Astăzi 6 Aprilie 2020, Luni - Ultima actualizare la 5 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 23 Mai 2015, ora 15:04

Dungaciu acuză de cinism: Nu Angela Merkel sau alți lideri europeni au devalizat băncile de la Chișinău

Marime Font

Proaspăt finalizatul Summit de la Riga a consemnat un eşec politic al Parteneriatului Estic, proiect din care nu va mai rămâne decât o funcţionalitate administrativă, pentru că există acordurile bilaterale semnate între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, spune analistul Dan Dungaciu, preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, transmite Infoprut.

„Declarația finală nu va merge mult dincolo de Vilnius, iar dacă problematica condamnării anexării Crimeii se va negocia până în ultima clipă, fără șanse certe de reușită, este limpede care e atmosfera față de Parteneriatul Estic. Acest eșec politic a fost deja marcat de declarațiile recente ale dlui Donald Tusk făcute în calitate de președinte al Consiliului European și în care spune că nu este vorba – și nici nu a fost vreodată – de perspectiva europeană pentru aceste state. Cu nuanța importantă că, atunci când era premier, domnul Tusk avea alte păreri sau, cel puțin, încuraja (sau nu dezavua) perspectiva europeană a statelor <<de success>> din Parteneriatul Estic. Schimbarea de atitudine a domniei sale reflectă, în mic, eșecul acestei politici europene”, notează Dungaciu într-o analiză pentru cotidianul România Liberă.

O altă evidenţă frapantă a acestui eşec major în vecinătatea estică a Uniunii Europene o reprezintă, în opinia lui Dan Dungaciu, elitele locale din statele membre ale Parteneriatului Estic, care au generat o atmosferă socială a dezechilibrelor distructive. “Este și cinic și mincinos să auzi astăzi la Chișinău sau în alte părți despre <<trădarea Occidentului>> la Riga sau alte conspirații de acest soi. Nu Angela Merkel sau alți lideri europeni au devalizat băncile de la Chișinău. Nu oficialii de la București au vândut aeroportul rușilor. Nu liderii de la Bruxelles au făcut <<monstruoasa coaliție>> de la Chișinău – dimpotrivă, ei au luptat până în ultima clipă ca și comuniștii să nu fie – formal sau informal – la guvernare. În pofida tuturor promisiunilor făcute de unii lideri politici de la Chișinău liderilor europeni, aceștia și-au încălcat, practic, toate promisiunile”, scrie analistul, adăugând că, după 100 de zile de la preluarea guvernării, Guvernul Gaburici “nu a implementat, practic, nimic” şi în capitala letonă, “şi nu numai”, elita politică de la Chişinău a cules ceea ce semănat.

Loading...


Al treilea aspect al eşecului îl constituie şi politicile europene faţă de Europa de Est: “Este un eșec strategic. Parteneriatul Estic a eșuat pentru că a plecat de la o premisă greșită. A fost vorba despre o <<ambiguitate constructivă>>, respectiv o ambiguitate a mesajelor și a interpretărilor. Prodi a spus-o clar despre Parteneriatul Estic, ca președinte de Comisie – <<everythig, but institutions>>, adică le dăm tot, mai puțin instituțiile, respectiv integrarea. După care promotorii Parteneriatului Estic au tăcut și nu au mai abordat chestiunea scopului final al acestei politici. Iar după asta, mesajul transmis liderilor pro-europeni din Est a fost că Parteneriatul Estic ar putea să fie un pas spre integrare, cel puțin așa a fost interpretat acolo de liderii declarați proeuropeni și așa a fost vândut populațiilor. Rusia, la rândul ei, căreia i s-a spus – corect – că nu are drept de veto în politicile UE, a perceput însă Parteneriatul Estic ca o amenințare geopolitică și strategică, respectiv o tentativă a Vestului de a înghiți, dintr-o dată, <<străinătatea ei apropiată>>, mai ales că promotorii Parteneriatului Estic erau polonezii (Sikorski) și suedezii (Carl Bildt). Pentru Rusia, ceea ce la Varșovia vroia să fie <<ambiguitate constructivă<< a devenit <<certitudine destructivă>>. Și Moscova a reacționat. Au căzut, pe rând, Armenia, Ucraina (război), R. Moldova (negocieri postelectorale)”.

Dan Dungaciu consideră că problema de fond a Parteneriatului nu este că “a vrut să aducă spre spațiul euroatlantic <<străinătatea apropiată a Rusiei>>, ci că a făcut asta fără să fie gata să meargă până la capăt sau să își asume consecințele”. Pe scurt, esenţializează Dungaciu, a fost o “chestiune de genul <<poate ne iese>> – asta e esența <<ambiguității constructive>> inițiale”.

“Ei bine, nu a ieșit, s-a încheiat dramatic, iar statele din Parteneriatul Estic se află astăzi într-o stare mai proastă în termenii relației cu spațiul european decât erau la momentul inițierii acestei politici”, mai notează preşedintele ISPRI.

Ca urmare a acestui eșec strategic, Summitul de la Riga “ar trebui să fie și punctul de plecare al reconsiderării strategiilor pe Est ale UE”. Un punct de pornire viabil? “Resurecția din partea României a Sinergiei Mării Negre, având și experiența erorilor inițiale, nu cred că ar fi o idee foarte rea. Sinergia Mării Negre probabil că nu este o politică pentru azi sau mâine, dar pentru poimâine ar putea să fie o platformă necesară și utilă unui dialog sau unei comunicări cu Estul. Parteneriatul Estic ne-a adus într-un eșec evident în acest dosar”, conchide Dan Dungaciu.

Sinergia Mării Negre a fost demarată în 2007, pe vremea şefiei germane a Consiliului Uniunii Europene, ca urmare a demersurilor României, Bulgariei, Greciei, sprijinite de alte state membre, şi cu aportul Comisiei Europene. Sensul a fost acela de conturare a unei politici regionale a UE adresată în special regiunii, având ca obiectiv principal consolidarea cooperării în regiunea Mării Negre cu implicarea benefică a UE. Sinergia Mării Negre ar fi trebuit să ofere liniile de ghidaj pentru propunerea unor proiecte pragmatice de cooperare între statele din regiune şi UE, în domeniile: democraţie, drepturile omului, buna guvernare, managementul frontierelor, conflictele îngheţate, energia, transporturile, mediul, politica maritimă, pescuitul, comerţul, migraţia, dezvoltarea, educaţia, cercetarea şi dezvoltarea. Proiectul a fost lansat oficial pe 14 februarie 2008, la Kiev, cu jumătate de an înaintea războiului de cinci zile din Georgia, printr-o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor membre UE şi ai statelor din regiune vizate de Sinergie (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina). Argumentele principale care au determinat asumarea acestei iniţiative la nivelul UE au vizat vecinătatea directă, amplasarea strategică, legătura cu Balcanii de Vest, dar şi Asia Centrală, Orientul Mijlociu, potenţialul în ceea ce priveşte energia, transporturile, comerţul, mediul şi consolidarea democraţiei.

sursa: infoprut.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 20:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu publică OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu publică OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 20:03

Coronavirus Italia: Bilanțul zilnic al deceselor, la cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni

Coronavirus Italia: Bilanțul zilnic al deceselor, la cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni

Numărul deceselor din cauza coronavirusului înregistrate oficial în ultimele 24 de ore în Italia a fost de 525, cel mai scăzut bilanț zilnic de mai bine de două săptămâni, a anunțat duminică Agenția italiană pentru Protecţie Civilă, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 19:28

Dodon cheamă politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește despre cum „trece coronavirusu”

Dodon cheamă politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește despre cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 19:13

Separarea Bisericii de Stat? Dodon: Vom decide ÎMPREUNĂ cu Mitropolia Moldovei ce vom face de Paște

Separarea Bisericii de Stat? Dodon: Vom decide ÎMPREUNĂ cu Mitropolia Moldovei ce vom face de Paște

Igor Dodon anunță că va decide ÎMPREUNĂ cu Mitropolia Moldovei cum vor „avea loc aceste sărbători”, deși toate sursele oficiale indică că vârful răspândirii coronavirusului va avea loc exact de Paște.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 17:30

CORONAVIRUS / +112 persoante testate POZITIV din 349 de teste / Declarații de ultimă oră după ședința Centrului Unic de Comandă din 5 aprilie 2020 (LIVE VIDEO)

CORONAVIRUS / +112 persoante testate POZITIV din 349 de teste / Declarații de ultimă oră după ședința Centrului Unic de Comandă din 5 aprilie 2020 (LIVE VIDEO)

În total 864 de persoane au fost infectate. A decedat o persoană de 56 de ani (în total 15). 30 de persoane au fost tratate.  Doar 8 infecții sunt din import și 104 sunt locale.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Aprilie 2020, ora: 17:12

opinie Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

„Ministerul Sănătății, prin persoana dnei ministru Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică prin difuzarea informației precum că medicul decedat astăzi ar fi fost recent în Marea Britanie, făcând aluzie că de acolo ar fi venit infectat„, scrie pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 16:46

DECIZIA primarului Ceban: Toate magazinele din Chișinău sunt OBLIGATE să măsoare temperatura clienților (DOC)

DECIZIA primarului Ceban: Toate magazinele din Chișinău sunt OBLIGATE să măsoare temperatura clienților (DOC)

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis ca toate hipermarketurile, supermarketurile și magazinele de cartier să verifice ce temperatură au clienții și angajații săi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 16:16

Temperatura la care noul CORONAVIRUS poate muri în doar câteva minute

Temperatura la care noul CORONAVIRUS poate muri în doar câteva minute

Cercetătorii din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus este activ sau poate muri în doar câteva minute. SARS-CoV-2 este afectat de temperaturile înalte, dar rămâne stabil la temperaturi de aproximativ 4 grade. La această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 15:54

Guvernul Chicu cumpără scuturi de protecție pentru medici la un preț de TREI ori mai MARE decât cel de pe piață (DOC)

Guvernul Chicu cumpără scuturi de protecție pentru medici la un preț de TREI ori mai MARE decât cel de pe piață (DOC)

„Îndreptar de la Guvernul RM “Cum să furi pe timp de pandemie”.Cazul scuturilor de protecție. Mai multe argumente. Evident (și) pentru procurori. Mai târziu”, scrie ex-deputatul Valeriu Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 15:45

14.000 de femei din Rusia sunt ucise ANUAL de către partenerii lor de viață, adică o femeie la fiecare 45 de minute (statistici)

14.000 de femei din Rusia sunt ucise ANUAL de către partenerii lor de viață, adică o femeie la fiecare 45 de minute (statistici)

Istoricul și teologul francez de origine rusa, Antoine Arjakovsky, a oferit un interviu Radio Liberty in care relateaza experienta calatoriei sale in Rusia lui Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 15:37

Medicul radiolog Valeriu Pripa a decedat din cauza coronavirusului

Medicul radiolog Valeriu Pripa a decedat din cauza coronavirusului

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă cu regret decesul medicului radiolog, Valeriu Pripa, în vârstă de 59 ani, care activa în cadrul unei clinici private din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Aprilie 2020, ora: 15:00

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cercetători din Olanda au descoperit o legătură între numărul redus de decese din unele țări și un vaccin făcut populației din primii ani de viață. R. Moldova și România au vaccinul în schema obligatorie de zeci de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 14:41

Un rus a ÎMPUȘCAT MORTAL cinci tineri pentru că făceau prea multă gălăgie sub geamul său

Un rus a ÎMPUȘCAT MORTAL cinci tineri pentru că făceau prea multă gălăgie sub geamul său

Un rus a împuşcat cinci persoane pe motiv că făceau gălăgie noaptea sub ferestrele sale, a anunţat poliţia duminică, informează EFE. Tragedia a avut loc în micul oraş Ielatma, în apropiere de Riazan, în centrul Rusiei, la 200 km sud-est de Moscova, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 14:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 14:07

Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 5 Aprilie 2020, ora: 12:52

opinie Victor Chirilă: Creditul rusesc este condiționat POLITIC!

Victor Chirilă: Creditul rusesc este condiționat POLITIC!

Ieri, Dodon, așa-zisul șef de stat, a elogiat, fără să roșească, autoritățile Federației Ruse, care în aceste „timpuri grele” ajută R. Moldova cu creditul oferit, „fără a pune condiționalități”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 12:36

Ala Nemerenco critică decizia Guvernului de a „rechema” oamenii la lucru: „Care a fost scopul să-i ții doar câteva zile acasă, când ei vor circula exact în perioada cu cei mai mulți posibil infectați, nu e clar. Logica - zero”

Ala Nemerenco critică decizia Guvernului de a „rechema” oamenii la lucru: „Care a fost scopul să-i ții doar câteva zile acasă, când ei vor circula exact în perioada cu cei mai mulți posibil infectați, nu e clar. Logica - zero”

Fosta ministră a Sănătății din Guvernul Maia Sandu, Ala Nemerenco, a criticat aspru decizia Guvernului Chicu privind revenirea la muncă, de luni 6 aprilie, a tuturor bugetarilor, care au avut săptămâna aceasta zile libere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 12:31

INTERZIS / Al doilea județ din România în care NU AI VOIE să ieși din casă fără mască

INTERZIS / Al doilea județ din România în care NU AI VOIE să ieși din casă fără mască

Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Mircea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 12:20

Un polițist de la INP și familia sa ar fi infectați cu coronavirus / Inspectoratul Național de Poliție REFUZĂ să dea informații

Un polițist de la INP și familia sa ar fi infectați cu coronavirus / Inspectoratul Național de Poliție REFUZĂ să dea informații

Un comandat de Pluton din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, dar și familia sa, soția și unul dintre cei doi copii, au fost diagnosticați pozitiv cu COVID-19 din data de 2 aprilie, informează deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 10:51

Italienii disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul agriculturii cere României să îi lase urgent înapoi la muncă

Italienii disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul agriculturii cere României să îi lase urgent înapoi la muncă

După Germania, și Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri să poată ajunge la muncă. Ministerul Agriculturii din Italia caută un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de sezonieri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 10:44

ULTIMELE INFORMAȚII despre Pandemie / DOUĂ persoane au DECEDAT (în total 14). 80 sunt în STARE GRAVĂ

ULTIMELE INFORMAȚII despre Pandemie / DOUĂ persoane au DECEDAT (în total 14). 80 sunt în STARE GRAVĂ

Până la această oră în Republica Moldova sunt înregistrate 752 cazuri de COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)