Opinii și Editoriale

E putred marul nu numai la CCA

Pe 12 iunie a.c., membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Valeriu Soltan, a fost retinut de ofiterii Centrului Anticoruptie in timp ce primea 12 mii de dolari de la directorul postului de radio „Sanatatea”. O zi mai tarziu, Judecatoria Buiucani emite un mandat de arest preventiv pe numele lui Soltan pentru 25 de zile si acesta este detinut in izolatorul CCCEC, fiind acuzat de estorcare de bani. La 18 iunie, Curtea de Apel respinge recursul avocatului de cercetare a lui Soltan in stare de libertate.

Miercuri, directorul postului de radio „Sanatatea” face dezvaluiri in dosarul membrului CCA acuzat de estorcare de bani. Vasile Sofroni a declarat pentru JURNAL ca hartuirile au inceput acum un an si jumatate, cand un membru al CCA, Valeriu Soltan, i-ar fi cerut bani in schimbul protectiei activitatii postului de radio pe care il conduce. „M-a amenintat ca, daca nu dau bani, voi avea mari probleme, inclusiv cu licenta de emisie”, sustine Sofroni. Potrivit acestuia, Valeriu Soltan i-ar fi cerut, inca din luna februarie, 12 mii de dolari pentru a proteja activitatea postului de radio si ca in afacerea data figureaza si alti membri CCA. Directorul postului de radio „Sanatatea” afirma ca institutia pe care o conduce „este supusa multiplelor avertizari din partea CCA, dar si a monitorizarilor riguroase ale grilei de emisie a postului”.

Potrivit JURNALULUI, Consiliul Coordonator al Audiovizualului se abtine deocamdata de la comentarii, pana cand instanta se va pronunta pe marginea cazului, facand trimitere la principiul „prezumtiei nevinovatiei”. Bun principiu, zicem noi, il vom respecta si noi, dar vom aminti totusi ca unele institutii aflate sub jurisdictia CCA si-au permis nu o data sa violeze acest principiu cand era vorba de unele persoane neagreate de regim.

Facand aceasta constatare, am ajuns acolo unde am dorit sa ajungem, si anume la intrebarea: cine e vinovat de criza profunda in care se afla astazi RM? Este oare aceasta criza opera unui singur om, a lui Voronin? Da, Voronin e vinovat, sa fim insa seriosi: de unul singur Voronin nu ar fi reusit niciodata sa faca atata rau acestei tari. E o treaba comoda sa dai toata vina pe Voronin, dar nu e corect. Asa s-a procedat dupa moartea lui Stalin, a lui Brejnev, chipurile, acestia au fost vinovati de toate, de parca nu ar fi existat armata de executanti zelosi care condamnau, torturau, impuscau. Acum, de exemplu, un Marian Lupu se spala pe maini, arata cu degetul spre Voronin, de parca nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i pute, uitand cum se ratoia in prezidiul parlamentului… de la microfonul patru. Au existat atunci, exista si astazi acele „surubase” ale regimului, acele capuse grase si ghiftuite care asigura buna functionare a regimului. Regimul totalitarist instalat in Moldova nu e numai opera lui Voronin, dar si a acestor capuse – functionari, procurori, judecatori, jurnalisti s.a.m.d. Din acest sir face parte, din pacate, si CCA. Astfel, CCA – autoritate publica, platita din bani publici -, sarcina caruia e de a democratiza societatea prin asigurarea unei functionari corecte a Audiovizualului public, prin comportamentul sau partizan, a contribuit de facto la aservirea Audiovizualului, subordonandu-l unui singur om si unui singur partid. CCA este asadar un complice al regimului si poarta in egala masura cu Voronin vina pentru dezastrul in care s-a pomenit astazi R. Moldova.
Si nu e vorba doar despre CCA; nu numai aici e putred marul. Nu propun sa facem liste, dar nici sa uitam nu se poate, daca dorim cu adevarat sa iesim din noaptea acestui regim…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *