Politică

Dupa opt ani de guvernare… AMN

Ne aflam in plinul unei campanii electorale oarecum diferite de cele pe care le-am avut pana acum in Moldova. Niciodata activitatea electorala nu a fost mai intensa, niciodata gradul de implicare a fiecarui actor electoral nu a fost mai mare, niciodata presiunea partidelor asupra electoratului nu a fost mai notabila. In aceste conditii, este greu de crezut ca alegatorii indecisi, tinta principala a acestei ofensive, isi vor pastra pana la sfarsit „neutralitatea”. Chiar daca unii dintre ei – si lucrul acesta trebuie sa-l retina foarte bine concurentii electorali – vor lua decizia finala cand vor parcurge cu privirea pentru ultima data buletinul in cabina de vot. In orice caz, este de asteptat ca vom avea, ca de obicei, o participare la vot mare, de peste 60%.

 

***

Niciodata partidele marginale si candidatii independenti nu au fost mai vizibili decat in actuala campanie, gratie – mai ales – formatului dezbaterilor electorale. Nu s-a intamplat sa deschid vreodata televizorul la „dezbateri” si sa nu vad macar un independent, iar situatiile cand in studio sunt doar independenti sunt frecvente. Bineinteles, aceasta vizibilitate face mai evidente si defectele acestor candidati, dar atunci cand ei stiu sa se impuna, nu exclud ca ar putea avea sorti de izbanda. Asa cum se intampla cu un Serghei Banari, de pilda, independentul a carui prestatie incisiva ma face sa cred ca omul are sanse, daca nu sa ajunga in parlament, cel putin, sa devanseze dupa numarul de voturi acumulate unele partide.

***

Relieful mare pe care il are in campanie un partid ca MAE, cu toata simpatia pe care o am pentru programul formatiunii si pentru unii oameni de acolo, mi se pare, totusi, enigmatic. Ceea ce se vede la Chisinau este o desfasurare de forte impresionanta. Numarul panourilor publicitare, cantitatea de fluturasi distribuiti, numarul de aparitii cu spoturi la televiziuni – la toate aceste capitole partidul dlui Petrencu le egaleaza, iar in unele cazuri, le depaseste chiar pe unele concurente considerate mari si vechi. Cu toata stima pentru energia cu care se produce MAE in campanie, nu pot sa nu constat ca o formatiune, semi-anonima pana nu demult, al carei obiectiv declarat este lupta cu coruptia este, totusi, neasteptat de generos sponsorizata.

***
Atitudinea concurentilor electorali fata de dezbaterile televizate este diferita. Unele partide le iau foarte in serios si isi trimit acolo liderii si piesele de baza, altii, din contra, fie le ignora, fie isi delegheaza oameni de planul doi. Chiar daca nu la dezbateri se decide destinul unei campanii (desi, cine poate sti cu exactitate?), mi se pare ca aceste aparitii televizate trebuie oricum tratate cu toata seriozitatea. Nicidecum asa cum a inteles sa o faca dl Valeriu Cosarciuc de la AMN care, avand o oportunitate rara de a se confrunta, la M 1, cu un reprezentant al PCRM, a clacat iresponsabil si rusinos. Ce am vazut, de fapt? Un partid aflat de opt ani in opozitie, Partidul Comunistilor, ataca vehement Alianta „Moldova Noastra”, aflat in aceeasi perioada la guvernare. Nu e o greseala, este ceea ce s-a vazut la televizor! Omul comunistilor a speculat jumatate de emisiune acuza ca, din cauza panicii raspandite de Opozitie in campania electorala, cursul leului a fost deturnat si cetatenii au pierdut 30 de milioane de lei. Adica, o gogoasa cumplita pe care dl Cosarciuc a inghitit-o cu mina unuia din boxa acuzatilor, care se recunoaste vinovat de jefuirea cetatenilor.

Nimic nu poate impiedica mai mult Opozitia sa piarda in alegeri decat Opozitia insasi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *