Actualitate

E nevoie de o politica sociala mai activa

„Rolul si pozitia sindicatelor in situatie de criza economica. Experienta Austriei si a R. Moldova”, acesta a fost genericul unei mese rotunde desfasurate joia trecuta la Chisinau si care l-a avut ca invitat pe Sepp-Wall Strasser, sef al Departamentului educatie din cadrul Federatiei Sindicatelor din Austria. Evenimentul, care a intrunit reprezentanti ai sindicatelor din diverse ramuri din RM, dar si ai societatii civile, a fost organizat de Fundatia „Friedrich Ebert” (FES). Fiind o fundatie politica social-democrata, printre prioritatile de baza ale FES se numara promovarea dialogului social, a relatiilor de munca in baza parteneriatului social si, astfel, a sindicatelor.

Luand cuvantul in cadrul mesei rotunde, moderata de Olesea Cruc de la IDIS „Viitorul”, Sepp-Wall Strasser a spus ca numai niste politici social-orientate si reglate in mod democratic ar putea sa scoata tara din criza cu cat mai putine pierderi pentru oameni. Pentru depasirea crizei, reprezentantul sindicatelor austriece a recomandat RM sa desfasoare o politica sociala mai activa. Totodata, el a adus drept exemplu experienta Sindicatelor din Austria, care insista asupra facilitarii accesului la resursele creditare pentru intreprinderi, dar si pentru angajati, ceea ce va contribui la sporirea capacitatii de cumparare a populatiei, dar si la pastrarea locurilor de munca existente.

„Somajul este cea mai scumpa modalitate de a combate criza”, considera expertul austriac. La randul sau, Oleg Budza, presedintele Confederatiei Sindicatelor din RM, a declarat ca institutia pe care o conduce dezaproba actiunile ce ar putea contribui la inrautatirea conditiilor sociale ale angajatilor pe timp de criza, in special, intentia recenta a Guvernului si a Patronatelor de a introduce impozitul unic pe venit pentru persoanele fizice, caci, „in aceste conditii, cei bogati devin si mai bogati, iar cei saraci – si mai saraci”…

Participantii au decis, unanim, de a crea un Tribunal al Muncii in RM. Ca pretext a servit situatia de la Fabrica de zahar din Glodeni si la Intreprinderea „Moldcarton” din capitala, unde conflictele dintre muncitori si angajati se amplifica, dar raman nesolutionate din cauza lipsei unui mecanism legal in acest sens.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *