Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 14 Iulie 2017, ora 09:25    Din editia print

Marime Font

E visul tău, tinere!

Era o zi frumoasă de iulie, ziua în care am decis că vreau să-mi continui studiile în România.

 
 
 

Am accesat site-ul Universității din București și am ales Facultatea Administrație și Afaceri. Am pregătit dosarul de admitere și am plecat la București. A fost o alegere de-a dreptul ușoară, iar procesul de admitere, fără dificultăți.

La prima oră a dimineții am găsit un soare extrem de prietenos la București și o universitate care m-a impresionat. Cu titlul de RP (Român de pretutindeni) am depus dosarul de admitere la un program de masterat, mai mult decât interesant: Administrație și Politici Publice în Uniunea Europeană. M-am întors la Chișinău cu o listă de lecturi necesare pentru pregătirea de interviul de admitere. A urmat o altă zi la București, ziua în care am trecut cu succes de interviul de admitere, care a fost mai degrabă o discuție interactivă cu profesorii, într-o atmosferă prielnică. Rezultatul a fost pe măsură: „Felicitări, sunteți studentă”. Am făcut această descriere succintă, pentru a arăta că procesul de admitere la studii în România este unul relativ simplu, dacă se respectă toate condițiile și dacă pregătirea este pe măsură.Din 1990 și până în prezent, România oferă anual locuri la studii în învăţământul de stat pentru tinerii din R. Moldova pentru toate nivelurile de școlarizare – studii liceale, de licenţă, masterat, doctorat, rezidenţă, în oraşe de pe întreg teritoriul României. Ulterior, acești tineri se încadrează în piața muncii din România sau revin în R. Moldova și se afirmă în diferite domenii de activitate. Cert este că majoritatea devin personalități puternice cu abilități și competențe pe măsură.

Principalul motiv pentru care apreciez calitatea studiilor din România este calificarea cadrelor didactice a universităților. Primul an de masterat mi-a oferit posibilitatea să-i am în calitate de profesori pe oameni de excepție și specialiști de apreciat. Unii sunt profesori universitari sau doctoranzi, alții manageri și persoane din conducerea celor mai importante instituții publice din România. Or, pe lângă teoria, pe care un student o asimilează, contează percepția realității societății din care face parte, lucru posibil prin intermediul participării la seminarii, de exemplu, în care se discută despre managementul unui proiect de finanțare europeană.

Unii caută motive pentru a pleca la studii în străinătate, pentru a alege România, alții caută motive pentru a rămâne în R. Moldova și pentru a studia aici. Consider că motivele nu trebuie căutate, ci mai degrabă ele apar ca o cale firească pe care o urmezi. România nu este „străinătate”, de aceea un student basarabean la București, Cluj, Iași sau în oricare alt oraș se va simți la fel ca la Chișinău, Bălți sau Cahul. Basarabia e România nu este doar o lozincă unionistă, ci o realitate, care face ca un tânăr basarabean să se simtă în largul lui, venind de acasă - acasă.

Nu îndemn tinerii să plece din R. Moldova, ci îi încurajez să aleagă un program de studii în România. Odată cu ReUnirea celor două state românești, acești tineri vor putea contribui la prosperarea unei Românii reîntregite.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul