Politică

Dungaciu: “Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie”

Liderii occidentali susţin că nu pornesc la luptă pentru a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad, ci pentru a împiedica utilizarea armelor chimice. Rusia şi China se opun şi afirmă că orice ingerinţă în acest conflict ar putea crea haos în Orientul Mijlociu. Dar ce interes ar avea Rusia ca Statele Unite să intre în război? Sociologul şi geopoliticianul Dan Dungaciu a explicat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la REALITATEA TV ce interese are Rusia în Siria, dar şi de ce ar fi interesată de atacul SUA.

O intervenţie militară străină în Siria este iminentă. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa ar putea ataca ţinte ale armatei siriene chiar de mâine seară. Liderii occidentali susţin că nu pornesc la luptă pentru a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad, ci pentru a împiedica utilizarea armelor chimice. Rusia şi China se opun şi afirmă că orice ingerinţă în acest conflict ar putea crea haos în Orientul Mijlociu. Dar ce interes ar avea Rusia ca Statele Unite să intre în război? Sociologul şi geopoliticianul Dan Dungaciu a explicat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la REALITATEA TV ce interese are Rusia în Siria, dar şi de ce ar fi interesată de atacul SUA.

Rusia, actorul cu cel mai mare interes în Siria

"În ceea ce priveşte implicarea Rusiei, sigur că Rusia este dintre toţi actorii internaţionali, actorul cu cel mai mare interes în Siria. Interesul american ţine mai degrabă de armele chimice, americanii le-ar vrea controlate. Ruşii însă sunt în faţa singurului cap de pod pe care-l au în regiune în Orientul Mijlociu. Ruşii investesc în industria de oţel, gaz, petrol, vânzarea de arme. Deci, tot acest comerţ pe care Rusia îl face cu Siria este consistent cel puţin în perspectiva cifrelor comerciale pe care le utilizează acolo. Rusia are un interes", a explicat Dan Dungaciu în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la REALITATEA TV.

"Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie"

Geopoliticianul a mai spus la REALITATEA TV că Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie. "Pe de altă parte, şi asta e chestiunea cea mai interesantă, Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie. Pare paradoxal, când America este implicată în Afganistan, în Irak, în Siria. Dar Rusia se simte mai bine, pentru că vede într-un fel şi energiile şi puterile americane aruncate în zone, care îi permit ei să respire pe zona de interes imediat. Şi, cred că dacă ar fi să discutăm incidenţa acestui conflict, şi a Orientului Mijlociu în general, pentru România cred că principalul efect este că Federaţia Rusă are sau riscă să aibă o marjă de manevră mai mare în spaţiul pe care ea îl consideră al vecinătăţii apropiate, când America este implicată în alte teatre de operaţiuni. Sigur că America, dacă se va implica acolo, s-ar putea ca Iranul să devină următoarea ţintă şi asta să fie explicaţia pentru care iranienii trimit mesaje unul după altul. Pentru că vor rămâne singuri în faţa Statelor Unite. Rusia are câştig, chiar dacă America se implică. Asta trebuie să ne preocupe pe noi. Pentru că America s-ar putea să nu aibă timp să se ocupe aşa cum am fi vrut de regiunea extinsă a Mării Negre, o poveste începută, încheiată nu neaparat foarte pozitiv, dar care riscă să rămână fără partea a doua tocmai pentru că America e implicată în partea aialaltă. Ruşii îşi vor urmări foarte atent interesul în zone care ne privesc şi pe noi nemijlocit", a declarat Dan Dungaciu la REALITATEA TV.

De ce atacă SUA acum SIRIA?

"Pentru că a fost fixată o linie roşie în august 2012 de către preşedintele Obama, care linie roşie spune aşa: "dacă se vor folosi armele chimice în Siria atunci Statele Unite iau în considerare o intervenţie militară". Deci, practic, suntem în situaţia în care, sigur dacă ne uităm numai la cifre, au murit 70.000, mă rog cifrele diferă, în comparaţie cu 300.000 victimele atacurilor cu gaze chimice, sigur diferenţa e mare, dar simbolic vorbind s-a atins acea linie roşie pe care americanii au trasat-o cu un an în urmă. Deci, în august 2012, prin urmare America era obligată să ia atitudine, când Obama el însuşi a spus că acela va fi pragul peste care regimul sirian nu va putea trece", a explicat Dungaciu la REALITATEA TV.

Sursa: realitatea.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *