Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 1 Iunie 2015, ora 09:02    Din editia print

Reportaj din BălțiE greu să vorbești româna, într-un oraș unde majoritatea oamenilor vorbesc rusa

Marime Font

Numit și capitala de nord a țării, orașul Bălți este cea de-a doua localitate după mărime, din R. Moldova, după Chișinău. Ultimele date arată că aici locuiesc aproape 150 de mii de oameni, iar majoritatea dintre ei vorbesc limba rusă.

În ajunul alegerilor locale, care vor avea loc la 14 iunie curent, noi am decis să mergem să vedem care este atmosfera în oraș, dar și ce spun localnicii despre Renato Usatîi, unul dintre candidații la funcția de primar al Bălțiului. Ajuns acolo, am mai aflat că este o adevărată provocare să fii vorbitor de română într-un oraș unde practic peste tot se vorbește rusește.


Intrarea în capitala de nord a țării


„Ne ponimaiu, govorite na celoveceskom… na ruskom (n. red.: nu înțeleg, vorbiți omenește… în limba rusă)”, așa mi-a răspuns primul bălțean, pe care l-am întâlnit la intrarea în Piața Centrală din oraș. Îl întrebasem cu ce probleme se confruntă locuitorii orașului Bălți și ce ar dori să se schimbe în anii viitori, odată cu venirea unui nou primar. Avea vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani și a dat de înțeles, foarte clar, că nu cunoaște nicio boabă limba română, chiar dacă s-a născut și a crescut în această localitate.

După ce „am trecut” și eu la rusă, l-am întrebat de ce nu a învățat româna în toți acești ani. Bărbatul a recunoscut sincer că în Bălți este suficient să vorbești bine rusa, iar asta îți permite să-ți găsești un serviciu și să-ți asiguri existența. „Toți cunoscuții mei vorbesc limba rusă și niciodată n-am simțit nevoia să învăț a vorbi moldovenește”, a declarat bălțeanul, care a zis că-l cheamă Valeriu.

Vorbitorii de rusă învață în școli românești

Nu toți bălțenii, însă, gândesc la fel ca Valeriu. Prin urmare, unii părinți care vorbesc limba rusă în familie insistă ca odraslele lor să meargă în școli și licee românești, ca să cunoască și limba de stat. Acest lucru l-a confirmat și Angela Cârstea-Scorpan, director-adjunct pentru educație la Liceul Teoretic „B. P. Hasdeu” din municipiul Bălți, unde se predă în limba română.

                           
Angela Cârstea-Scorpan, director-adjunct pentru educație la Liceul Teoretic „B. P. Hasdeu”

„În liceu la noi învață 750 de elevi. Avem copii din clasa a V-a până în clasa a XII-a. Printre ei sunt și elevi care vorbesc în limba rusă acasă, iar la liceu învață și vorbesc doar în română. Părinții înțeleg că ei trebuie să cunoască bine și limba de stat ca să-și poată găsi un serviciu bine plătit la ei în țară”, susține directorul adjunct.

Potrivit ei, în Bălți, sunt 12 școli și licee cu predare în limba rusă, opt cu predare în limba română și trei-patru mixte. „În școlile românești învață mai mulți elevi decât în cele rusești. Dacă e să numărăm copiii în general, atunci procentajul ar fi jumătate la jumătate”, spune Angela Cârstea-Scorpan și se arată indignată că autoritățile locale nu se grăbesc să lichideze instituțiile rusești care au puțini elevi, în timp ce cu cele românești nu sunt la fel de toleranți.

Chiar dacă mulți bălțeni cunosc și pot vorbi limba română, atunci când cineva le răspunde rusește, ei automat trec la rusă. Cel puțin așa afirmă Svetlana Timciuc, profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu”. Bălțeanca recunoaște că este greu să-ți păstrezi verticalitatea și să vorbești doar în limba română atunci când ești înconjurat de vorbitori de rusă. Ei însă îi reușește acest lucru, chiar dacă uneori ajunge să se certe cu cei care nu respectă limba statului în care trăiesc. „Mă bucur că elevii, din familiile unde se vorbește rusa, depun efort să vorbească în română. Majoritatea absolvenților din liceul nostru merg la studii în România, iar acest lucru spune multe”, recunoaște mulțumită profesoara.

Liceele din Bălți, cu predare în limba română, sunt asemeni unor insulițe care trăiesc independent, aceasta pentru că odată ce am ieșit din ograda „Hasdeului”, practic toți oamenii pe care i-am întâlnit vorbeau rusește.

„Vai de capul politicienilor noștri”


Piața Centrală din orașul Bălți

La poarta Pieței Centrale a „capitalei de nord”, am întâlnit o pensionară pe nume Ala, care s-a bucurat că poate vorbi cu cineva românește. De mulți ani ea vorbește doar rusa, chiar dacă a crescut într-o familie unde s-a vorbit româna. Femeia avea în traistă câteva legături de ceapă verde și niște ridichi și pornise spre casă. „Pensia nu-mi ajunge să-mi acopăr toate cheltuielile, de aceea fac datorii la serviciile comunale pe tot parcursul anului și încetul cu încetul le dau înapoi. Eu primesc 1780 de lei pe lună, dar iarna am de achitat, doar pentru serviciile comunale, în jur de 2000 de lei. Ce poți să faci cu acești bani?”, se întreabă dezamăgită bălțeanca, care mai bine de 40 de ani a lucrat la Spitalul Clinic Municipal din Bălți.


Ala, pensionară din orașul Bălți

„Acum sunt bucuroasă să am din ce-mi cumpăra de mâncare, la haine noi sau alte lucruri nici nu îndrăznesc să visez. La așa zile ne-au adus politicienii – vai de capul nostru, da’ și de capul lor tot. Nu mai am încredere în nimeni, fiecare promite multe, dar după ce-i ales nu face nimic”, susține scârbită pensionara. Am înveselit-o, însă, când am întrebat-o ce părere are despre Renato Usatîi, unul dintre candidați la Primăria Bălți. „Nu știu ce vede lumea la dânsul, dar eu nu prea cred că el va face ceva, nu are el așa capacități. Am impresia că dânsul candidează doar ca să-și facă reclamă”, subliniază râzând femeia.

„Lasă că și voi, cei de la Chișinău, sunteți buni”

Deja în parcul central din Bălți am întâlnit o altă femeie, care a refuzat categoric să vorbească în română. „Lasă că și voi, cei de la Chișinău, sunteți buni. Cu câteva luni în urmă am fost acolo, eram la Gara de Nord și am întrebat pe oameni, în limba rusă, cum ajung în centru, iar toți se întorceau cu spatele la mine și nu spuneau niciun cuvânt. Chișinăuienii nu ne iubesc pe noi, cei care vorbim rusa. Ei se numesc români, dar noi suntem moldoveni și așa vom rămâne mereu”, a spus agitată bălțeanca.


Monumentul „ostașilor eliberatori” din centrul capitalei de nord

Femeia a mai zis că acum în țară avem numai hoți și bandiți, iar la Bălți lucrurile de asemenea stau foarte prost. „Fostul primar n-a făcut nimic pentru orașul acesta, actualul tot și-a pus numai lui în buzunar. Văd că acum și Usatîi candidează, dar nu cred că lumea o să-l aleagă”, a conchis locuitoarea din capitala de nord a țării, care s-a plâns că drumurile din oraș n-au mai fost reparate de ani buni.

Orașul fără piste pentru bicicliști

De faptul că drumurile din Bălți sunt proaste ne-am convins și noi. Dacă pe străzile centrale gropile nu sunt atât de evidente, atunci pe străzile din cartiere și cele de la marginea orașului găurile arată de parcă au fost făcute la conveier. Unii bălțeni spun, în glumă, că sunt gata să voteze candidatul care va pune mâna la inimă și va promite în fața cetățenilor că în timpul mandatului va repara toate drumurile.


Parcul Central din Bălți

La prima vedere se pare că în oraș nu sunt nici bicicliști și nici oameni în scaun cu rotile. Totuși, după ce am mers în parc, ne-am convins că aceste categorii de persoane sunt, dar fiindcă în localitate nu le sunt create condiții să se deplaseze în siguranță, ei se limitează la plimbări prin parc. „Nu prea avem piste pentru bicicliști și trebuie să ne luăm inima în dinți ca să mergem printre mașini. Traficul la noi e infernal, de aceea suntem expuși mai multor riscuri”, a recunoscut în tânăr care făcea raiduri cu bicicleta prin parc. La rândul lor, oamenii în scaun rulant spun că majoritatea clădirilor nu au rampe de acces, iar chiar dacă le au - acestea sunt incomode.

Alte probleme pe care le-am remarcat discutând cu locuitorii orașului Bălți sunt lipsa locurilor de parcare, iluminatul stradal - inexistent pe alocuri, amenajarea parcurilor, insuficiența tomberoanelor etc. Prin urmare, oamenii sunt conștienți că trebuie să aleagă un viitor primar care, pe lângă bariera lingvistică prezentă în localitate, ar fi capabil să rezolve și celelalte probleme existente.


În rând după CVAS

În ultimii ani, bălțenii și-au dat voturile preponderent pentru comuniști, iar la alegerile parlamentare din 2014, preferințele electorale ale localnicilor s-au îndreptat către socialiști.  

La alegerile locale din 14 iunie 2015, în orașul Bălți vor concura următorii candidați:
- Octavian Mahu (PCRM)
- Serghei Chiseliov (PDM)
- Nicolae Chirilciuc (PPRM)
- Boris Marcoci (PLDM)
- Vladimir Dorozko (PSM)
- Lilia Guțu (PSRM)
- Vadim Vacarciuc (PPEM – Iurie Leancă)
- Renato Usatîi (Partidul Nostru)
- Vasile Dobrogeanu (PL)
- Mihail Smolenco (Partidul „Casa Noastră - Moldova”)
- Ruslan Belousov (Partidul Renaștere)

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 17:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 07:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)