Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 19:55
Abonamente

Atitudini 20 Ianuarie 2013, ora 10:11    Din editia print

Marime Font

E timpul să o luăm personal

Avem tendința de a ne amăgi că toate furturile, omorurile, abuzurile, vânătorile cu victime umane se întâmplă undeva în afara noastră, departe de noi și de cei de care ne pasă. 

Dar nu este așa. Furturile se fac din buzunarele noastre, chiar dacă se cheamă „delapidări din bugetul de stat” și nu simțim nicio mână care cotrobăiește. În urma omorurilor, dispar oameni pe care îi cunoaștem, cu care am copilărit sau care ne sunt rude. Abuzurile sistemului asupra concetățeanului de la TV sunt niște antrenamente ale celui dintâi pentru clipa în care ne va abuza pe noi, cetățenii din fața TV-ului. Iar vânătorile pot genera morți de mâna unor sus-puși care, în loc să-și valorifice poziția oferindu-i victimei cea mai bună îngrijire, profită de poziția lor pentru camuflarea accidentului.

Într-adevăr, avem motive să credem că plecarea regretatului Sorin Paciu a fost un accident nefericit. Așa se întâmplă uneori că deficiențele unui sistem în care se fură, se omoară și se abuzează cetățeni nevinovați nu sunt scoase la iveală decât în urma unor tragedii. La fel ca în cazul tânărului Vadim Pisari, de exemplu, când tot niște reprezentanți ai unui stat (rus, în acel caz) l-au omorât, împușcându-l pe la spate, decesul tânărului Sorin Paciu a scos la iveală niște deficiențe grave ale sistemului justițiar și polițienesc din statul nostru. Iar după cum decurg evenimentele, avem toate motivele să ne așteptăm la noi victime accidentale ale sistemului menținut de unii dintre aleșii noștri. Poate fi vorba despre oricare dintre noi. Fie atunci când urcăm într-un autocar al Ministerului Transportului, când trecem pe lângă niște polițiști ai Ministerului Afacerilor Interne, când ne operează un medic al Ministerului Sănătății, sau când ne cade în cap un fir electric al Ministerului Economiei. Dacă nu o vom lua nici acum personal, va rămâne doar o chestiune de timp până când cineva dintre noi va deveni o unealtă mediatică în mâinile unor parveniți politici.

Loading...


Iar pentru că n-o luăm personal, dar și pentru că merităm, circul care ni se oferă este maxim. Cei pe care noi îi vedem ca făcând parte din aceeași clică, se atacă între ei ca șobolanii sub iminența unei amenințări exterioare. Și toate acestea, în timp ce singura soluție de bun-simț ar fi ca toți participanții la acea blestemată vânătoare să-și dea demisia. Că doar a fost un accident. Adică, nimeni dintre participanții la vânătoare nu cunoaște al cui a fost glonțul care a intrat în Sorin Paciu. Înseamnă că vorbim despre un omor colectiv prin imprudență, în care vina trebuie să fie împărțită de către toți participanții, fie aceștia miniștri, deputați (după spusele primarului) sau cine mai știe ce. Altminteri, participanții știu al cui a fost glonțul, doar că nu spun. Și atunci iarăși, toți trebuie să-și dea demisia și să fie cercetați penal, doar că în baza unor alte articole. Oricum o întorci, tot la demisii imediate trebuie să se ajungă. Fie și pentru grotescul situației, în care niște sus-puși se distrează împușcând niște vietăți prin păduri, care vietăți, nu-i așa, sunt puse acolo spre satisfacerea poftelor lor de masculi feroce. Astea în timp ce majoritatea cetățenilor pe care îi reprezintă se zbat în pragul sărăciei. Dar pentru ei, indiferent de partidul din care fac parte, demisiile sunt gesturi extreme, în timp ce ar trebui să fie unele de la sine înțelese. Mai întâi îți dai demisia, după care mai vedem dacă faci și pușcărie. Dar nu, dacă ești demnitar moldav, pușcăria nici nu se discută, pentru că lumea lor n-are pușcării.

Încă un motiv pentru care e timpul să o luăm personal. La fel cum personal trebuie să o luăm și când procurorul ne minte ca pe ultimii proști că se autosuspendă ca un om onorabil ce nu mai este, în timp ce el doar își prelungește concediul plătit. Sau atunci când președintele Curții de Apel se arată indignat când i se cere demisia, omițând că a tăinuit un omor în calitatea sa de fruntaș al sistemului juridic moldav. Deja nu mai este vorba despre partide, ci despre niște morți în păpușoi care trebuie scoși de acolo și întrebați cine a fost specimenul care râdea de semiviul Sorin Paciu când l-au adus pe ascuns la spital (conform declarațiilor asistentei medicale, unul dintre bărbații care au adus victima la spital făcea glume pe seama herniei pacientului/„are hernea”).

În umbra tuturor acestor evenimente, eu mă simt insultat, abuzat și mințit. Este totuna cu o gașcă de infractori care te ia pe sus în plină stradă, te împinge, te scuipă și-ți spune că ești mai prost și mai slab decât ei. Iar pentru asta e timpul s-o luăm personal.

Un articol de: Tudor Cojocariu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Iulie 2020, ora: 19:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)