Analize

După 20 de ani, independenţa Moldovei mai este în pericol

Separatismul transnistrean şi trupele ruseşti

Potrivit lui Victor Chirilă, prima provocare pentru RM este staţionarea ilegală a trupelor şi muniţiilor ruse pe teritoriul său. „Staţionarea aceasta nu are nicio argumentare din punctul de vedere al dreptului internaţional şi nici din punct de vedere politic. Desigur, Federaţia Rusă a reuşit în 2002 să lege retragerea trupelor ruse de soluţionarea problemei transnistrene. Acest lucru este o nereuşită a diplomaţiei de atunci a ţării noastre”, a spus Victor Chirilă. Un alt risc este fragilitatea statutului de neutralitate, încălcat timp de 20 de ani de către Federaţia Rusă. „Este o realitate pe care nici Federaţia Rusă nu o poate nega”, a menţionat Victor Chirilă. Provocare este şi separatismul regiunii transnistrene care, potrivit directorului APE, e controlată de un regim autoritar, sovietic, antioccidental. „Atâta timp cât aceste realităţi se păstrează în regiunea transnistreană, ea rămâne un focar de instabilitate nu doar pentru RM, ci şi pentru întreaga Europă”, a atenţionat analistul politic.

„Orice reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul RM trebuie să fie însoţită de democratizarea regiunii. Dar aceasta nu se poate face într-o săptămână, câteva luni sau un an. E un proces care trebuie să demareze acum şi să continue în paralel cu găsirea unei soluţii politice viabile. UE trebuie să se implice mai activ în promovarea schimbărilor democratice în regiune. Atâta timp cât la Tiraspol se află un regim autoritar, nedemocratic, există riscul ca orice soluţie de compromis să nu fie pusă în practică. Dimpotrivă, poate să fie o soluţie care să pericliteze independenţa RM, suveranitatea, democraţia şi aspiraţiile noastre de integrare europeană”, a declarat Victor Chirilă.

Insecuritatea energetică are impact în politica internă

Securitatea energetică poate fi încă o provocare cu impact profund asupra politicii interne şi a coeziunii societăţii. Potrivit lui Victor Chirilă, în 20 de ani s-a neglijat în permanenţă rolul esenţial ce revine vecinului vestic al RM, României: „Este ţara care ne poate ajuta să echilibrăm balanţa de influenţă energetică în RM. Din păcate, acest lucru a fost ignorat în permanenţă de majoritatea clasei politice din RM. Din cauza unor probleme de dialog dintre Chişinău şi Bucureşti, în mare parte create artificial pentru a dezbina societatea, s-au ignorat proiecte concrete în domeniul energiei, transportului, infrastructurii, proiecte ce ar fi trebuit să ne asigure în 20 de ani o relativă stabilitate energetică, independenţă energetică în raport cu Rusia”.

Datorită diplomaţiei moldoveneşti, integrarea europeană a devenit un obiectiv strategic

Pe lângă aceste provocări, Victor Chirilă susţine că, pe parcursul a 20 de ani, diplomaţia moldovenească a înregistrat, totuşi, şi un şir de succese care au contribuit la consacrarea RM ca subiect al relaţiilor internaţionale. Cele mai importante realizări ţin de conectarea RM la cele mai importante iniţiative de cooperare regională, care promovează ideea de integrare europeană. Este importantă şi internaţionalizarea problemei staţionării ilegale a trupelor şi muniţiilor ruse pe teritoriul RM, cu sprijinul partenerilor occidentali. „UE este din ce în ce mai activă şi prezentă în regiunea transnistreană, fie că e vorba de dialog politic, fie de asistenţă pentru promovarea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului şi se pare că UE intenţionează să-şi intensifice prezenţa în regiunea transnistreană în următorii ani şi să participe la finanţarea unui program de modernizare sau de asistenţă post-conflictuală pentru această regiune”, a spus Victor Chirilă. Printre realizări a mai fost trecută în revistă recunoaşterea de către Uniunea Europeană a aspiraţiilor europene ale RM. Datorită diplomaţiei moldoveneşti s-a reuşit ca obiectivul integrării europene să devină unul strategic”, a apus Chirilă.

(După Info-Prim Neo)

Victor Chirilă: „Atâta timp cât la Tiraspol se află un regim autoritar, nedemocratic, există riscul ca orice soluţie de compromis să nu fie pusă în practică. Dimpotrivă, poate să fie o soluţie care să pericliteze independenţa RM, suveranitatea, democraţia şi aspiraţiile noastre de integrare europeană”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *