Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Actualitate 29 August 2018, ora 09:07

Dumitru Vicol: „Străinii văd basarabenii ca pe un popor inteligent, competitiv și educat”

Marime Font

La cei 27 de ani de Independență, Agenția de Presă IPN și-a propus să prezinte gânduri ale celor care au ales să plece din țară, temporar sau definitiv, în căutarea unui viitor mai bun. 

Dumitru Vicol are 30 de ani şi este analist investițional la o bancă americană din Londra, Marea Britanie. Este plecat din Republica Moldova de 9 ani. A ales să plece peste hotare deoarece țara de baștină nu i-a oferit oportunitățile dezvoltării profesionale.

Moldoveanul stabilit la Londra menționează că felul în care s-au organizat cetățenii români din diasporă împotriva guvernării de peste Prut și a derapajelor democratice demonstrează ca trebuie sa învățam de la ei sa fim mai responsabili din punct de vedere civic.Dumitru Vicol spune că străinii văd basarabenii ca pe un popor inteligent, competitiv și educat, dar din păcate, Republica Moldova este considerată un stat eșuat, care nu poate naviga pe fluviul dezvoltării socio-economice.

„Basarabenii sunt deosebiți, însă guvernarea e coruptă și condusă de interese obscure. Mă mândresc să aflu că mai mulți concetățeni de-ai mei sunt realizați profesional și sunt ambițioși, lucrând cot la cot cu cetățenii din națiunile de prim rang. Evit să le zis că suntem un stat eșuat pentru a mai păstra o speranța că se poate transforma în bine”, spune Dumitru Vicol.

Ca să revină acasă, Dumitru Vicol ar avea nevoie să vadă din partea autorităților dedicația de a lupta împotriva corupției și a stabili un stat de drept. Primele semne ar fi întemnițarea celor care au distrus țara: „Vlad Plahotniuc, Ilan Şor, Vlad Filat (deja închis) și alți funcționari de rang înalt”. Totodată, o schimbarea o poate face fiecare dintre noi. „Dacă judecători și polițiștii ar lupta împreuna cu cetățenii împotriva regimului oligarhic, atunci am putea renaște din cenușa”, este de părere moldoveanul stabilit la Londra.

Conaționalul spune că, atunci când este departe de Republica Moldova, îi este dor să vorbească în limba româna pe stradă, să se plimbe prin parcurile verzi și să mănânce plăcinte și zeamă. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md