nu al partidului.

T.: La modul real, cine în opinia dvs., este concurentul dvs. în aceste alegeri? De ce?

D.Ț.: Eu particip pentru ca Ceban, Năstase și Chirtoacă să nu devină primari. Știu că or. Chișinău are curaj să se opună partidelor politice. Chișinău are curaj să voteze un manager, un administrator, care să facă treabă și să se gândească în primul rând la toți oamenii și nu la membrii de partid. Pentru că Oamenii sunt cea mai importantă și cea mai mare valoare a municipiului și a țării. Orașul Chișinău este un oraș bogat, dar care a fost administrat și gestionat prost toți acești ani de către politicieni și partide. Prin implicarea mea directă, le zâmbesc în față partidelor. Pentru tot ce ei au promis și promit, noi deja am plătit cu taxe și impozite.

T.: Ce șanse aveți să preluați șefia capitalei?

D.Ț.: Nu câștigă cel care își pornește de la această întrebare. Participarea mea în campanie nu este despre șanse. Eu candidez pentru ca să trezesc oamenii, să le vorbesc, să le spun că este foarte important să participe la vot, să le explic că votul înseamnă asumarea responsabilității față de gestiunea orașului și municipiului. Nu de către partide, care își împart funcții și contracte după ce ajung la primărie. Asumarea care trebuie făcută de către cetățeni. Este orașul nostru și trebuie să fim responsabili pentru tot ce se întâmplă cu acesta. Nu să arate cu degetul și să acuze pe unii sau pe alții, dar să conștientizeze că ceea ce se întâmplă din cauza fiecăruia care nu a votat sau a făcut alegerea în favoarea unui partid. Primarul de Chișinău nu este despre politică, este despre oameni, iar cei care pun ștampila Votat, trebuie să înțeleagă și să cunoască asta. Trebuie să știe că alegerea lor înseamnă ziua de mâine și anume ei aleg între a cârpi sau a construi, între partid și zâmbet.

T.: Când ajungeți Primar, care vor fi primele dvs. 3 acțiuni?

D.Ț.: Eu am un plan. Și planul este împărțit în două etape: patru luni să fac curat și să mătur verișorii, cumetrii, funcționarii numiți de partid în administrația executivă a primăriei, tot ce reprezintă corupția, traficul de influentă și birocrația. După aceasta, patru ani construim orașul oamenilor care au motive să zâmbească. Zero toleranță față de corupție, utilizarea eficientă a banului public – de aici pornesc drumuri noi, curăție, circulație optimizată, transport public pentru oameni și să nu ne mai chinuie mirosul insuportabil din oraș și suburbii. Acestea sunt zonele de criză care ne sufocă orașul de atâția ani. Chișinăul se află într-o situație reală de criză de ani de zile și e momentul să iasă din ea. Să devină o capitală adevărată, de care să ne bucurăm.

T.: Care sunt, în opinia, dvs., cele mai grave proleme ale Capitalei?

D.Ț.: Cea mai mare problemă a Chișinăului este Primăria: cu toți cumătrii, verișorii, cu toți urmașii lui Chirtoacă și oamenii băgați de partide. Primăria care nu este în stare să organizeze oamenii și procesele. Aproape toți ceilalți candidați au interese sau legături politice cu Primăria și merg în cursa electorală anume din acest motiv, nu pentru că vor să rezolve problemele oamenilor sau le cunosc cu adevărat. Toți au fost legați de primărie într-un fel sau altul și au arătat că nu sunt în stare să facă nimic. Unii au fost consilieri, alții primari, alții s-au dat specialiști în activitatea primăriei, dar niciunul dintre ei nu a făcut nimic cu ce am putea să ne mândrim. Ei cred ca Chișinăul are probleme politice sau geopolitice, dar Chișinăul are drumuri sparte, miroase urât și se inundă la fiecare ploaie. Oricine vine la primărie, cât de colorate și lungi ar fi programele electorale și dulci promisiunile lor politice, devin absorbiți de sistemul corupt și nefuncțional. Băieții buni, influențe proaste. Ei promit cu aceleași fețe serioase ca și primarii pe care i-am mai votat, la fel de serioase ca și schemele de corupție. Eu vă îndemn să le zâmbim ironic acestor candidați. Pentru tot ce ei promit și povestesc, noi deja am plătit taxe și impozite și am plătit mai mult decât s-ar merita.

T.: Cum ați califica această campanie electorală?

D.Ț.: Astea nu-s alegeri. Acest exercițiu electoral, ca și celelalte, sunt un joc al politicienilor, unde noi – cetățenii, nu existăm.

Și anul trecut și acum, ei ne conving că trebuie să alegem între Ion Ceban și Andrei Năstase.

Nu este adevărat. De ce?! Pentru că Ion Ceban cu PSRM o să facă majoritate în Consiliu? Sau pentru că Dodon o să ne ajute cu Rusia? Sau pe Andrei Năstase, pentru că e candidatul ACUM și ne trebuie liniște în Guvern?

Nu este adevărat. Astea sunt jocuri politice, în care pentru ei votul nostru contează doar o secundă – când punem ștampila Votat.

E jocul politic în care suntem chemați să alegem răul cel mai mic.

Dar, votul pentru răul cel mai mic ne fură viitorul. Votul pentru răul cel mai mic ne face robi ai sistemului politic. Pentru că îi credem, de fiecare dată – ultima dată. Stăpânii se schimbă, iar noi tot robi rămânem.

T.: Făcând campanie electorală, care este pulsul societății vizavi de aceste alegeri?

D.Ț.: Oamenii se simt dezamăgiți și mințiți de politic. Nu mai cred și nu mai vor să voteze. Vor să boicoteze. Oamenii au obosit de politică și de politicienii însetați de funcții care o dată la patru ani își amintesc de ei și îi trag de mânecă să-i voteze. Oamenii vor să le fie rezolvate problemele și dificultățile pe care le întâmpină în fiecare zi atunci când ies din casă: trotuarele pe care merg, drumurile pe care circulă, parcurile prin care se plimbă, etc. Orașul Chișinău este despre oameni. Despre oameni ne-vorbiți, pe care nu-i ascultă nimeni. Oameni frumoși, diferiți și deosebiți, care sunt tot timpul ignorați. Acest vot nu este despre partide. Acest vot este despre încredere. Încrederea pe care o investim într-un singur om. Omul care trebuie să-i asculte și să-i audă pe toți, omul care să se gândească la ce se întâmplă cu medicul, șoferul, funcționarul și managerul, chelnerul și vânzătorul, măturătorul și profesorul, ce se întâmplă cu toți noi – locuitorii orașului și suburbiilor în fiecare zi.

T.: Am observat că, deși dvs. sunteți candidatul pentru șefia capitalei, totuși cap de listă în CMC este Eugen Sturza – liderul în exercițiu al PPEM. Cum explicați asta?

D.Ț.: Atunci când am decis să candidez, am apelat la Partidul Popular European cu un plan, concept și idee pentru a mă înainta în calitate de candidat la funcția de primar al Chișinăului. Lor li s-a părut prea îndrăzneață ideea, dar au acceptat și și-au asumat această responsabilitate. Eu nu sunt politician, nu am fost și nu sunt membru de partid. Am avut discuții cu activul partidului, în care am sugerat ca dl Eugen Sturza să fie cap de listă la Consiliul Municipal, pentru ca activitatea în consiliu e activitate politică.

T.: Cum rămâne cu calitatea dvs. de membru al CI al ANI, dar cu activitatea de manager media?

D.Ț.: Voi spune foarte direct, solicitarea dnei ministru și a ministerului Justiției nu este legală. Eu am avut o activitate exemplară în cadrul Consiliului de Integritate ANI, am dedicat timp și efort pentru a demara activitatea acestei instituții într-un mod transparent și funcțional. Legea și articolul la care face referință Ministerul Justiției vorbesc despre două puncte, două condiții. Este vorba ca în timpul participării la concursul pentru calitatea de membru al Consiliului de Integritate să nu fi fost membru de partid în ultimii doi ani. Ceea ce eu nu am fost și nici astăzi nu sunt membru de partid. A doua condiție este să nu promovez în activitatea mea în cadrul ședințelor ideologia vreo unui partid și să nu favorizez membrii unui partid prin influențarea unor dosare sau decizii. Consiliul de Integritate nu examinează dosare, Consiliul de Integritate are o cu totul altă responsabilitate – se ocupă și supervizează activitatea Autorității Naționale de Integritate. Calitatea mea de membru al CI din partea societății civile am obținut-o în baza concursului la care am avut cel mai mare punctaj dintre toți participanții.

T.: Cum explicați sloganul dvs. pentru campanie?

D.Ț.: Zâmbește, e gratis! Votați, e important!

Zâmbește, e gratis! Pentru restul noi deja am plătit!

Acest – Zâmbește, al campaniei este semnal care zice că nu am pierdut simțul umorului, chiar dacă trăim într-un oraș cu multe probleme. Este un slogan de mobilizare și responsabilizare a societății să participe la vot. Să-și asume responsabilitatea pentru ziua de mâine și viitorul orașului. Să nu mai voteze un primar politic, care îi fură și dă funcții la partid.

Pe de altă parte – zâmbește e gratis, pentru restul noi deja am plătit, spune foarte clar că pentru un oraș frumos, curat, cu drumuri, cu transport și fără miros, noi am plătit. Noi am plătit prea mult pentru ca să avem un oraș care nu are grijă de noi, pentru primari care și-au satisfăcut partidele, pentru promisiuni de campanie care sunt plătite tot din impozitele noastre.

https://tribuna.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)