Actualitate

După aproape un deceniu, în Libia au loc alegeri parlamentare libere

Sistemul de vot a fost schimbat, numărul districtelor a fost micşorat şi cetăţenii libanezii aflaţi în afara ţării au putut vota pentru prima oară. Hezbollah, gruparea armată considerată o organizaţie teroristă de SUA şi alte state, are ca scop mărirea reprezentării în Parlament.

Votul pentru cele 128 de locuri continuă până la ora locală 19:00. Rezultatele oficiale vor fi anunţate luni sau marţi, dar analiştii se aşteaptă ca duminică noapte să apară informaţii în acest sens.

În Liban, sistemul politic este împărţit între diferite credinţe religioase. Locurile în Parlament sunt împărţite între creştini şi musulmani iar preşedintele, prim-ministrul şi preşedintele parlamentului trebuie să provină fiecare dintr-o credinţă specifică.

Actualul prim-ministru, Saad al-Hariri, a cauzat o criză politică în noiembrie când a fugit din ţară în Arabia Saudită, anunţându-şi demisia intr-un discurs televizat în care a precizat că îi este frică de o tentativă de asasinat la adresa sa.

El şi-a „suspendat” propria demisie două săptămâni mai târziu după ce a vorbit cu preşedintele Michel Aoun in Liban pentru ca în decembrie să îşi retragă complet demisia.

Uniunea Europeană a comunicat că a trimis observatori electorali către toate districtele de vot din Liban. Noul parlament va trebui să gestioneze problema numărului mare de refugiaţi care au intrat în ţară de la începerea războiului civil în Siria şi dificultăţile economice.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *