Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 20 August 2019
Abonamente

Economie 9 Iunie 2014, ora 06:55    Din editia print

După un an și jumătate, primii bani din Fondul de Eficiență vor ajunge la destinatari

Marime Font

Primele zece contracte de finanțare din Fondul pentru Eficiență Energetică a proiectelor ce țin de promovarea eficienței energetice și valorificarea surselor de energie regenerabilă au fost semnate. Deși apelul de finanțare a proiectelor din FEE a fost anunțat la sfârșitul anului 2012, primii bani vor ajunge la beneficiari abia în lunile următoare. 

Pentru anul curent Fondul pentru Eficienţă Energetică şi-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei pentru proiecte de eficienţă energetică şi de valorificare a surselor de energie regenerabile din sectoarele public şi privat în toate raioanele ţării. Bugetul pe 2014 este format, în mare parte, din banii nevalorificați în anii precedenți. Și asta pentru că, de la constituirea Fondului în 2012 și până în prezent, deși au fost planificate resurse de 100 milioane de lei și, respectiv, 160 milioane de lei, și au fost lansate deja trei apeluri de colectare a proiectelor de finanțare, banii încă n-au ajuns la beneficiari și au fost transferați pentru anul curent. Conducerea FEE planifică semnarea contractelor cu toți cei 87 de beneficiari din cadrul primului apel aprobați spre finanțare de Consiliul de Administrare a FEE în anul 2013, până la finele lunii curente și alocarea banilor în cel mai scurt timp, astfel ca proiectele să fie finalizate până la începerea sezonului rece. În total, proiectele au o valoare investițională de 187 milioane de lei, dintre care 135 de milioane vor fi alocate din Fondul pentru Eficiență Energetică.

Solicitat de TIMPUL, directorul FEE, Mihail Lupu, a explicat de ce sursele alocate n-au ajuns încă la beneficiari, deși s-a scurs mai bine de un an și jumătate de la lansarea primului apel: „Nu putem să alocăm niște mijloace financiare pur și simplu. Banii de care dispune FEE sunt priviți puțin altfel. Efectul de bază al investițiilor ține de economia de energie. Și ca să avem un efect economic foarte bun și să avem economii rezonabile s-au întreprins un șir de acțiuni: s-a elaborat Manualul Operațional al Fondului, s-au impus anumite criterii de calitate a lucrărilor față de beneficiari. S-a format întreg cadrul legal în baza căruia să activăm. În acești ani nu s-a finanțat nici un proiect pentru că încă nu aveam regulile de joc stabilite”, a menționat șeful FEE.


Potrivit responsabililor din cadrul FEE publicarea Apelului de Propunere de Proiecte (APP) era o necesitate în acel moment pentru a nu pierde finanțarea din partea UE, dar nu ținea cont de faptul că toate procedurile în ceea ce privește colectarea, evaluarea, aprobarea propunerilor, încă nu erau definitivate. Toate acestea s-au făcut deja după lansarea primului apel. „În sfârșit, am ajuns la etapa de semnare a contractelor de grant, a finanțării propriu-zise. Este foarte important să știm cum se efectuează lucrările, cât de calitativ se fac, iar monitorizarea proiectului post implementare va oferi date necesare pentru stabilirea obiectivului de economii de energie preconizate”, afirmă conducerea FEE.

Pentru a se asigura că banii alocați din Fondul pentru Eficiență Energetică vor fi utilizați corespunzător a fost prevăzut un sistem de monitorizare la fiecare etapă de implementare a proiectului. Fondul nu dă toți banii deodată, ci pe etape. La prima etapă beneficiarul trebuie să valorifice sursele financiare proprii, adică minimum 20% din valoarea totală a proiectului, după care experții fondului vor verifica volumul și calitatea lucrărilor efectuate. „În cazul în care se depistează la o anumită etapă că beneficiarul încalcă prevederile contractului de grant, se face un proces-verbal, iar beneficiarul trebuie fie să stopeze lucrările respective, fie să remedieze situația. Fondul nu-și asumă responsabilitatea de a finanța lucrări de calitate nesatisfăcătoare”, a subliniat șeful FEE, Mihail Lupu.

Primul Apel de Propuneri de Proiecte pentru sectorul public a fost lansat în decembrie 2012. În cadrul acestuia au fost depuse 303 solicitări de finanțare, dintre care doar 87 au fost selectate. Printre instituțiile selectate pentru a fi finanțate măsurile de eficiență energetică sunt numeroase instituții medicale și grădinițe.

Următorul apel de propuneri de proiecte pentru sectorul public lansat la 14 ianuarie curent este încă deschis. Până în prezent au fost depuse 436 de solicitări în valoare de aproximativ 650 mln. lei. Evaluarea acestora este în curs de desfășurare.

Mihai Lupu, directorul executiv al FEE
„Suportul UE este esențial în conștientizarea societății de a utiliza eficient resursele energetice și de a contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se remarcă un interes sporit al societății civile de a investi în astfel de proiecte, accentuat de prețul resurselor energetice care sunt în continuă creștere”.

Apel de propuneri de proiecte

Consiliul de administrare al Fondului a decis alocarea sumei în mărime de 150 mln. lei pentru finanțarea proiectelor în cadrul celui de-al III-a apel de proiecte eligibile în domeniul EE şi SER.

Pot solicita finanțare managerii instituțiilor publice care sunt operaționale și oferă servicii pentru cetățeni cel puțin 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână (categoria A, de exemplu spitale, aziluri pentru persoane în etate etc.), sau sunt operaționale cel puțin 7 ore pe zi, 5 zile pe săptămână (categoria B, de exemplu licee, gimnazii etc.)

Suportul financiar din partea Fondului va acoperi cel mult 75% din costul total eligibil al proiectului, iar aportul propriu al Solicitantului de finanțare trebuie să fie de cel puțin 25%.

Valoarea suportului total solicitat din partea Fondului pentru finanțarea proiectului (inclusiv TVA) trebuie să se încadreze în următoarele limite:
- de la 500 000 lei până la 5 000 000 lei pentru propunerile de proiect care se referă la obiectivele din Categoria A;
- de la 300 000 lei până la 3 000 000 lei pentru propunerile de proiect care se referă la obiectivele din Categoria B.

Propunerile de proiect trebuie să includă măsuri de EE/SER în clădiri care îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt funcționale la momentul depunerii propunerii de proiect;
- există o confirmare oficială în privința faptului că în conformitate cu politicile de stat, planurile sau alte măsuri de optimizare, ca parte componentă a acestora, funcționalitatea clădirii respective nu va fi afectată în timpul apropiat.

Investițiile eligibile în cadrul prezentului Apel sunt limitate la măsuri de EE/SER care fac parte din următoarele categorii:
- Măsuri principale de EE/SER - intervenții de EE/SER care rezultă în economii directe și semnificative de energie, inclusiv:
a) Îmbunătățirea EE în anvelopa clădirii (izolare termică, înlocuirea ferestrelor/ușilor exterioare ineficiente etc.;
b) Îmbunătățirea EE și folosirea SER în sistemele de încălzire a spațiilor (inclusiv care prevăd utilizarea biomasei și sistemele de încălzire de dimensiuni medii și mici);
c) Îmbunătățirea EE a sistemelor de ventilare mecanică sau naturală, inclusiv a sistemelor de recuperare a căldurii;
d) Îmbunătățirea EE și utilizarea SER în sistemele de alimentare cu apă caldă menajeră (inclusiv folosirea biomasei și a sistemelor bazate pe utilizarea energiei solare);
e) Îmbunătățirea EE a sistemelor de condiționare a aerului și utilizarea SER în baza pompelor termice (de ex. pompe geotermale), cu condiția că această măsură este implementată în combinare cu alte măsuri de EE/SER descrise mai sus.

Lucrările de renovare a sistemelor energetice în urmă cărora nu se obțin economii de energie măsurabile directe nu sunt eligibile în cadrul prezentului Apel. Cu toate acestea, lucrările minore de reparație/renovare sau instalare sunt eligibile pentru finanțare, numai în cazul în care sunt necesare pentru a proteja/facilita principalele măsuri de EE/SER (de exemplu înlocuirea țevilor de scurgere a apei de ploaie pentru a proteja izolația termică) sau sunt absolut necesare pentru a asigura funcționalitatea noilor instalații EE/SER (de exemplu sistem de alimentare cu biomasă, echipamente auxiliare pentru funcționarea cazanului pe biomasă etc.).

Măsurile de management energetic includ instalarea dispozitivelor de control, contoare, soft-uri specializate etc. care vor permite o mai bună monitorizare și control a consumurilor de energie.

Depunerea propunerilor de proiect se va efectua numai în baza programărilor prealabile, prin apelarea la numerele de telefon: (022) 000 804, (022) 000 805.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:54

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:27

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:33

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:32

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Anchetatorii au descoperit noi probe extrem de importante în maşina criminalului Gheorghe Dincă. Astfel, criminaliştii ar fi identificat o poşetă albastră, dar şi un cercel, care nu ar fi aparţinut nici Alexandrei Măceşanu, nici Luizei Melencu. Informaţia a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)