Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 15 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 6 Iulie 2018, ora 13:46

DUMITRU ȚÎRA: TELEVIZIUNE FĂRĂ VIZIUNE (totuși, am și eu o curiozitate)

Marime Font

Bună ziua, și vă rog din start să-mi înțelegeți naturala subiectivitate, acest articol fiind scris din perspectiva experienței personale și profesionale din ultimii 8 ani, în care am construit 2 televiziuni, 2 radiouri, 15 site-uri și am conlucrat cu peste 500 de jurnaliști și profesioniști în domeniu.

În ultimul an, spațiul media e tot scandalizat cu câteva subiecte: cota obligatorie de 8 ore de produs autohton pentru televiziunile care activează cu licență națională sub jurisdicția Republicii Moldova, așa numita “Lege anti-propagandă”, care interzice buletinele de știri și talk-show-urile politice și emisiunile militare retransmise inclusiv din Rusia (din țările care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră), concentrarea publicității TV în Sales House-uri, schimbarea măsurătorului de audiențe TV, precum și alte subiecte.

Îmi amintesc de anul 2010, când a avut loc “revoluționarea” pieței conținutului audiovizual autohton prin lansarea Jurnal TV și Publika TV. Un pic mai târziu sunt lansate Canal 2 și Canal 3, la fel, bazate pe conținut autohton. Mai târziu, TV 7 este “nevoit” să treacă exclusiv la conținut autohton și se transformă în TV 8. Realitatea TV se lansează în 2014, cu 15 ore de conținut propriu (autohton), dar închide emisia în 2017. Totodată, în ultimii ani au apărut mai multe televiziuni decât au dispărut, ceea ce constituie un semn clar că există dorință și premisele minime pentru dezvoltarea televiziunilor autohtone, cu oameni suficient de mulți și creativi care mai sunt în Moldova. Am și eu o curiozitate, de ce spunem că este imposibil, când e doar complicat?


De altă parte, raportat la realitățile de azi, din păcate, există un mare impediment pentru dezvoltarea televiziunilor autohtone și asta este faptul că din 17 televiziuni mai importante localizate în Chișinău, 9 sunt bazate pe retransmisie, dintre acestea, 7 cu retransmisie din Rusia și 2 din România. Spre aceste TV-uri se duce aproximativ 70% din audiență TV, iar efortul pentru crearea produsului autohton este în concurență neloială cu conținutul retransmis din Rusia și România, care activând în piețe mari (financiar și capacitate) corespunzător investesc mult mai mult în calitatea contentului. De altă parte, profitând de efortul TV-urilor pe care le retransmit, televiziunile bazate pe retransmisie încasează cei mai mulți bani din publicitatea autohtonă, pentru că logic au audiențe mari, iar 75% din blocurile publicitare la aceste TV-uri sunt anume pe slot-urile programelor retransmise. Mai mult, o parte din banii din piață (aproximativ 7-10%) pleacă peste hotare ca plăți pentru drepturile de retransmisie. Am și eu o curiozitate, de ce finanțăm indirect conținutul străin și nu folosim banii locali pentru dezvoltarea pieței autohtone?

În același timp, statul împreună cu donatorii și partenerii internaționali sunt tot mai pro activi pe subiectul dezvoltării conținutului autohton, Parlamentul votând modificări la Codul Audiovizualului, stabilind cota minimă de 8 ore de produs autohton, iar donatorii anunțând granturi de peste 2,5 milioane $ pentru producerea contentului local, atât în limba română, cât și în limba rusă. De altă parte, anume televiziunile în retransmisie, unele chiar beneficiare de granturi, “alertează” comunitatea internațională și pe alocuri cea națională, că 8 ore este prea mult și piața nu este în stare de acest efort, chiar dacă majoritatea acestor TV-uri activează în Moldova de mai bine de 10 ani. Am citit recent „adresările” RTR Moldova, PRO TV, TV8, Canal Regional, API și CJI către partenerii internaționali. Înțeleg logica și „motivația” fiecăruia dintre semnatari, mai puțin am înțeles cum de CJI a „mușcat-o” și a subsemnat. Am și eu o curiozitate, oare ce ar trebui să ne spună partenerii de dezvoltare – dragi moldoveni, nu vă chinuiți, retransmiteți în continuare, pentru că vă iese bine?

De altă parte, a trecut deja un an de când Parlamentul împreună cu partenerii internaționali de dezvoltare (Consiliul Europei, UE, Ambasada SUA, Freedom House, Internews, etc.) în cadrul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova” au instituit Grupul de Lucru pentru perfecționarea legislației de media, unde experți naționali și internaționali, reprezentanții instituțiilor media și ai ONG-lor de media, autoritățile, donatorii și doritorii, contribuie cu expertiză, cunoștințe și bani la îmbunătățirea legislației mass media, printr-o abordare complexă a domeniului, prima dată în 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Cele 8 subgrupuri au generat deja mai multe inițiative: proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale, Concepția Securității Informaționale, proiectul Legii Publicității, Concepția națională de dezvoltare a mass-media, modificări la Legea privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Legea cu privire la petiționare, Legea cu privire la secretul de stat, Legea presei, Legea comunicațiilor poștale, amendarea Codului contravențional, instituirea de facilități fiscale pentru mass media prin modificarea Codului Fiscal și a unor reglementări vamale, proiectul Legii pentru instituirea Schemei de Investiții în domeniul producțiilor de film și operelor audiovizuale, și mai urmează. Toate proiectele au fost elaborate de ONG-uri de media, cu implicarea experților naționali și internaționali, finanțați de partenerii de dezvoltate.

Nu s-a ajuns ușor la soluția Grupului de Lucru și la obiectivele stabilite, crearea acestuia fiind un compromis al volumului mare de probleme din domeniu, necesitatea abordării complexe pentru a trece la o nouă etapă și desigur solicitărilor insistente ai partenerilor de dezvoltare, alimentate de „reclamațiile” activiștilor din domeniu. Cine și cum a participat și a contribuit la activitățile din subgrupuri și la Grupul de Lucru n-o să comentez, important că lucrurile se întâmplă, per general avansează și legislația se modifică în complex. Am și eu o curiozitate, ne dorim sau nu să facem legislația și piața media mai transparentă și funcțională sau continuăm polemica fără a ne baza pe expertiză?

Concluzia mea subiectivă este că o bună parte din aceste scandaluri sunt o ramificație a luptei politice și majoritatea celor supra-vocali sunt prinși în această luptă. Îmi pare rău că prea puțini se gândesc la cum să fie construită piața media corect și în interesul național, chiar dacă avem toate instrumentele de a reconstrui piața în așa fel încât să funcționeze pe principii economice și pluraliste, iar 90% din aceste teme ar decade în mod firesc și nu ar mai exista. Oricum, aștept să văd și expertizele internaționale asupra proiectului Codului Serviciilor Media Audiovizuale, ca să înțeleg dacă mai facem un pas ca să rezolvăm din probleme sau facem un salt spre dezvoltarea unei noi dimensiuni a pieței media.

Piața media din Moldova istoric s-a format ca una atipică și plină de anormalități, iar abordarea domeniului trebuie pornită de la obiectivul securizării spațiului informațional al Republicii Moldova. Provocările sunt mult prea mari, iar la moment Moldova nu are suficienți bani pentru a concura prin calitatea conținutului produs și, respectiv, statul trebuie să creeze condiții și să protejeze spațiul informațional și piața media. Ca să mă exprim pe înțelesul tuturor, toți se ceartă pe cât de deschisă sau închisă să fie poarta curții audiovizualului, dar de fapt nu avem gard... și, respectiv, intră cine vrea și face aproape orice dorește.

Rezolvarea acestei probleme este pe cât de simplă, pe atât și de complexă, dar se rezumă la renunțarea la retransmisiile bazate pe licența de televiziune autohtonă.

Televiziunea este o afacere de importanță socială, în care instituțiile media trebuie să-și asume responsabilitatea informării corecte, educației civice și patriotice, promovării valorilor naționale și multe altele, extrem de importante pentru formarea unei societăți progresiste și moderne.

La momentul actual, doar Moldova și câteva țări din Asia Centrală mai funcționează având licențe naționale bazate pe retransmisia unor TV-uri străine (RTR, NTV, ORT, TNT, REN TV, etc.) și asta este o anormalitate admisă și acceptată în anii 90, din cauza haiduciei reglementărilor insuficiente din domeniu, dar și incapacității pieței naționale de a evalua situația și a se dezvolta corect. Deși, dacă eram mai deștepți, și aveam răbdare vreo doi ani, și munceam mai cu inspirație și cu previziuni pe termen lung, astăzi aveam un audiovizual dezvoltat și concurențial. Oricum, în acea perioadă, „retransmisiile” au devenit rapid un model de business media, în care efortul financiar și uman local este minim, retransmiți programul produs de alții și încasezi bani (destul de mulți) pe munca altora. Asta se întâmplă nu doar în TV, dar și în Radio. Aici ar mai fi de povestit de unde au pornit toate și cine și cui i-a făcut cadouri sub formă de business, dar să-i judece istoria.

Vă rog să memorizați un adevăr foarte important: Televiziunea începe cu bani, există și activează pe bani, chiar și se termină tot din cauza banilor! Asta este valabil pentru orice instituție media din toată lumea, nu doar pe “planeta” Moldova.

Dacă tot vorbim de bani, fac o paranteză prin a Vă spune că Sales House-uri (Case de vânzări Pub) există în toată lumea și sunt un mecanism de lucru în publicitate, iar în Moldova problema banilor din TV este în agențiile de publicitate și nu în Sales House-uri. În Moldova există 3 Sales House-uri care, cumulativ, includ 12 canale TV și acumulează în total aproximativ 82% de audiențe TV în 2018, fiind în scădere față de 2017. În Romania, spre exemplu, trei mari grupuri TV (Pro - 47%, Antena Group - 25%, Dogan Media (Kanal D) - 10%), cumulativ au strâns 82% din bani din piață, suma totală fiind de 224 milioane Euro. Vă mai spun că Online-ul din Moldova este operat de 5 Sales Hous-uri: Numbers, Media Contact, PROdigital, Nova WEB și Interakt, care administrează vreo 55% din banii din piață, iar Google cu Facebook și Odnoklasniki extrag aproape 40% din banii locali, totalul cărora în 2018 este de aproximativ 4,3 milioane Euro.

Revenind, în mod normal, ar trebui să avem TV-uri autohtone (ex: M1, Jurnal TV, Publika TV, TV8, Canal 2, Canal 3, N4, TVC 21, Accent TV, etc.) și canale TV retransmise în original, cum sunt sutele de televiziuni din ofertele Moldtelecom, Orange TV, StarNet și ceilalți peste 80 de furnizori de servicii TV prin cablu și IP TV. În același timp, tot în mod normal, furnizorii de servicii TV prin cablu și IP TV ar trebui să plătească televiziunilor autohtone o taxă per abonat, pentru ca publicitatea și granturile să nu fie unicele surse de existență ale TV-lor, așa cum se întâmplă în România, unde TV-urile încasează milioane sau unii chiar zeci de milioane de la cabliști, precum și în multe alte țări interesate să dezvolte piața.

Trebuie să menționez că experiența Ucrainei și Georgiei, unde deciziile de renunțare la retransmisiile de către TV-le autohtone s-au produs peste noapte, au demonstrat că în doi ani piața autohtonă devine concurențială, iar audiovizualul se dezvoltă în progresie geometrică.

O să vă prezint doar câteva efecte și consecințe a unei asemenea soluții: ar impulsiona valorificarea jurnaliștilor și a personalului creativ și tehnic, ar stimula creșterea salariilor și a investițiilor în domeniu, dezvoltarea domeniului prin investițiile directe în produsul autohton, dezvoltarea caselor de producții de conținut audiovizual, creșterea valorii publicității și a efortului intelectual, creșterea pieței publicității prin comprimarea audiențelor, diversificarea instrumentelor publicitare, eliminarea concurenței neloiale, diminuarea influenței conținutului propagandistic străin, de aspectele educative nu mai comentez, etc., etc. ...

Nu mai comentez nici despre paradigma anti-propagandei, pentru că, combaterea propagandei trebuie să se bazeze pe o abordare foarte largă și complexă, care să includă și legi, și educație, și monitorizare sistematică, și acțiuni hotărâte, și instituții implicate, și colaborări internaționale, și multe altele... Nu e glumă, pentru că 95% din cetățeni au televizor acasă, 99% se uită zilnic la TV, pentru că e cea mai ieftină formă de recreere, iar 76% vor filme dublate cu voce în limba rusă.

Desigur, o decizie de renunțare la retransmisiile bazate pe licența de televiziune autohtonă este din categoria celor categorice și necesită un termen mediu de tranziție (2 – 3 ani), efort din partea celor ce administrează astăzi televiziuni, efort de instruire pentru toate profesiile din domeniul audiovizual, efort de infrastructură pentru producții și multe altele, dar soluții există. Legislația se modifică, partenerii de dezvoltare ajută și susțin, importantă este voința și asumarea unei asemenea reforme, pentru că statele care au avut curaj să o facă au realizat mari progrese în industria audiovizualului.

Până atunci, audiovizualul național este doar semi-național, iar interesele personale prevalează interesului național.

Am o curiozitate... suntem gata de toate aceste provocări sau retransmitem în continuare?

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 15 Iulie 2019, ora: 19:24

Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal. Declarația a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 16:09

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Noul director la SA ”Moldovagaz” ar putea fi numit Vadim Ceban, care în prezent deține funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei în primul mandat de bașcan al Irinei Vlah.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 15:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:59

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

În legătură cu informația apărută în presă cu referire la organizarea măsurilor de susținere a cetățeanului român Simion George-Nicolae, Biroul migrație și azil al MAI s-a autosesizat și comunică următoarele:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:55

 Poate te întrebi și tu de ce relațiile se destramă mai ușor în ziua de azi. Ai auzit poveștile de dragoste ale bunicilor și ale străbunicilor, poate chiar ale părinților tăi. Nu au avut relații ideale, dar au rămas împreună până la adânci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:49

 Horoscop dragoste. Saptamana 15-21 iulie 2019 are semnificatii aparte din punct de vedere astrologic. Avem cea de-a doua eclipsa a verii, mai exact eclipsa partiala de Luna plina in Capricorn de marti 16 iulie. Intreaga atmosfera a saptamanii se invarte in jurul acestui mare eveniment....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:34

 Astăzi se împlinesc 204 de ani de la exilarea lui Napoleon Bonaparte, lider marcant al secolului XIX, pe insula Sfânta Elena. El şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă aici, sub supraveghere britanică. Condiţiile în care a murit marele lider francez, la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:05

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem scoaterea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:04

Liberalul Dorinc Chirtoacă a anunțat astăzi că va participa la alegerile parlamentare în circumscripțiile 33 (suburbiile municipiului Chișinău) și 50 (Europa de Vest), după ce vicepremierul Andrei Năstase și premierul maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:49

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a decis prelungirea cu o săptămână a termenului de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:41

Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:53

 Noul asteroid are un kilometru în diametru şi realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 151 zile. Astronomii au identificat un nou asteroid care orbitează în jurul Soarelui. Acest asteroid este considerat a fi relativ mare, cu aproximativ un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:47

 Romanticii incurabili pot jura că dragostea la prima vedere este cât se poate de reală, în timp ce persoanele sceptice sunt de părere că ceea ce simțim la primele întâlniri este atracție sexuală, în niciun caz dragoste. Dar ce se întâmplă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:43

Următorul tău zbor ar putea deveni foarte problematic, dacă nu alegi alimentele potrivite. Află de la specialiști ce preparate trebuie să eviți în avion pentru a preveni efectele nedorite. Poate credeai că nu contează prea mult ce mănânci când ești în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:12

Trăim într-o societate obsedată de realizări, care se grăbește să aplice etichete de talent tuturor celor care au realizat ceva remarcabil de-a lungul vieții.Oamenii de succes sunt descriși ca fiind talentați. Dacă persoana în cauză este tânără, șansele sunt și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:05

Apartenenţa la UE a dezvoltat bunăstarea în fiecare stat membru; piaţa comună şi dezvoltarea regională a UE duc la diminuarea inegalităţilor dintre statele membre; în cadrul unora dintre statele membre condiţiile de viaţă au ajuns în ultima perioadă în derivă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:30

Un microbuz cu 8 pasageri s-a oprit într-un cap de pod în județul Cluj.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:20

Exporturile Republicii Moldova în primele cinci luni ale anului curent s-au majorat cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2018, depășind 1,1 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:19

Grav accident la Chirsova, Gagauzia. Doua motocicleta si o masina a politiei s-au ciocnit violent. In urma impactului, unul dintre tineri s-a stins pe loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:08

 Sunt sensibile, serioase şi exagerează cu critica la adresa lor! Chiar dacă cineva care este melancolic poate fi deprimat, nu e întotdeauna vorba despre o depresie clinică. Oamenii care sunt melancolici sunt sensibili, autocritici, serioşi şi se simt deseori neînţeleşi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:01

 Capul unui lup de dimensiuni uriaşe a fost descoperit de cercetători, aceştia precizând că animalul ar fi fost gigantic faţă de un lup comun, având în vedere că mărimea craniului este de aproape 50 de centimentri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:00

Guvernul a făcut publică lista candidaților ce participă la concursul pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională, din partea Executivului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:55

 Deutsche Bank AG a soluționat un proces cu un dezvoltator de locuințe accesibile din Olanda, care a acuzat banca de dare de mită, în legătură cu tranzacțiile cu produse derivate, și a pus capăt, astfel, unui proces de lungă durată și scandalos, care tocmai intra în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:54

 În cazul multor familii din România, cea mai importantă pondere a bugetului lunar este cheltuită cu mâncarea, așa că acesta este unul dintre capitolele importante de unde poți începe și tu o tăiere a costurilor cu traiul zilnic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)