Politică

E primăvară din nou în Moldova. Harbuzul s-a COPT

16:30 Proiectul de lege privind trecerea Centrului Național Anticorupție în subordinea Guvernului fost adoptat acum câteva minute de către majoritatea deputaților prezenți în sală.

Autorii proiectului, deputații PLDM au introdus modificări în Legea cu privire la Guvern, astfel încât CNA să fie condus de un director numit de Guvern, la propunerea prim-ministrului, pe un termen de 4 ani și va putea fi eliberat din funcție la propunerea premierului. De asemenea, protrivit proiectului de lege directorul CNA va fi asistat de 2 adjuncți și aceștia vor participa la ședințele Guvernului.

Autorii proiectului susțin, în nota informativă, că necesitatea acestei modificări vine în urma folosirii CNA-ului drept bâtă politică și scurgerea deliberată a unor informații. „În scopul asigurării unei organizări adecvate și eficiente a administrării publice centrale, este rațional ca CNA să se regăsească în subordinea Executivului, or, în caz contrar, se va adânci dezechilibrul dintre autoritățile chemate să asigure protejarea ordinii de drept și a securității publice, în special este vorba de interacțiunea/colaborarea CNA în formula actuală cu Ministerul Afacerilor Interne, dar și cu Procuratura Generală”, se arată în nota informativă.

Update 15:30 Parlamentul a abrogat votul de numire în funcția de Procuror General a lui Corneliu Gurin. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost adoptat prin votul PCRM și PLDM. Astfel, prin votul comuniștilor și liberal-democraților a fost revocat din funcție procurorul general, numit în funcție acum două săptămâni prin votul PD-PLDM. Interimatul funcției va fi exercitat de Andrei Pântea, în prezent procuror-adjunct. Decizia a fost adoptată la propunerea comisiei speciale.

„Comisia a constatat că, în şedinţa din 18 aprilie, deputaţii numărători au anunţat un număr de voturi eronat. În plus, membrii comisiei au stabilit că Gurin nu corespunde condiţiilor prevăzute de lege pentru a fi numit în această funcţie şi nu dispune de experienţa necesară. De asemenea, comisia a descoperit că datele din CV-ul lui Gurin nu corespund cu cele prezentate de Ministerul Justiţiei”, a spus deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi, membru al comisiei speciale.

La data de 18 aprilie 2013, Legislativul l-a desemnat pe Corneliu Gurin în funcţia de Procuror General. Atunci s-a anunţat că pentru candidatura lui Gurin au votat 51 de deputaţi. Ulterior, doi deputaţi PLDM au spus că nu au votat pentru numirea acestuia, notează MOLDPRES.


14:45 Parlamentul a abrogat, vineri, 3 mai, Legea cu privire la sistemul electoral mixt, care presupunea că jumătate de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, în timp ce cealaltă jumătate în circumscripţii uninominale.

Legea democraților, privind implementarea legii cu privire la modificarea și completarea Codului Electoral, privind implementarea sistemului electoral mixt – a fost abrogată. Această propunere a venit din partea Comisiei parlamentare speciale în acest sens și a fost anunțată de către președintele Comisiei, Tudor Deliu astăzi, 3 mai, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, anunță Politik.md.
După ce a prezentat raportul Comisiei, Tudor Deliu a menționat de la tribuna centrală a Parlamentului, că membrii comisiei au decis că legea în cauză a fost adoptată cu grave încălcări de lege și că nu a fost supusă dezbaterilor publice. „Raportul comisiei este următorul: Se constată că a fost înregistrat acest proiect, în timp exagerat de scurt, apoi adoptat în ambele lecturi și publicat în Monitorul Oficial. Noi am desfășurat consultări publice cu anumiți experti și ONG-uri, și ca urmare s-au expus, că această lege a fost prea curând adoptata cu încălcări, privind consultările și audierile necesare. Hotărârea Comisiei, în cadrul raportului privind impactul normelor asupra proceselor sociale, comsia vine cu propunerea privind abrogarea legii respective”, a declarat Tudor Deliu.

Cu un proiect de lege în acest sens, inițiat de către PCRM, a venit deputatul comunist, Igor Vremea. De asemenea, proiectul comuniștilor mai prevede și majorarea pragului electoral pentru partidele politice. Acesta se va majora de la 4% – la 7%, lăsând astfel mai puține șanse pentru partidele mici. Cu obiecții față de acest proiect au venit deputații democrați, care susțin că asemenea proiecte legislative necesitau a fi consultate cu membrii Comisiei de la Veneția.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov a menționat că este împotriva majorării pragului electoral și a propus să fie menținut pragul de 4%.

Propunerea comuniștilor a fost susținută de către majoritatea deputaților prezenți în sală. Nu au votat deputați liberali ai grupului reformator și deputații PD.



Astfel, s-a decis includerea pe ordinea de zi a proiectului PLDM privind atribuirea competențelor suplimentare pentru premierul interimar, la demiterea miniștrilor, proiectul PLDM privind transferarea CNA în subordinea Guvernului.

Un alt proiect care va fi examinat astăzi, este interpretarea moțiunii de cenzură privind exprimarea votului de neîncredere Guvernului. Deputații PCRM au propus un amendament la acest proiect, prin care se menționează că “votul de neîncredere reprezintă doar o sancțiune politică și nu este relaționată cu sancțiuni juridice și penale”. Un alt proiect care va fi examinat astăzi este, majorarea pragului electoral de la 4 al 7%, pentru partidele politice, și anularea legii privind sistemul electoral mixt.

De asemenea s-a decis, examinarea proiectului privind anularea legii cu privire la imposibilitatea de a vota în baza pașapoartelor sovietice, dar și proiectul care prevede demiterea magistraților Curții Constituționale cu votul a 61 deputați din parlament, nu de către plenul Curții Constituționale. Demiterile vor avea loc în de încălcarea juămîntului și obligațiilor constituționale.

În scurt timp va începe examinarea proiectelor de către parlament.

via NOI.MD
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *