Astăzi 25 Mai 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Mai 2019
Abonamente

Economie 9 Iunie 2014, ora 06:55    Din editia print

După un an și jumătate, primii bani din Fondul de Eficiență vor ajunge la destinatari

Marime Font

Primele zece contracte de finanțare din Fondul pentru Eficiență Energetică a proiectelor ce țin de promovarea eficienței energetice și valorificarea surselor de energie regenerabilă au fost semnate. Deși apelul de finanțare a proiectelor din FEE a fost anunțat la sfârșitul anului 2012, primii bani vor ajunge la beneficiari abia în lunile următoare. 

Pentru anul curent Fondul pentru Eficienţă Energetică şi-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei pentru proiecte de eficienţă energetică şi de valorificare a surselor de energie regenerabile din sectoarele public şi privat în toate raioanele ţării. Bugetul pe 2014 este format, în mare parte, din banii nevalorificați în anii precedenți. Și asta pentru că, de la constituirea Fondului în 2012 și până în prezent, deși au fost planificate resurse de 100 milioane de lei și, respectiv, 160 milioane de lei, și au fost lansate deja trei apeluri de colectare a proiectelor de finanțare, banii încă n-au ajuns la beneficiari și au fost transferați pentru anul curent. Conducerea FEE planifică semnarea contractelor cu toți cei 87 de beneficiari din cadrul primului apel aprobați spre finanțare de Consiliul de Administrare a FEE în anul 2013, până la finele lunii curente și alocarea banilor în cel mai scurt timp, astfel ca proiectele să fie finalizate până la începerea sezonului rece. În total, proiectele au o valoare investițională de 187 milioane de lei, dintre care 135 de milioane vor fi alocate din Fondul pentru Eficiență Energetică.

Solicitat de TIMPUL, directorul FEE, Mihail Lupu, a explicat de ce sursele alocate n-au ajuns încă la beneficiari, deși s-a scurs mai bine de un an și jumătate de la lansarea primului apel: „Nu putem să alocăm niște mijloace financiare pur și simplu. Banii de care dispune FEE sunt priviți puțin altfel. Efectul de bază al investițiilor ține de economia de energie. Și ca să avem un efect economic foarte bun și să avem economii rezonabile s-au întreprins un șir de acțiuni: s-a elaborat Manualul Operațional al Fondului, s-au impus anumite criterii de calitate a lucrărilor față de beneficiari. S-a format întreg cadrul legal în baza căruia să activăm. În acești ani nu s-a finanțat nici un proiect pentru că încă nu aveam regulile de joc stabilite”, a menționat șeful FEE.


Potrivit responsabililor din cadrul FEE publicarea Apelului de Propunere de Proiecte (APP) era o necesitate în acel moment pentru a nu pierde finanțarea din partea UE, dar nu ținea cont de faptul că toate procedurile în ceea ce privește colectarea, evaluarea, aprobarea propunerilor, încă nu erau definitivate. Toate acestea s-au făcut deja după lansarea primului apel. „În sfârșit, am ajuns la etapa de semnare a contractelor de grant, a finanțării propriu-zise. Este foarte important să știm cum se efectuează lucrările, cât de calitativ se fac, iar monitorizarea proiectului post implementare va oferi date necesare pentru stabilirea obiectivului de economii de energie preconizate”, afirmă conducerea FEE.

Pentru a se asigura că banii alocați din Fondul pentru Eficiență Energetică vor fi utilizați corespunzător a fost prevăzut un sistem de monitorizare la fiecare etapă de implementare a proiectului. Fondul nu dă toți banii deodată, ci pe etape. La prima etapă beneficiarul trebuie să valorifice sursele financiare proprii, adică minimum 20% din valoarea totală a proiectului, după care experții fondului vor verifica volumul și calitatea lucrărilor efectuate. „În cazul în care se depistează la o anumită etapă că beneficiarul încalcă prevederile contractului de grant, se face un proces-verbal, iar beneficiarul trebuie fie să stopeze lucrările respective, fie să remedieze situația. Fondul nu-și asumă responsabilitatea de a finanța lucrări de calitate nesatisfăcătoare”, a subliniat șeful FEE, Mihail Lupu.

Primul Apel de Propuneri de Proiecte pentru sectorul public a fost lansat în decembrie 2012. În cadrul acestuia au fost depuse 303 solicitări de finanțare, dintre care doar 87 au fost selectate. Printre instituțiile selectate pentru a fi finanțate măsurile de eficiență energetică sunt numeroase instituții medicale și grădinițe.

Următorul apel de propuneri de proiecte pentru sectorul public lansat la 14 ianuarie curent este încă deschis. Până în prezent au fost depuse 436 de solicitări în valoare de aproximativ 650 mln. lei. Evaluarea acestora este în curs de desfășurare.

Mihai Lupu, directorul executiv al FEE
„Suportul UE este esențial în conștientizarea societății de a utiliza eficient resursele energetice și de a contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se remarcă un interes sporit al societății civile de a investi în astfel de proiecte, accentuat de prețul resurselor energetice care sunt în continuă creștere”.

Apel de propuneri de proiecte

Consiliul de administrare al Fondului a decis alocarea sumei în mărime de 150 mln. lei pentru finanțarea proiectelor în cadrul celui de-al III-a apel de proiecte eligibile în domeniul EE şi SER.

Pot solicita finanțare managerii instituțiilor publice care sunt operaționale și oferă servicii pentru cetățeni cel puțin 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână (categoria A, de exemplu spitale, aziluri pentru persoane în etate etc.), sau sunt operaționale cel puțin 7 ore pe zi, 5 zile pe săptămână (categoria B, de exemplu licee, gimnazii etc.)

Suportul financiar din partea Fondului va acoperi cel mult 75% din costul total eligibil al proiectului, iar aportul propriu al Solicitantului de finanțare trebuie să fie de cel puțin 25%.

Valoarea suportului total solicitat din partea Fondului pentru finanțarea proiectului (inclusiv TVA) trebuie să se încadreze în următoarele limite:
- de la 500 000 lei până la 5 000 000 lei pentru propunerile de proiect care se referă la obiectivele din Categoria A;
- de la 300 000 lei până la 3 000 000 lei pentru propunerile de proiect care se referă la obiectivele din Categoria B.

Propunerile de proiect trebuie să includă măsuri de EE/SER în clădiri care îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt funcționale la momentul depunerii propunerii de proiect;
- există o confirmare oficială în privința faptului că în conformitate cu politicile de stat, planurile sau alte măsuri de optimizare, ca parte componentă a acestora, funcționalitatea clădirii respective nu va fi afectată în timpul apropiat.

Investițiile eligibile în cadrul prezentului Apel sunt limitate la măsuri de EE/SER care fac parte din următoarele categorii:
- Măsuri principale de EE/SER - intervenții de EE/SER care rezultă în economii directe și semnificative de energie, inclusiv:
a) Îmbunătățirea EE în anvelopa clădirii (izolare termică, înlocuirea ferestrelor/ușilor exterioare ineficiente etc.;
b) Îmbunătățirea EE și folosirea SER în sistemele de încălzire a spațiilor (inclusiv care prevăd utilizarea biomasei și sistemele de încălzire de dimensiuni medii și mici);
c) Îmbunătățirea EE a sistemelor de ventilare mecanică sau naturală, inclusiv a sistemelor de recuperare a căldurii;
d) Îmbunătățirea EE și utilizarea SER în sistemele de alimentare cu apă caldă menajeră (inclusiv folosirea biomasei și a sistemelor bazate pe utilizarea energiei solare);
e) Îmbunătățirea EE a sistemelor de condiționare a aerului și utilizarea SER în baza pompelor termice (de ex. pompe geotermale), cu condiția că această măsură este implementată în combinare cu alte măsuri de EE/SER descrise mai sus.

Lucrările de renovare a sistemelor energetice în urmă cărora nu se obțin economii de energie măsurabile directe nu sunt eligibile în cadrul prezentului Apel. Cu toate acestea, lucrările minore de reparație/renovare sau instalare sunt eligibile pentru finanțare, numai în cazul în care sunt necesare pentru a proteja/facilita principalele măsuri de EE/SER (de exemplu înlocuirea țevilor de scurgere a apei de ploaie pentru a proteja izolația termică) sau sunt absolut necesare pentru a asigura funcționalitatea noilor instalații EE/SER (de exemplu sistem de alimentare cu biomasă, echipamente auxiliare pentru funcționarea cazanului pe biomasă etc.).

Măsurile de management energetic includ instalarea dispozitivelor de control, contoare, soft-uri specializate etc. care vor permite o mai bună monitorizare și control a consumurilor de energie.

Depunerea propunerilor de proiect se va efectua numai în baza programărilor prealabile, prin apelarea la numerele de telefon: (022) 000 804, (022) 000 805.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)