Politică

„E mai bine să fii pregătit pentru provocarea de a deveni ţară UE…”

– Excelenţă, în ce fel revizuirea Acordului Schengen, care este un simbol al Uniunii Europene, va contribui – sau va afecta – unitatea Europei?
– Înainte de toate, este o informaţie mult prea recentă pentru a putea vorbi în detalii. Dar nu cred că aceasta va afecta în vreun fel unitatea Europei – UE este un spaţiu în care, din chiar clipa constituirii sale, prioritatea legii a fost una dintre valorile supreme şi care, la rândul ei, este garantul unei alte valori, cea a respectării drepturilor omului. Astfel, cred că decizia Comisiei vine tocmai să contribuie la consolidarea legii în domeniul migraţiei şi al libertăţii de călătorie. Cert este că aceste modificări nu au cum să-i afecteze pe cetăţenii extra-comunitari care intră legal pe teritoriul UE, inclusiv pe acei cetăţeni ai RM care nu pătrund în mod fraudulos în Uniunea Europeană.

– Să sperăm că aşa va fi. Spuneţi-mi cu ce sentimente vă încheiaţi aceşti peste patru ani pe care i-aţi petrecut ca Ambasador în R. Moldova?
– Am venit aici într-o epocă niţel adormită, dar am avut şansa de a fi martor la nişte evoluţii politice spectaculoase, desfăşurate cu o viteză miraculoasă. Mă refer la acea mică, dar mare, revoluţie Twitter, declanşată din aprilie 2009 de tinerii moldoveni care au ieşit în stradă să-şi ceară dreptul la viitor şi la o viaţă mai bună. Astfel, într-adevăr, tinerii moldoveni au readus Moldova pe harta Europei. Pentru că RM, din păcate, continuă să fie puţin cunoscută în lume – iar dacă e cunoscută, atunci mai mult în sens negativ.

– Totuşi, în cei doi ani care au trecut din aprilie 2009, aceiaşi tineri nu o dată au spus că speranţele lor nu au fost îndreptăţite de politicieni…
– Este un subiect delicat şi discutabil. Pe de o parte, parcă ar fi îndreptăţiţi să fie dezamăgiţi, pe de altă parte însă lucrurile au evoluat mult mai bine decât, recent, în lumea arabă, unde regimurile antidemocratice şi dictatoriale au plecat doar după ce au fost forţate să o facă. În Moldova a venit la putere o forţă nouă, Alianţa pentru Integrare Europeană, care a demarat o serie de reforme extrem de ambiţioase, menite să apropie Moldova de Europa. Pentru aceasta, Guvernările AIE 1 şi AIE 2 au beneficiat de o susţinere financiară, tehnică şi politică extraordinară din partea UE şi a celorlalţi parteneri internaţionali, inclusiv din partea Franţei, şi acum tot ce trebuie sa facă este să realizeze programele ambiţioase pe care şi le-au propus. Locul Moldovei este, indiscutabil, în Europa, ceea ce nu trebuie să excludă existenţa unor relaţii bune deopotrivă cu Statele Unite ale Americii şi cu Federaţia Rusă.

– Pot fi reformele la ordinea zilei, dacă nu mai iese din alegeri? Poate că ar trebui să instituim un „moratoriu electoral”, ca să mai şi muncim?
– RM trebuie să continue reformele – nu există alternativă. Pentru a vă ajuta, UE a creat Parteneriatul Estic, în cadrul căruia RM a reuşit să se prezinte ca un membru foarte responsabil. Şi sperăm că populaţia va înţelege ceea ce, se pare, au înţeles deja autorităţile: reformele sunt necesare, înainte de toate, Moldovei. Ştiu că, periodic, se spune că lumea va obosi să aştepte, că riscăm ca acest Parteneriat să „consfinţească” statutul de vecin al UE pentru ţara dvs. Dar, nu există realităţi veşnice. Lucrurile se pot schimba uneori cu o viteză de neimaginat şi, atunci, e mai bine să fii pregătit pentru a face faţă provocărilor – în cazul dvs., provocării de a deveni ţară UE. Nu există niciun impediment, politic, geografic sau civilizaţional în acest sens. Avem nevoie, cu toţii, doar de ceva timp: dvs., – ca să vă apropiaţi de standardele europene, Europa – ca să-şi rezolve din problemele cu are se confruntă în ultimii ani.

Cât priveşte alegerile, acestea sunt un proces indispensabil democraţiei şi înţeleg că „moratoriul” de care aţi pomenit este mai mult cu titlu de glumă. Sigur că, atunci când te ocupi prea mult de politic, îţi rămâne mai puţin timp pentru activităţile profesionale propriu-zise. În acelaşi timp, este evident că alegerile locale – inclusiv cele pentru Chişinău – sunt extrem de importante şi noi, la fel ca şi în ani trecuţi, suntem cu ochii pe procesul electoral de aici. Spuneam, mai devreme, că RM a fost ajutată enorm în ultimii ani şi cred că e corect ca noi, cei care ajutăm, să vedem şi un rezultat al eforturilor depuse. Adică, să vedem un stat în care domină legea, în care nu există corupţie, în care alegerile sunt libere şi viaţa cetăţenilor, într-un final, devine mai bună.

– Cum au evoluat relaţiile franco-moldave pe durata mandatului dvs.?
– Mai curând, putem vorbi de o accelerare produsă în ultimele luni şi care a culminat cu vizita premierului Vlad Filat la Paris. Reîntors din Franţa – unde a avut întrevederi extrem de importante, inclusiv pe linie economică, precum ar fi Fabrica „Lactalis”, care există şi în RM -, Vlad Filat a spus că de acum încolo îşi doreşte ca în toate vizitele sale să existe şi componenta economică.
O altă dovadă a unor relaţii franco-moldave de succes e numărul mare de tineri din RM care studiază în Franţa. După România suntem, prima ţara occidentala care găzduieşte cei mai mulţi studenţi moldoveni. Acest fapt contribuie, în timp, la consolidarea relaţiilor noastre economice, unii dintre aceşti tineri întorcându-se acasă şi muncind cu succes la întreprinderile franceze de aici. Căci Franţa este unul dintre primii investitori străini în RM.

– Spuneaţi odată că investitorii sunt ca nişte căprioare, extrem de sensibile la atmosfera din afaceri sau din justiţie. Cum e astăzi această atmosferă?
– Per ansamblu, antreprenorii noştri sunt mulţumiţi de condiţiile în care activează. Sigur, mai apar mici probleme administrative sau de concurenţă neloială, dar de regulă acestea se bucură de o atenţie specială din partea autorităţilor. Recent, a fost creată Camera de comerţ „Franţa-Moldova” şi sperăm că acest organism va dinamiza schimburile economice dintre ţările noastre. Dar, pe lângă stabilitatea politică pe care şi-o doreşte orice investitori, trebuie reanimată cât mai urgent infrastructura – drumurile din Moldova sunt doar unul dintre exemplele „triste” în acest sens…

– Poate că ar trebui să-i faceţi succesorului dvs. o schemă cu gropile din Chişinău şi din ţară?.. Ori i-aţi pregătit un alt mesaj, mai important?
– Cu gropile se descurcă el singur – diplomaţii francezi nu se sperie cu una, cu două, iar Moldova, chiar dacă uneori e mai agitată, nu e şi periculoasă. O să-i spun însă că Moldova e o ţară foarte apropiată de noi, foarte prietenoasă şi că trebuie să-i rămânem aproape şi s-o ajutăm în drumul ei spre Europa.

– Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim mult succes în continuare! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *