Astăzi 15 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 23:59
Abonamente

Actualitate 24 Iulie 2019, ora 11:15

După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei pierdute | 1989. Vântul schimbării în Europa de Est. Drumul ocolit al Revoluţiei către Timişoara

Marime Font

1989 este consemnat ca anul schimbării în Europa de Est, un an dramatic cu superlative pe măsură: cea mai liniştită revoluţie în Ungaria şi cea mai sângeroasă în România. A fost anul unor proteste de amploare, al deschiderii graniţelor către Occident, al căderii Zidului Berlinului, al primelor alegeri libere.

În vara anului 1989, în timp ce în România se pregătea realegerea lui Nicolae Ceauşescu ca secretar general al PCR, la cel de-al XIV-lea congres, în Polonia se organizau primele alegeri în care comuniştii nu mai erau singurii competitori electorali.

Pe parcursul anului 1989, drumul polonezilor către democraţie a fost marcat de mai multe momente-cheie: primele alegeri semilibere din 4 şi 18 iunie, câştigate categoric de sindicatul Solidaritatea, condus de Lech Valesa, vizita fostului preşedinte american, George Bush, la Varşovia (10-11 iulie), aflat într-un turneu diplomatic în Europa şi instalarea la 24 august a primului guvern necomunist, condus de Tadeusz Mazowieczki.


Participarea Sindicatului Solidaritatea la primele alegeri semi-libere din iunie 1989 a fost precedată de intrarea în legalitate a acestei organizaţii, scoasă în afara legii, la presiunile Moscovei, în 1981, pe fondul numeroaselor greve generate de criza economică. Negocierile privind legalizarea Solidarităţii au fost lansate de generalul Wojciech Jaruzelski, secretar general al Partidului Muncitoresc Unit Polonez (PMUP) la 19 ianuarie, iar discuţiile au început la 6 februarie, când s-au parafat acordurile dintre Putere şi Opoziţie privind restabilirea pluralismului politic. Două luni mai târziu se ajunge la un compromis.

Conform înţelegerii din 5 aprilie, sistemul instituţional a fost înnoit şi locurile din cele două camere ale legislativului s-au împărţit astfel: la Camera Deputaţilor (Sejm), coaliţia condusă de comunişti obţinea automat 65% din locuri, opoziţia 35%, iar în Senat, cei 100 de senatori urmau să fie aleşi prin vot exprimat în alegeri libere.

Comuniştii au păstrat ministerele cheie şi primul loc în structuri. Iaruzelski urma să rămână preşedintele statului până la alegerile prezidenţiale. La scrutinul din iunie, opoziţia a obţinut o victorie zdrobitoare, 99 de locuri din cele 100 din Senat. La 24 august, Polonia va deveni prima dintre fostele ţări comuniste în fruntea căreia a ajuns un guvern necomunist, condus de Tadeusz Mazowiecki, un colaborator al lui Lech Walesa. Din cei 24 miniştri, 13 sunt membri ai Solidarităţii. Era prima schimbare de acest fel în estul Europei de la sfârşitul anilor `40.

Papa Ioan Paul al II-lea şi supărarea lui Ceauşescu

Un rol important în ecuaţia prăbuşirii comunismului şi instalării democraţiei în Polonia l-a avut Papa Ioan Paul al II-lea. Însuşi Nicolae Ceauşescu l-a considerat pe fostul suveran pontif drept unul dintre responsabilii pentru mişcările sociale de protest din Polonia, în perioada 1978-1989. Conform lui Petre Opriş, doctor în istorie, Ceauşescu a susţinut în discuţiile cu conducătorii unor partide comuniste şi socialiste din Occident şi din statele membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia că liderii Partidului Muncitoresc Unit Polonez (PMUP) sunt vinovaţi deoarece au permis repre­zen­tanţilor bisericii catolice să-şi menţină influenţa deosebită în rândul cetăţenilor polonezi.

După alegerea cardinalului polonez Karol Wojtyla ca Papă, sub numele de Ioan Paul al II-lea (16 octombrie 1978), Edward Gierek, liderul PMUP, a fost de acord cu revenirea acestuia în ţară, într-un pelerinaj. Decizia a fost controversată deoarece autorităţile de la Varşovia ştiau că Suveranul Pontif generase probleme regimului comunist.

În primul său pelerinaj în Polonia (2-10 iunie 1979), Ioan Paul al II-lea a ţinut slujbe în aer liber la Mănăstirea Czestochowa (de pe Muntele Sfânt Jasna Góra), la Biserica "Sfânta Ana" din Cracovia, în localităţile Nowy Tag (lângă graniţa cu Cehoslovacia), Nowa Huta şi, din nou, la Cracovia. Milioane de polonezi au participat la slujbele Papei, care a chemat la respectarea tradiţiilor naţionale şi a subliniat importanţa libertăţii şi a drepturilor omului.

După alegerile din Polonia, a urmat o incredibilă succesiune de evenimente, conform studiului “Anul 1989 în Europa Centrală şi de Est”, de Eusebiu Narai. “Rând pe rând, guvernele comuniste au pierdut monopolul puterii în Ungaria, Germania răsăriteană, Bulgaria, Cehoslovacia şi România. În toate aceste ţări, puterea a fost preluată de guverne necomuniste. Cele mai multe au evoluat în direcţia unor autentice sisteme democratice pluripartite şi a economiei de piaţă. Toate cele cinci sisteme comuniste s-au prăbuşit în perioada cuprinsă între începutul lui noiembrie şi sfârşitul lui decembrie 1989. În mod surprinzător, aceste revoluţii au fost precedate de dărâmarea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Gestul de a dansa pe zid, care cu câteva luni în urmă ar fi însemnat moarte sigură, s-a dovedit un simbol al transformărilor suferite de estul Europei, transformare care nu s-ar fi petrecut prea curând dacă sovieticii nu ar fi decis să-şi slăbească autoritatea asupra acestei zone”, se arată în studiu.

Bush, înainte de aterizarea la Varşovia: Nu vreau să-i pun beţe în roate lui Gorbaciov

După alegerile din iunie, la 10 iulie, preşedintele SUA de atunci, George Bush senior soseşte la Varşovia. Constantin Corneanu consemnează în volumul său, “Victorie însângerată. Decembrie 1989”, mărturii ale lui Bush înainte de această vizită, dar şi raportările ambasadorului român, Ion Teşu.

“Indiferent ce se va întâmpla în această călătorie, cu sigurantă nu va fi un turneu victorios în urma căruia să mă bat cu pumnul în piept... Nu vreau să par agitator sau provocator. Nu vreau să le complic viaţa lui Gorbaciov şi celorlalţi. Nu vreau să-i pun beţe în roate lui Gorbaciov", va declara preşedintele Bush colaboratorilor săi apropiaţi înainte de aterizarea la Varşovia.

Ambasadorul României socialiste la Varşovia, Ion Teşu, comunica pe 13 iulie 1989, la ora 01.30, că W. Górnicki, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Stat al Poloniei, i-a confirmat că s-au desprins trei idei valoroase din discuţiile cu delegaţia americană: 1. Indicii privind recunoaşterea meritelor conducerii poloneze, inclusiv pentru W. Jaruzelski, pentru curajul şi întelepciunea sa. 2. Asigurări clare din partea americanilor că SUA nu are intenţia să stimuleze vreo mişcare de divizare atât a Poloniei, cât şi în tările Europei Centrale. Americanii au venit aici ca prieteni loiali. 3. În al treilea rând este problema ajutorului economic pentru schimbările care au loc în Polonia".

Referindu-se la sprijinul politico-diplomatic al administratiei Bush pentru generalul Jaruzelski, jurnalistul Victor Sebestyen consemna: “Opoziţia era profund dezamăgită. Majoritatea intelectualilor din Solidaritatea erau, din instinct,proamericani, însă şi-au arătat dispretul fată de cuvintele pe care le auzeau".

De asemenea, fostul preşedinte al României socialiste, Nicolae Ceauşescu, era informat că ,,Bush nu a repetat în luările sale de cuvânt cererea de retragere a trupelor sovietice din Polonia”, iar ajutorul financiar promis, respectiv 115 milioane dolari din partea SUA, este modest şi nu a răspuns nici aşteptărilor conducerii Poloniei şi nici celor ale «Solidarităţii»”.

După plecarea lui Bush, pe 11 iulie, la Varşovia, soseşte secretarul general al PCUS, Mihail Gorbaciov. “În timpul discuţiilor cu Jaruzelski, Gorbaciov se arată interesat de ideea legalizării Solidarităţii enunţată de preşedintele polonez şi cere să i se facă un raport în acest sens. Semne pozitive în acest sens sunt manifestate şi de către alţi membri ai delegaţiei sovietice. N. Şişlin, membru al Departamentului de Propagandă din Comitetul Central al PCUS, menţiona că, din punctul de vedere sovietic, „pluralismul sindical nu este o erezie”, scrie Constantin Corneanu.

De la Varşovia la Budapesta

De la Varşovia, George Bush merge pentru două zile la Budapesta. Constantin Corneanu scrie că “Preşedintele american i-a asigurat pe oficialii unguri că: 1) Statele Unite vor sprijini eforturile acestora de a primi ajutor economic şi asistentă tehnică din partea Occidentului; 2) vor crea, cu aprobarea Congresului SUA, un fond de 25 milioane dolari din care să fie finanţate acţiunile de înviorare a economiei ungare, precum şi încurajarea investiţiilor americane în Ungaria; 3) acordarea, cu caracter permanent, a clauzei naţiunii celei mai favorizate, însă numai ca urmare a adoptării de către Parlamentul RPU a legii privind dreptul la emigrare; 4) acordarea de preferinţe tarifare generale care să favorizeze un acces cât mai liber al Ungariei pe piata Statelor Unite şi 5) garantarea investiţiilor americane în Ungaria.

Totodată, preşedintele Bush a reamintit faptul că se va crea un fond de 5 milioane dolari destinati dezvoltării cooperării Est-Vest în domeniul ecologic şi, totodată, crearea unui organism de resort cu sediul la Budapesta”.

Înaintea vizitei în cele două ţări, preşedintele american participase la 30 mai la reuniunea Consiliului NATO. În sala Rheingold de la Mainz, Bush ţinea un discurs în care vorbeşte despre o Europă liberă şi întreagă" şi cere organizarea de alegeri libere şi pluralism politic în Europa de Est, precum şi “o Europă mai putin militarizata". Preşedintele SUA va declara: ,,Nu poate exista o casă europeană comună atâta timp cât locuitorii ei nu sunt liberi să se mişte dintr-o cameră în alta", Preşedintele Bush anunţa Kremlinul că SUA ,,se angajau să tină cont de «interesele legitime de securitate» ale Uniunii Sovietice, să ridice restricţiile existente la exporturile de tehnologie în URSS şi să conlucreze mai strâns în planul protecţiei mediului înconjurător" in schimbul creării unui sistem politic pluripartid şi al alegerilor libere în zona de influenţà sovietică. Discursul preşedintelui american avea să fie studiat, în dimineata următoare, de către Gheorghi H. Şahnazarov care va considera că “toate conditiile lui Bush puteau fi îndeplinite".

Revoluţia pasnică şi tratativele Mesei Rotunde

Înainte de vizita lui Bush, democraţia începuse să se dezmorţească în Ungaria. Conform studiului “Anul 1989 în Europa Centrală şi de Est”, realizat de Eusebiu Narai, în perioada 13 iunie-18 septembrie 1989, au loc tratative între comuniştii unguri, opoziţie şi alte organisme civice într-un forum comun numit Masa Rotundă Naţională, tratative referitoare la aplicarea celor 6 puncte ale ,,revoluţiei paşnice“. Cele 6 puncte se refereau la: construcţia şi reorganizarea justiţiei, rolul parlamentului, legiferarea partidelor politice, dezvoltarea economică, locul Ungariei pe eşichierul internaţional.

A urmat, în intervalul 23- 24 iunie, Plenara Comitetului Central al Partidului Socialist Muncitoresc Ungar, la care s-a decis convocarea Congresului al XIV-lea al partidului între 6-10 octombrie. Tot acum Kádár János renunţă la funcţia de preşedinte de onoare al partidului, astfel că se constituie un Directorat alcătuit din Grósz Károly, Németh Miklós şi Pozsgay Imre, aflat sub conducerea lui Nyers Rezsö (până la 6 octombrie 1989).

În perioada 11-13 septembrie 1989 guvernul ungar a emis un decret prin care se deschide graniţa cu Austria pentru est-germanii care doresc să se refugieze în Germania Federală. În primăvară, pe 2 mai, Ungaria începuse dărâmarea gardului de frontieră de 240 de km la graniţa cu Austria, ceea ce a destabilizat Germania de Est şi Cehoslovacia, mii de cetăţeni traversând ilegal graniţa austro-ungară spre Occident.

De asemenea, în august, lângă Sopron, Ungaria, are loc deschiderea simbolică a graniţei în Sankt Margarethen/Sopronkőhida, timp de trei ore, pentru „Picnicul Pan-european“. Peste 600 de cetăţeni din Germania de Est profită de ocazie pentru a trece graniţa, iar grănicerii maghiari nu intervin.

La Congresul al XIV-lea al Partidului Socialist Muncitoresc Ungar, desfăşurat în perioada 6-10 octombrie 1989, se votează disoluţia acestui partid şi formarea Partidului Socialist Ungar, condus de Nyers Rezsö, se mai arată în studiul lui Eusebiu Narai. “În perioada 17-20 octombrie, parlamentul maghiar aprobă setul de legi ,,cardinale“ pentru destinul democratic al Ungariei, care se refereau la noua constituţie, la republica parlamentară, la separarea puterilor în stat, la instituirea suveranităţii poporului, la drepturile civile şi la sistemul multipartit, precum şi la alegeri libere. În data de 26 noiembrie se organizează un referendum în problema ,,celor 4 DA“: alegerea şefului statului sau desemnarea acestuia de către parlament, desfiinţarea gărzilor muncitoreşti, cedarea sediilor partidului comunist şi evaluarea averii partidului. Victoria forţelor democratice va duce la fixarea alegerilor pentru primăvara următoare”, se mai arată în studiu.

Presiuni în blocul comunist

Schimbărilor din Polonia şi Ungaria, le urmează cele din octombrie şi noiembrie 1989 R.D.Germană şi Cehoslovacia, unde o parte a populaţiei, constituită într-un nucleu contestatar, face presiuni asupra comuniştilor să abandoneze total puterea. Spiritul contestatar tinde să cuprindă înregul bloc comunist. Astfel, în iulie, în Kuzbass (Rusia) 100.000 de mineri intră în grevă; 1.500.000 de persoane formează un lanţ uman de 560 km de-a lungul ţărilor baltice; 2.000 de manifestanţi în piaţa Wenceslas din Praga, la 21 august; 100.000 de catolici din Ucraina occidentală manifestă la Lvov; la Leipzig, la 25 septembrie, 8.000 de persoane denunţă refuzul de autorizare a mişcării Noul Forum şi solicită reforme.

“Totul se petrece ca şi cum, la vederea schimbărilor extraordinare survenite în Polonia şi Ungaria, populaţiile şi-au însuşit sfatul dat de Ioan Paul al II-lea cu ocazia înscăunării sale: ,,Nu vă fie frică”, notează Eusebiu Narai în studiul “Anul 1989 în Europa Centrală şi de Est”.

https://www.mediafax.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 23:59

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 23:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:39

FOTO/VIDEO Igor Dodon cu soția și doi feciori la carusel în centrul Capitalei

FOTO/VIDEO Igor Dodon cu soția și doi feciori la carusel în centrul Capitalei

Alături de familia sa și de chișinăuieni. Anume așa a fost surprins în centrul Chișinăului, în după amiaza acestei duminici însorite, președintele Igor și Galina Dodon, și doi dintre cei trei feciori ai săi. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 15 Decembrie 2019, ora: 11:26

The Economist: Putin nu a reușit să izoleze Ucraina și să se împace cu Europa

The Economist: Putin nu a reușit să izoleze Ucraina și să se împace cu Europa

Rusia a distribuit substante dopante sportivilor săi și și-a sărbătorit triumfal medaliile de aur, ca și cum erau trofee de război. Sarbatoarea, confiscata de masina de propaganda a statului, s-a transformat rapid in isterie antioccidentala. Jocurile Olimpice de la Sochi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 11:11

Premierul Chicu a inspectat lucrările la un șantier rutier

Premierul Chicu a inspectat lucrările la un șantier rutier

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat un șantier de construcție a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni, unde se construiește o lungime de 18 km de drum.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Decembrie 2019, ora: 09:55

Meniu de post pentru o săptămână din perioada Crăciunului

Meniu de post pentru o săptămână din perioada Crăciunului Din editia print

În perioada postului Crăciunului, care a debutat pe 14 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, o parte din credincioși respectă perioada de post și din punctul de vedere al restricțiilor alimentare.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 09:19

Ion Chicu e mult mai optimist în privința obținerii gazelor naturale prin intermediul tranzitului pe teritoriul ucrainean

Ion Chicu e mult mai optimist în privința obținerii gazelor naturale prin intermediul tranzitului pe teritoriul ucrainean

Persoanele care anunțau apocalipsa în lu a ianuarie, privind aprovizionarea țării cu gaze naturale nu tratează cu respect poporul Republicii Moldova. La această concluzie a ajuns premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 Decembrie 2019, ora: 08:53

Ministrul de externe al R. Moldova despre Transnistria: „Un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană”

Ministrul de externe al R. Moldova despre Transnistria: „Un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că problema transnistreană „poate fi foarte rapid și ușor soluționată”, în cazul în care autoritățile de la Chișinău vor găsi un „consens național”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:37

Acordul pentru Brexit se va vota în Parlament până de Crăciun, anunță premierul Boris Johnson

Acordul pentru Brexit se va vota în Parlament până de Crăciun, anunță premierul Boris Johnson

Parlamentarii britanici vor vota până de Crăciun acordul de Brexit pe care premierul conservator Boris Johnson l-a convenit cu Bruxellesul, a declarat acesta sâmbătă, conform Agerpres, care citează agenția dpa. Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:35

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

 În spațiul public a apărut recent ideea conform căreia Curtea Constituțională (CC) și-ar putea revedea decizia din 4 martie 2016, atunci când a decis ca președintele să fie ales direct de către cetățeni, și nu prin votul Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 15 Decembrie 2019, ora: 08:18

Sărbătoare mare pe 15 decembrie. Ce nu ai voie să faci la prăznuire Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie

Sărbătoare mare pe 15 decembrie. Ce nu ai voie să faci la prăznuire Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie

Preoții recomandă rugăciune în data de 15 decembrie, ziua în care este prăznuit în fiecare an Sfântul Mucenic Elefterie din cetatea Romei. În tradiția românească, acest sfânt este respectat cu precădere de femei, dar nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:16

Poliţiştii grași puşi să slăbească. Ce îi ajută să scape de kilogramele în plus

Poliţiştii grași puşi să slăbească. Ce îi ajută să scape de kilogramele în plus

Poliţiştii supraponderali şi obezi din Mexic au fost puşi să slăbească. Autorităţile au implementat un program la nivel naţional, în cadrul căruia ofiţerii forţelor de ordine fac antrenamente şi ţin un regim alimentar special, care să-i ajute să scape de kilogramele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 08:04

VIDEO / S-a inventat bluza care nu trebuie să fie spălată

VIDEO / S-a inventat bluza care nu trebuie să fie spălată

O piesă de îmbrăcăminte care l-ar putea scuti pe purtător de multe complicații a fost pusă în vânzare în Marea Britanie, la timp pentru Crăciun. Este vorba despre un bluzon care nu se murdăreşte şi care poate fi purtat fără probleme mai mult de o lună, fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:49

Cea mai bună reţetă de vin fiert. Acest ingredient face toată diferenţa

Cea mai bună reţetă de vin fiert. Acest ingredient face toată diferenţa

Gust de vacanţă, la pahar! Uitaţi de aromele preparate de-a gata şi optaţi pentru propriile combinaţii. Răsplata va fi pe măsură! Ingrediente: 2 clementine 1 lămâie 1 lime 200g zahăr extrafin 6 cuişoare 1 baton scorţişoară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:36

Veste bună pentru bolnavii de leucemie. Medicamentul care le oferă speranțe, dezvoltat de oamenii de știință

Veste bună pentru bolnavii de leucemie. Medicamentul care le oferă speranțe, dezvoltat de oamenii de știință

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine susține că oamenii de știință au dezvoltat un medicament care poate trata leucemia mieloidă cronică, fără reacțiile adverse provocate de tratamentele aplicate până în prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:24

Prinși că puneau în circulație bani falși /// VIDEO

Prinși că puneau în circulație bani falși /// VIDEO

Falsificau bancnote a câte 200 de lei moldovenești, după care achitau cu ele în magazine și la stațiile Peco. Este vorba de trei indivizi din sudul țării. Unul dintre suspecți, care ar fi liderul grupării, a fost reținut. În data de 12 decembrie, bănuitul de 27 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 07:20

VIDEO/ Doi tineri din Bălți au fost tamponați de un automobil. O tânără de 19 ani a decedat pe loc

VIDEO/ Doi tineri din Bălți au fost tamponați de un automobil. O tânără de 19 ani a decedat pe loc

O fată și un băiat au fost loviți pe strada Strîi 17 din Bălți. Accindentul a avut loc în jurul orei 17:30. În urma leziunilor primite fata, în vârsta de 19 ani a decedat pe loc. Tânărul s-a ales cu multiple fracturi a oaselor, care a fost transportat...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Decembrie 2019, ora: 06:57

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 DECEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII IAU DECIZII ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 DECEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII IAU DECIZII ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 15 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Decembrie 2019, ora: 04:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)