Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:35
Abonamente

Actualitate 1 Iunie 2015, ora 09:02    Din editia print

Reportaj din BălțiE greu să vorbești româna, într-un oraș unde majoritatea oamenilor vorbesc rusa

Marime Font

Numit și capitala de nord a țării, orașul Bălți este cea de-a doua localitate după mărime, din R. Moldova, după Chișinău. Ultimele date arată că aici locuiesc aproape 150 de mii de oameni, iar majoritatea dintre ei vorbesc limba rusă.

În ajunul alegerilor locale, care vor avea loc la 14 iunie curent, noi am decis să mergem să vedem care este atmosfera în oraș, dar și ce spun localnicii despre Renato Usatîi, unul dintre candidații la funcția de primar al Bălțiului. Ajuns acolo, am mai aflat că este o adevărată provocare să fii vorbitor de română într-un oraș unde practic peste tot se vorbește rusește.


Intrarea în capitala de nord a țării


„Ne ponimaiu, govorite na celoveceskom… na ruskom (n. red.: nu înțeleg, vorbiți omenește… în limba rusă)”, așa mi-a răspuns primul bălțean, pe care l-am întâlnit la intrarea în Piața Centrală din oraș. Îl întrebasem cu ce probleme se confruntă locuitorii orașului Bălți și ce ar dori să se schimbe în anii viitori, odată cu venirea unui nou primar. Avea vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani și a dat de înțeles, foarte clar, că nu cunoaște nicio boabă limba română, chiar dacă s-a născut și a crescut în această localitate.

După ce „am trecut” și eu la rusă, l-am întrebat de ce nu a învățat româna în toți acești ani. Bărbatul a recunoscut sincer că în Bălți este suficient să vorbești bine rusa, iar asta îți permite să-ți găsești un serviciu și să-ți asiguri existența. „Toți cunoscuții mei vorbesc limba rusă și niciodată n-am simțit nevoia să învăț a vorbi moldovenește”, a declarat bălțeanul, care a zis că-l cheamă Valeriu.

Vorbitorii de rusă învață în școli românești

Nu toți bălțenii, însă, gândesc la fel ca Valeriu. Prin urmare, unii părinți care vorbesc limba rusă în familie insistă ca odraslele lor să meargă în școli și licee românești, ca să cunoască și limba de stat. Acest lucru l-a confirmat și Angela Cârstea-Scorpan, director-adjunct pentru educație la Liceul Teoretic „B. P. Hasdeu” din municipiul Bălți, unde se predă în limba română.

                           
Angela Cârstea-Scorpan, director-adjunct pentru educație la Liceul Teoretic „B. P. Hasdeu”

„În liceu la noi învață 750 de elevi. Avem copii din clasa a V-a până în clasa a XII-a. Printre ei sunt și elevi care vorbesc în limba rusă acasă, iar la liceu învață și vorbesc doar în română. Părinții înțeleg că ei trebuie să cunoască bine și limba de stat ca să-și poată găsi un serviciu bine plătit la ei în țară”, susține directorul adjunct.

Potrivit ei, în Bălți, sunt 12 școli și licee cu predare în limba rusă, opt cu predare în limba română și trei-patru mixte. „În școlile românești învață mai mulți elevi decât în cele rusești. Dacă e să numărăm copiii în general, atunci procentajul ar fi jumătate la jumătate”, spune Angela Cârstea-Scorpan și se arată indignată că autoritățile locale nu se grăbesc să lichideze instituțiile rusești care au puțini elevi, în timp ce cu cele românești nu sunt la fel de toleranți.

Chiar dacă mulți bălțeni cunosc și pot vorbi limba română, atunci când cineva le răspunde rusește, ei automat trec la rusă. Cel puțin așa afirmă Svetlana Timciuc, profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu”. Bălțeanca recunoaște că este greu să-ți păstrezi verticalitatea și să vorbești doar în limba română atunci când ești înconjurat de vorbitori de rusă. Ei însă îi reușește acest lucru, chiar dacă uneori ajunge să se certe cu cei care nu respectă limba statului în care trăiesc. „Mă bucur că elevii, din familiile unde se vorbește rusa, depun efort să vorbească în română. Majoritatea absolvenților din liceul nostru merg la studii în România, iar acest lucru spune multe”, recunoaște mulțumită profesoara.

Liceele din Bălți, cu predare în limba română, sunt asemeni unor insulițe care trăiesc independent, aceasta pentru că odată ce am ieșit din ograda „Hasdeului”, practic toți oamenii pe care i-am întâlnit vorbeau rusește.

„Vai de capul politicienilor noștri”


Piața Centrală din orașul Bălți

La poarta Pieței Centrale a „capitalei de nord”, am întâlnit o pensionară pe nume Ala, care s-a bucurat că poate vorbi cu cineva românește. De mulți ani ea vorbește doar rusa, chiar dacă a crescut într-o familie unde s-a vorbit româna. Femeia avea în traistă câteva legături de ceapă verde și niște ridichi și pornise spre casă. „Pensia nu-mi ajunge să-mi acopăr toate cheltuielile, de aceea fac datorii la serviciile comunale pe tot parcursul anului și încetul cu încetul le dau înapoi. Eu primesc 1780 de lei pe lună, dar iarna am de achitat, doar pentru serviciile comunale, în jur de 2000 de lei. Ce poți să faci cu acești bani?”, se întreabă dezamăgită bălțeanca, care mai bine de 40 de ani a lucrat la Spitalul Clinic Municipal din Bălți.


Ala, pensionară din orașul Bălți

„Acum sunt bucuroasă să am din ce-mi cumpăra de mâncare, la haine noi sau alte lucruri nici nu îndrăznesc să visez. La așa zile ne-au adus politicienii – vai de capul nostru, da’ și de capul lor tot. Nu mai am încredere în nimeni, fiecare promite multe, dar după ce-i ales nu face nimic”, susține scârbită pensionara. Am înveselit-o, însă, când am întrebat-o ce părere are despre Renato Usatîi, unul dintre candidați la Primăria Bălți. „Nu știu ce vede lumea la dânsul, dar eu nu prea cred că el va face ceva, nu are el așa capacități. Am impresia că dânsul candidează doar ca să-și facă reclamă”, subliniază râzând femeia.

„Lasă că și voi, cei de la Chișinău, sunteți buni”

Deja în parcul central din Bălți am întâlnit o altă femeie, care a refuzat categoric să vorbească în română. „Lasă că și voi, cei de la Chișinău, sunteți buni. Cu câteva luni în urmă am fost acolo, eram la Gara de Nord și am întrebat pe oameni, în limba rusă, cum ajung în centru, iar toți se întorceau cu spatele la mine și nu spuneau niciun cuvânt. Chișinăuienii nu ne iubesc pe noi, cei care vorbim rusa. Ei se numesc români, dar noi suntem moldoveni și așa vom rămâne mereu”, a spus agitată bălțeanca.


Monumentul „ostașilor eliberatori” din centrul capitalei de nord

Femeia a mai zis că acum în țară avem numai hoți și bandiți, iar la Bălți lucrurile de asemenea stau foarte prost. „Fostul primar n-a făcut nimic pentru orașul acesta, actualul tot și-a pus numai lui în buzunar. Văd că acum și Usatîi candidează, dar nu cred că lumea o să-l aleagă”, a conchis locuitoarea din capitala de nord a țării, care s-a plâns că drumurile din oraș n-au mai fost reparate de ani buni.

Orașul fără piste pentru bicicliști

De faptul că drumurile din Bălți sunt proaste ne-am convins și noi. Dacă pe străzile centrale gropile nu sunt atât de evidente, atunci pe străzile din cartiere și cele de la marginea orașului găurile arată de parcă au fost făcute la conveier. Unii bălțeni spun, în glumă, că sunt gata să voteze candidatul care va pune mâna la inimă și va promite în fața cetățenilor că în timpul mandatului va repara toate drumurile.


Parcul Central din Bălți

La prima vedere se pare că în oraș nu sunt nici bicicliști și nici oameni în scaun cu rotile. Totuși, după ce am mers în parc, ne-am convins că aceste categorii de persoane sunt, dar fiindcă în localitate nu le sunt create condiții să se deplaseze în siguranță, ei se limitează la plimbări prin parc. „Nu prea avem piste pentru bicicliști și trebuie să ne luăm inima în dinți ca să mergem printre mașini. Traficul la noi e infernal, de aceea suntem expuși mai multor riscuri”, a recunoscut în tânăr care făcea raiduri cu bicicleta prin parc. La rândul lor, oamenii în scaun rulant spun că majoritatea clădirilor nu au rampe de acces, iar chiar dacă le au - acestea sunt incomode.

Alte probleme pe care le-am remarcat discutând cu locuitorii orașului Bălți sunt lipsa locurilor de parcare, iluminatul stradal - inexistent pe alocuri, amenajarea parcurilor, insuficiența tomberoanelor etc. Prin urmare, oamenii sunt conștienți că trebuie să aleagă un viitor primar care, pe lângă bariera lingvistică prezentă în localitate, ar fi capabil să rezolve și celelalte probleme existente.


În rând după CVAS

În ultimii ani, bălțenii și-au dat voturile preponderent pentru comuniști, iar la alegerile parlamentare din 2014, preferințele electorale ale localnicilor s-au îndreptat către socialiști.  

La alegerile locale din 14 iunie 2015, în orașul Bălți vor concura următorii candidați:
- Octavian Mahu (PCRM)
- Serghei Chiseliov (PDM)
- Nicolae Chirilciuc (PPRM)
- Boris Marcoci (PLDM)
- Vladimir Dorozko (PSM)
- Lilia Guțu (PSRM)
- Vadim Vacarciuc (PPEM – Iurie Leancă)
- Renato Usatîi (Partidul Nostru)
- Vasile Dobrogeanu (PL)
- Mihail Smolenco (Partidul „Casa Noastră - Moldova”)
- Ruslan Belousov (Partidul Renaștere)

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Februarie 2019, ora: 09:09

Horoscopul dragostei 19 februarie 2019. Revine o veche iubire, fugi cât mai repede

Horoscop dragoste 19 februarie 2019. Revine în viaţa ta o veche iubire, dar ar fi bine să fugi cât mai repede şi să te ascunzi şi în gaură de şarpe, ca să nu îţi complici existenţa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:06

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 19 Februarie 2019, ora: 09:00 de Mihaela Culcinschi

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat?

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat? Din editia print

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Femeia 19 Februarie 2019, ora: 04:33

Nu mănânci picant? Rău faci! Ardeiul iute este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:38

Un pedofil condamnat, vedetă la televiziunea lui Dodon

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

Rusia: mediul de afaceri se teme de consecințe dezastruoase, după arestarea investitorului Michael Calvey

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

PDM, în topul partidelor care își pot îndeplini promisiunile

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Un oficial rus îl avertizează cu insolență pe Williamson – ”rusofobia dăunează sănătății”

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)