Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Integrare Europeană 10 Decembrie 2011, ora 13:54    Din editia print

E real să zburăm mai ieftin deja din vară…

Marime Font

Ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, a anunţat în această săptămână că luni, 12 decembrie, în RM vor veni reprezentanţii Companiei aeriene low cost „Wizz Air”, pentru a discuta cu conducerea Aeroportului Chişinău despre eventuale colaborări.

Potrivit ministrului, dacă Aeroportul Chişinău nu va accepta condiţiile „Wizz Air”, acesteia i se va propune să opereze zboruri de pe aeroporturile din Bălţi sau Mărculeşti. Vestea vine la mai puţin de două luni de la parafarea, la Chişinău, a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi RM. Atunci, autorităţile de la Chişinău au declarat că acordul va permite ca, începând cu 2012, pasagerii să poată beneficia de tarife cu 30-40% mai mici la biletele de avion, dar şi de mai multe destinaţii, oferite de companii low cost. Despre primele efecte ale Acordului în cauză am discutat cu Radu Bezniuc, consultant în transport aerian în cadrul Cabinetului prim-ministrului R. Moldova.

- Dle Bezniuc, este vizita responsabililor de la „Wizz Air” un efect al parafării Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi RM?

- Reprezentanţii „Wizz Air” au venit pentru prima dată la Chişinău în primăvara lui 2011, ca să vadă cum ar putea să opereze la noi. Bineînţeles, înainte de toate, pe ei îi interesează destinaţiile spre Italia, dar nu sunt scoase din vizor şi alte pieţe. Cert este că ei vin pentru că, prin parafarea Acordului, le-au fost create condiţii propice de activitate. Aceste condiţii puteau fi create şi acum cinci ani, dar atunci nu a existat voinţa politică necesară.

- Acordul a fost negociat de Cancelaria de Stat. Cine se va ocupa de implementarea lui?


- După parafarea Acordului urmează etapa de implementare - etapă care poate dura circa trei ani, necesari pentru introducerea în legislaţia naţională a reglementărilor UE în domeniu, până la 70 la număr. Această sarcină cade pe umerii Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile. Pentru aceasta, UE a aprobat acordarea de asistenţă tehnică de circa 2,5 mln. euro. Cred şi sper că pasagerii noştri vor vedea efectele Acordului începând chiar cu al doilea trimestru al anului 2012, când operatorii aerieni vor trece la sezonul de vară al zborurilor. Există deja o cursă concretă ce ia amploare - Chişinău-München. Compania germană „Lufthansa” a introdus în orarul de vară două curse, spre deosebire de una până acum… Şi dacă anul trecut un zbor Chişinău-Milano, prin München, ajungea la vreo 225 de euro, acum îl găseşti la 175. E o reducere de 20 la sută…

- În ce măsură Aeroportul din Bălţi este gata să opereze zboruri internaţionale de pasageri?

- Infrastructura aeroporturilor regionale - fie la Bălţi, Mărculeşti sau Cahul - necesită o anumită renovare. Tocmai de aceea există misiuni de evaluare tehnică a aeroporturilor. Din câte ştiu, cei de la „Wizz Air” vor merge şi la Bălţi pentru a vedea dacă, acolo, condiţiile de operare sunt sau nu acceptabile pentru ei. Nu pot să spun cu certitudine că o să zburăm de la Bălţi, Mărculeşti sau Cahul. Dar pot să spun cu tărie că au fost create condiţiile în care oricare operator poate să vină şi să concureze liber. Terenul de manevră pentru ei este mult mai larg.

- Ce acţiuni de atragere a companiilor low cost întreprinde Guvernul?

- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) a declarat de multe ori că negociază cu companiile low cost. Dar aceste discuţii erau inutile, atâta timp cât nu existau condiţiile de operare necesare. Acum, aceste condiţii au fost create şi orice operator low cost poate intra pe piaţa din Moldova. Totodată, au fost trimise scrisori de informare despre acţiuni concrete către operatorii clasici şi low cost care sunt potenţial interesaţi să execute zboruri spre Moldova (Wizz Air, EasyJet, LOT, Vueling, Air Berlin, Alitalia etc.). Le-am comunicat că Acordul cu UE a fost parafat, respectiv că au fost create condiţiile ce le-ar permite să opereze zboruri spre Moldova deja din următorul sezon de vară.

- Totuşi, nu orice companie va putea veni pe piaţă...

- Orice operator aerian din UE sau RM va putea beneficia de condiţiile Acordului, dacă este conform cu standardele EASA - autoritatea aeronautică centrală a UE, responsabilă pentru siguranţa şi securitatea zborurilor. Trebuie să ştim însă că majoritatea operatorilor low cost utilizează aeronave noi. Motivaţia e simplă: aeronavele pe care ei le preiau pentru trei-patru ani sunt în garanţie şi atunci operatorul aerian le foloseşte la maximum. Un Airbus 320 de la „Wizz Air” transportă pe an circa 300 mii de pasageri… Apropo, încă în primăvară „Wizz Air” ne-a prezentat datele statistice: circa 300.000 de cetăţeni ai RM zboară spre Europa numai cu această companie, prin aeroporturile din România. Această cifră constituie 30% din traficul total al Aeroportului Chişinău în acest moment. Prim urmare, potenţial de creştere a fluxului de pasageri există şi teoria potrivit căreia piaţa din RM, fiind prea mică, nu va interesa companiile low cost nu ţine… Altceva e că marile companii care deja operează la noi vor trebui să-şi ajusteze strategiile la noile condiţii create pe piaţă, să genereze trafic nou, să mai „cedeze” din pasageri sau - dacă nu vor să-i piardă - din preţuri. În prezent, se pregătesc modificări la Legea aviaţiei civile, prin care viitoarea Autoritate Aeronautică Civilă să primească suficientă independenţă şi divizare clară a sarcinilor sale. De asemenea, prim-ministrul a dat indicaţie ca MTID să elaboreze Regulamentul privind drepturile pasagerilor în conformitate cu norma europeană. Sunt paşi concreţi făcuţi, înainte de toate, în beneficiul cetăţenilor.

- Vă mulţumim pentru interviu.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)