Politică

Dumitru Pulbere are mai multe păcate…

Declaraţia de săptămâna trecută a preşedintelui Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, precum că Parlamentul trebuie să fie dizolvat dacă, până pe 28 septembrie, nu va fi ales şeful statului, a provocat un scandal la Înalta Curte. Mai întâi, judecătorul Alexandru Tănase l-a contrazis: „Nici Constituţia, nici hotărârile Curţii nu prevăd şi nu conţin o asemenea obligativitate. Ca să survină dizolvarea, este necesar să fie declanşată procedura alegerii preşedintelui. La fel cum este necesar ca această procedură să eşueze”. Iar magistratul Victor Puşcaş i-a cerut demisia şi convocarea unei şedinţe de urgenţă, în acest scop.

„Declaraţiile pe care le-a făcut Dumitru Pulbere sunt incompatibile cu statutul de preşedinte şi judecător, de aceea consider că trebuie să-şi dea demisia. Nu totul se discută în public…”, a declarat Victor Puşcaş. Judecătorul ne-a dat de înţeles că, de fapt, demisia este necesară şi din cauza mai multor păcate ale preşedintelui CC. „Dumitru Pulbere are mai multe păcate, printre care încălcarea principiului colegialităţii, neexpedierea opiniilor separate, care sunt parte componentă a hotărârilor CC, pentru publicarea în „Monitorul Oficial” sau divulgarea discuţiilor din camera de deliberări. Mai sunt şi altele”, ne-a spus magistratul.

„Prima oară aud aşa ceva. El spune tot ce ştie şi le adună într-o singură problemă, doar să mă vadă demisionat. El până astăzi vrea să devină din nou preşedinte al Curţii şi nu se poate linişti din anul 2007… Nu văd temeiul pentru a demisiona din funcţia de preşedinte al CC, iar din funcţia de judecător cu atât mai mult. Victor Puşcaş a făcut mult mai multă politică în cadrul unor emisiuni televizate”, a spus, la rândul său, Dumitru Pulbere, întrebat de TIMPUL despre declaraţiile făcute de colegul său. Referitor la şedinţa convocată de Puşcaş, şeful Înaltei Curţi a confirmat că aceasta va avea loc astăzi: „Va avea loc o şedinţă obişnuită, unde vor fi discutate problemele interne, printre care şi demersul înaintat de Victor Puşcaş”. Dumitru Pulbere a refuzat să spună cine este al doilea magistrat care a semnat demersul de convocare a şedinţei de urgenţă.

Potrivit articolului 17 din Codul Jurisdicţiei constituţionale, Curtea Constituţională este convocată în şedinţă de preşedintele ei, la iniţiativa acestuia ori la cererea a cel puţin doi judecători ai Curţii. Sursele noastre ne-au informat că demersul de convocare a şedinţei de azi pentru a solicita demisia preşedintelui CC a fost semnat de către judecătorii Victor Puşcaş şi Elena Safaleru, lucru încă neconfirmat de niciunul dintre cei doi judecători. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *