Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

Actualitate 22 Decembrie 2018, ora 10:54

Dumnezeu lucrează la identitate?

Marime Font

 Religia se afirmă tot mai mult ca o componentă esențială a identității naționale și individuale în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, foste membre ale blocului comunist.

În ultimii 25 de ani s-a constatat un proces de convergență între religie și identitățile naționale într-o regiune europeană care a fost pînă de curînd, din punct de vedere istoric, dominată de regimuri ateiste care păstrau însă, la rîndul lor, o importantă componentă naționalistă, arată un studiu relativ recent realizat de Pew Research Center .

Astfel, credința în Dumnezeu este extrem de puternică în rîndul țărilor din zona Mării Negre și a Balcanilor.

Loading...


Procentele celor care cred că există un Dumnezeu:

- Georgia – 99%
- România, Moldova – 95%
- Bosnia – 94%
- Ucraina, Croația, Polonia – 86%
- Bulgaria, Rusia – 75%
- Cehia și Estonia sunt cele mai mari două excepții de la acest model — în ambele țări, mai puțin de jumătate (29% și, respectiv, 44%) își afirmă credința în Dumnezeu.

O altă concluzie a studiului e că numărul persoanelor care își declară apartenența la religia ortodoxă în regiune este în creștere accentuată, trend corelat cu o scădere a numărului celor care se declară catolici. Ilustrativ este exemplul procentului de 71% dintre ruși care se declară în prezent ortodocși, comparativ cu 37% care își precizau ortodoxia în 1991, în momentul destrămării URSS.

Această tendință nu se limitează la Rusia — modele similare se întâlnesc în Ucraina și Bulgaria. În același timp, țările istoric-catolice din Europa Centrală și de Est au cunoscut o tendință opusă: ponderea populației catolice în Polonia, Ungaria și Republica Cehă a scăzut, chiar dacă doar puțin, din 1991 și până în prezent.

Pe de altă parte, sentimentul mîndriei naționale apare mai răspîndit în cele predominant ortodoxe. În majoritatea țărilor ortodoxe care fac parte din această cercetare, aproximativ jumătate sau mai mulți repondenți declară că sunt foarte mîndri că sunt cetățeni ai țării lor. În celelalte țări din regiune, doar în Croația majoritatea celor chestionați exprimă același nivel de mândrie națională (59%).

În țările majoritar ortodoxe sprijinul pentru legătura stat — biserică este mai mare decât în statele cu populație majoritar catolică. Locuitorii din țările majoritar ortodoxe sunt mai înclinați decît cei din celelalte părți ale regiunii să spună despre guvernele lor că ar trebui să sprijine răspîndirea valorilor și credințelor religioase în țară și că ar trebui să ofere fonduri pentru bisericile naționale majoritare.

De asemenea, cel puțin o treime dintre locuitorii țărilor ortodoxe declară despre guvernele lor că ar trebui să sprijine diseminarea valorilor și credințelor religioase în țările lor. În țările majoritar catolice din regiune ideea că autoritățile ar trebui să susțină religia are mult mai mică susținere, majoritatea celor intervievați fiind de părere că religia ar trebui să fie separată de politicile guvernamentale.

O constantă după încheierea Războiului Rece îl constituie rolul preponderent pe care, în conștiința colectivă din țările preponderent ortodoxe, continuă să-l joace Rusia în regiune. Dacă înainte de anii ’90 Rusia conducea blocul comunist al statelor membre ale Pactului de la Varșovia, în prezent Rusia este percepută ca un bastion al ortodoxiei și ca un tampon împotriva Occidentului. Majoritatea națiunilor preponderent ortodoxe din Europa Centrală și de Est, cu excepția notabilă a Ucrainei, validează ideea că „o Rusie puternică este necesară pentru a echilibra influența Occidentului”. Chiar și în Grecia, remarcă autorii studiului, 70% dintre locuitori sunt de acord că este nevoie de o Rusie puternică pentru a echilibra Vestul. Acest sentiment este împărtășit de mult mai puțini oameni din țările catolice și cu religii mixte din regiune.

În toate țările cu o majoritate ortodoxă, cu excepția, din nou, a Ucrainei, cei mai mulți subiecți intervievați sunt de acord cu ideea că Rusia are obligația de a-i proteja pe creștinii ortodocși din afara granițelor sale. Cu toate acestea, chiar și în teritoriile aflate în afara conflictului, mai mult de o treime dintre adulții ucraineni (38%) declară că Rusia are obligația de a proteja creștinii ortodocși din alte țări.

Interesantă și aparent în contradicție cu ideea despre rolul important al Rusiei în regiune este și susținerea pe care majorități din cele mai multe țări cuprinse în acest studiu, deopotrivă ortodoxe și non-ortodoxe, o acordă colaborării apropiate cu Statele Unite ale Americii și alte puteri occidentale.

Chiar dacă, procentual, credincioșii ortodocși practicanți sunt mai puțini decât cei catolici, ei sunt totuși mai conservatori. În Rusia majoritar ortodoxă, spre exemplu, 85% din populație este de părere că homosexualitatea este o tară morală. Chiar și între rușii neafiliați religios, trei sferturi spun că homosexualitatea este imorală, iar 79% sunt de acord cu faptul că societatea nu ar trebui să o accepte.

Prin contrast, în Polonia, țară majoritar catolică, unde populația în ansamblu este mai implicată din punct de vedere religios, mai puțin de jumătate dintre adulți (48%) spun că homosexualitatea este greșită din punct de vedere moral. Aproximativ patru din zece polonezi catolici (41%) consideră că societatea ar trebui să accepte homosexualitatea.

În ceea ce privește femeile din această regiune geografică, studiul ajunge la concluzia că mulți dintre locuitorii țărilor ortodoxe încă asociază femeile cu rolurile de gen tradiționale — cum ar fi să se supună soților și să crească copiii. În aceeași linie, cel puțin patru din zece adulți din cele mai multe țări majoritar ortodoxe spun că atunci când șomajul este ridicat, bărbații ar trebui să aibă mai multe drepturi la un loc de muncă. În cele opt țări neortodoxe investigate, cota celor care dețin această viziune variază de la 19% în Estonia până la 39% în Bosnia.

Mulți dintre locuitorii din estul și centrul Europei au îndoieli cu privire la faptul că democrația este cea mai bună formă de guvernare. Cu toate că opinia dominantă în 11 din cele 18 țări analizate este că democrația este preferabilă oricărei alte forme de guvernare, doar în două țări — Grecia (77%) și Lituania (64%) — majoritatea susține clar acest lucru. În multe țări din Europa Centrală și de Est, părți substanțiale ale publicului — inclusiv aproximativ o treime sau chiar mai mult dintre adulții din Bulgaria, Belarus, Rusia și Moldova — sunt de părere că, în anumite circumstanțe, este preferabil un guvern nedemocratic.

Studiul realizat de Pew Research Center se bazează pe un sondaj exhaustiv, realizat în perioada iunie 2015 — iulie 2016, prin interviuri față în față în 17 limbi, cu un eșantion reprezentativ de peste 25.000 de adulți, cu vârsta de peste 18 ani, din 18 țări: Armenia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Georgia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia și Ucraina.

http://sinopsis.info.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)