CSI / Rusia

După Ucraina, partidul comunist a fost interzis şi în Kazahstan

Partidul Comunist din Kazahstan a fost înregistrat pe 27 august 1998, iar prim-secretar al Comitetului Central al Partidului a fost ales Serikbolsyn Abdil’din. Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare din 1999, în tip Majilis (camera inferioară a parlamentului) au intrat doi deputaţi comunişti.

În 2003, partidul a fost reinregistrat. În acel moment, formaţiunea politică avea peste 54 de mii de membri. În 2004, partidul s-a divizat, din el desprinzându-se Partidul Popular Comunist din Kazahstan (care nu a mai intrat în parlament) şi Partidul Comunist.

În 2011, Curtea Administrativă din Almaty a suspendat activităţile Partidului Comunist timp de şase luni, iar în 2012 a extins interdicţia pentru încă şase luni.

Acum, după lichidarea partidului comunist, în Kazahstan mai sunt opt partide politice, inclusiv formaţiune de guvernământ „Nur Otan”, condusă de preşedintele Nursultan Nazarbayev.

Amintim că, în luna mai a acestui an, în Ucraina a fost adoptată o lege privind „decomunizarea”, prin care au fost interzise trei partide comuniste – Partidul Comunist din Ucraina, Partidul Comunist (actualizat) şi Partidul Comunist al Muncitorilor şi Ţăranilor. Mai târziu, Ministerul Justiţiei al Ucrainei a interzis celor trei să participe la alegeri.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *