Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:58
Abonamente

Actualitate 9 August 2019, ora 20:15

EBA Moldova, mesaj către autoritățile din Moldova privind tichetele de masă

Marime Font

 EBA își exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerile de măsuri fiscale, care, după cum se menționează în scrisoare, „nu au fost consultate cu mediul de afaceri într-un regim normal, însă ca efect generează un impact negativ, inclusiv social și nu doar economic, precum și diminuează din credibilitatea, și așa scăzută, a climatului investițional al RM pe plan extern.”

 „Experiența statelor est-europene a demonstrat că creșterea economică a fiecărui stat a fost o combinație între creșterea consumului și cresterea investițiilor străine/locale prin crearea valorii adaugate/producere. Cu alte cuvinte, consumul atrage investitori de retail, care la rândul lor atrag și încurajează producția, toate ducând la creșterea locurilor de munca și implicit a bazei de impozitare atât în ceea ce privește persoanele fizice cît și persoanele juridice”, se menționează în scrisoare.

Beneficiile sistemului de tichete de masă

Cinci operatori sunt implicați în prezent pe piața de tichete de masă, două companii multinaționale specializate în acest domeniu de activitate, Edenred și UP Moldova și trei bănci locale: Victoriabank, Moldova Agroindbank și, în cele din urmă, FinComBank.

Loading...


Tichetele sunt nominale, atribuite numai personalului salariat și cu o valoare a unui tichet pe zi lucrătoare (pentru masă inclusă în programul zilnic de muncă). Acestea pot fi utilizate numai în țara în care au emise, cu o valabilitate de 6 luni. Nu sunt acceptate în toate restaurantele și magazinele, ci doar în rețeaua de acceptare a unui operator. Spre deosebire de un mijloc de plată tradițional, acestea nu acordă dreptul la returnarea banilor
Până în prezent, valoarea nominală totală a tichetelor de masă emise de la lansare este estimată la 126 milioane MDL.

Cu o valoare medie a tichetului de masă de 38 de lei – posibilitatea angajatorului de a acorda un tichet de masă în valoare de 35-45 MDL - numărul total de tichete care au fost distribuite angajaților moldoveni este estimat la aproximativ 3,5 milioane. Până la momentul actual, aproximativ 55 000 de persoane beneficiază de tichete de masă în fiecare lună. Astfel, aproape 100 000 de persoane (cel puțin 3 persoane dintr-o familie) beneficiază astăzi, direct sau indirect, de acest avantaj social.

În cele din urmă, peste 1 300 de comercianți (supermarketuri, restaurante) acceptă tichetul de masă în toată țara, în principal în zonele urbane, iar aproximativ 800 de companii oferă acest avantaj angajaților lor.Pornind de la aceste date, EBA a enumerat un șir de beneficii ale sistemului de tichete de masă:

1) Acordarea tichetelor de masă este un instrument efectiv de politică socială și motivare pus la dispoziția angajatorilor onești, având ca scop final îmbunătățirea condițiilor de lucru în Republica Moldova. Totodată acest instrument este unul facultativ și tot mai des folosit în cadrul companiilor locale mici și mari, inclusiv a celor cu capital străin care au investit în domeniile nedezvoltate până acum în Republica Moldova. Reiterăm că doar sectorul de automotive actualmente numără aprox 19 000 angajati, iar sectorul de textile/confecții/producere încălțăminte aprox 30 000 angajați, în mare parte angajatorii au decis să suporte cheltuieli suplimentare ce țin de acordarea tichetelor de masă pentru a atrage forța de muncă calificată.
Reiterăm ca beneficiarii tichetelor de masa se află preponderent la țară și în mare parte sunt oameni din paturi sociale vulnerabile care folosesc aceste tichete pentru a cumpăra produse alimentare pentru familie.

2) Chiar și în prezent, datele statistice înregistrate în Republica Moldova indică o creștere a comerțului în valoare de aproximativ 25%. Influența tichetelor de masă asupra acestei creșteri este confirmată de principalele rețele de restaurante și magazine care au adoptat acest sistem. Angajații care beneficiază de acest instrument de politică socială sunt obligați să utilizeze tichetele de masă doar la unitățile comerciale/de alimentație publică care au încheiat contract de prestare a serviciilor cu operatorul. Concomitent această prevedere stimulează atât dezvoltarea domeniului, prin sporirea numărului a locurilor de muncă în distribuție, cât și trecerea plăților respective «în alb», adică plățile au devenit oficiale și impozitate în special în zonele rurale.

Conform datelor statistice colectate de la două bănci pentru perioada 01.09.2017-01.09.2018 comparativ cu 01.09.2018-01.07.2019:

• numărul de puncte comerciale acceptante tichetelor de masă a crescut la 1046 în perioda 01.09.2018-01.07.2019, dintre care 560 în Chișinău și 486 în alte raioane ale Republicii Moldova. Astfel, înregistrând o majorare cu aprox. 25-30% comparativ cu perioada 01.09.2017-01.09.2018,
• plățile fără numerar cu cardurile băncii s-au majorat cu 30-40% pe tot teritoriul Republicii Moldova,
• lansarea proiectului Tichete de masă a permis să atragă 142 proiecte noi (care au venit la banca datorită acestui proiect), dintre care 9 500 clienți posesorii cardurilor noi în decurs de 9-11 luni, care la rândul său a dat posibilitate dezvoltării plăților fără numerar în regiunile țării, ridicând educația financiară în Moldova și făcând transparente plățile prin tichete de masă,

Efectele impozitării beneficiilor tichetelor de masă

1) Punerea în aplicare conceptului de impozitare a tichetelor de masă va majora cheltuielile companiilor cu cel puțin 22,5%, ce în condiții economice reale va produce un efect negativ asupra competitivității companiilor pe lungă durată. În schimb o astfel de schimbare va genera pierderi enorme operatorilor emitenți de tichete, comercianților care au investit în dezvoltări de soluții și conformare la cerințele tehnice impuse de autorități. Ceea ce la rândul său înseamnă profit și impozit pe profit ratat, plus o creștere semnificativă de TVA (peste 2 mln lei) de recuperat de la buget din cauza lipsei unei perspective de a-l deduce din TVA din venituri din vânzări. Cel mai mare impact vine din mesajul negativ puternic care va fi transmis investitorilor locali și internaționali în legătură cu anularea bruscă a unor reguli de joc, fără consultarea factorilor interesați, schimbări care inevitabil vor genera pierderi semnificative emitenților și comercianților; 

2) În cazul dezicerii unor companii de la tichetele de masă în legătura cu creșterea cheltuielilor ce țin de impozitare va avea loc stagnarea dezvoltării reţelei de terminale POS și tranzacţiilor Retail prin aceste terminale și ca rezultat micșorarea plaților TVA de la comercianți la buget;

3) Concomitent va fi provocat regresul plăților fără numerar, care aveau loc datorită achitărilor cu tichete, în primul rând în regiunile țării și transformarea acestor plăți în numerar care nu pot fi controlate;

4) Aplicând tratamentul de impozitarea tichetelor de masă în regim general, angajatorul care acordă acest beneficiu va fi obligat să rețină cca 22,5 % din suma tichetului ce va provoca indignarea angajaților, astfel reducându-se sensul tichetelor de masă;

5) Odata cu fiscalizarea instrumentului de tichete de masă – va dispărea sistemul în sine, deoarece acesta nu va mai fi atractiv pentru angajator. În rezultat, exista probabilitatea achitării unor plăți „la negru” care vor acoperi costurile prânzurilor;

6) După consultarea companiilor membre la acest subiect, am dori să ne exprimăm certitudinea că impozitarea tichetelor de masă, în condițiile în care alternativa cu alocațiile pentru hrană se va bucura în continuare de un regim scutit de impozitare, va avea ca efect trecerea angajatorilor la alocații pentru hrana angajaților sau renunțarea la beneficii pentru hrana salariaților și ca rezultat încasările la bugetul de stat de asigurări medicale și sociale nu se vor majora deloc;

– Acordarea tichetelor de masă este un instrument efectiv de politică socială și motivare pus la dispoziția angajatorilor onești, având ca scop final îmbunătățirea condițiilor de lucru în Republica Moldova.

Totodată acest instrument este unul tot mai folosit în cadrul companiilor cu capital străin care au investit în domeniile nedezvoltate pînă acum în Republica Moldova.

– În prezent, datele statistice înregistrate în Republica Moldova indică o creștere a comerțului în valoare de aproximativ 25%.

Influența tichetelor de masă asupra acestei creșteri este confirmată de principalele rețele de restaurante și magazine care au adoptat acest sistem.

Angajații care beneficiază de acest instrument de politica sociala sunt obligați să utilizeze tichetele de masă doar la unitățile comerciale/de alimentație publică care au încheiat contract de prestare a serviciilor cu operatorul. Concomitent aceasta prevedere stimulează atât dezvoltarea domeniului, prin sporirea numărului locurilor de muncă în distribuție, cât și trecerea plăților oficiale și impozitate în special în zonele rurale. „Aplicând tratamentul de impozitare a tichetelor de masă în regim general, angajatorul care acordă acest beneficiu va fi obligat sa rețină cca 22,5 % din suma tichetului ce va provoca indignarea angajaților, astfel reducând-se sensul tichetelor de masă.

Odata cu fiscalizarea instrumentului de tichete de masă — va disparea sistemul în sine, deoarece acesta nu va mai fi atractiv pentru angajator. În rezultat, există probabilitatea achitării unor plăți „la negru” care vor acoperi costurile prânzurilor”, se mai arată în scrisoare.

EBA își exprimă certitudinea că impozitarea tichetelor de masă, va avea ca efect trecerea angajatorilor la alocații pentru hrana angajaților sau renunțarea la beneficii pentru hrana salariaților. În contextul majorării plății pentru poluarea mediului și anume majorarea cu 50% pentru mărfurile listate în legea respectivă, EBA reiterează că Legea actuală este una discriminatorie și încalcă principiul “Tratamentul Național” al Organizației Mondiale a Comerțului, la care Republica Moldova este parte, prin care statul trebuie să garanteze tratament egal pentru produsele importate și cele produse local.

În contextul celor expuse EBA își exprimă încrederea în faptul că Ministerul Finanțelor, membrii Guvernului, deputații din Parlamentul RM, precum și comisiile de fond, vor analiza multidimensional propunerile referitoare la impozitarea tichetelor de masă și modificarea taxei pentru poluarea mediului și vor asigura sprijinul întru menținerea regimului actual, fiind cea mai potrivită soluție pentru toate părtile interesate.

EBA Moldova este gata să acorde tot sprijinul necesar de expertiză întru susținerea colegilor din autoritățile relevante, inclusiv prin examinarea altor soluții/alternative de lungă durată pentru a asigura sustenabilitatea și dezvoltarea sectorului real în RM.

Pe această cale, EBA a reiterat impactul negativ economic și social asupra mediului de afaceri prin promovarea propunerilor de măsuri fiscale recent elaborate, în mod special care țin de tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, care prevede impozitarea tichetelor de masă în regim general, precum și majorarea taxei pentru poluarea mediului.

EBA încurajează Ministerul Finanțelor, Guvernul RM precum și Parlamentul RM să examineze alte alternative care pot să acopere golul pentru partea de venituri, în afara cadrului de negocieri cu FMI, Uniunea European și alți donatori în vederea deblocării finanțării externe în formă de suport bugetar direct.

http://eba.md/rom 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 20:58

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Dodon să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Dodon să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:19

Maia Sandu acuză și ea reacțiile BOLNĂVICIOASE ale unor demnitari de rang înalt din RM la adresa lui Iohannis

Maia Sandu acuză și ea reacțiile BOLNĂVICIOASE ale unor demnitari de rang înalt din RM la adresa lui Iohannis

„Astăzi am avut o discuție cu ambasadorul României la Chișinău, domnul Daniel Ioniță, în care am reiterat necesitatea continuării sprijinului României pentru mai multe proiecte importante pentru Republica Moldova„, anunță Maia Sandu pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:08

STOP CADRU /// Ion Chicu și-a adus aminte de un tratat dintre Franța și Germania din '63: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

STOP CADRU /// Ion Chicu și-a adus aminte de un tratat dintre Franța și Germania din '63: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

„Tratatul de la Elysee, probabil, este una din cele mai bune probe a impactului benefic al inteligenței și înțelepciunii”, se spune într-un mesaj al premierului Chicu, cu ocazia aniversării unui oarecare „Tratat de la Elysee”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:00

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, acțiunea "Minutul Tăcerii", în fața Președinției RM.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 18:46

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:38

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Mircea V.Ciobanu scrie pe ogoarele like-urilor, ia atitudine, dă cu tifla în după amiaza zilei de ieri, într-un manual de limbă și literatură română pentru clasele primare. MVC acuză manualul, grosso modo, de moldovenism. Prea mulți autori moldoveni, zice MVC. Concluzia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:31

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

Grupul său de inițiativă a fost înregistrat la 19 ianuarie și este format din 20 de persoane, care trebuie să colecteze semnăturile necesare până la 13 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 16:33

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

Biserica Romano Catolică elimină mențiunile despre „mama” și „tata” de pe certificatele de botez, informează Lefigaro. Mai mult, pe acte nu vor apărea nici termenii de „fiu” și „fiică”. Conform sursei citate, decizia Bisericii Romano...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:37

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare a numitului către Rusia, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române va aduna la Iași unioniștii din România și Republica Moldova. Aceștia vor organiza un Marș al Unioniștilor, marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor și coregrafice, printre care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

Pentru anul 2020, astrologii anunţă a fi un an prosper pentru cinci native din zodiac. Atât pe plan sentimental, cât şi pe plan social şi profesional. Însă, chinionul stă departe şi de alţi nativi din zodiac. Printre cele mai norocoase semne zodiacale, în anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:52

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

Compania „DFM” SRL a transmis o scrisoare adresată prim-ministrului Ion Chicu în care și-a exprimat indignarea în legătură cu declarațiile premierului privind intențiile autorităților de a contribui la încheierea activității „DFM” SRL, cel mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:38

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

PSRM va depune o plângere penală pentru a verifica modul în care a fos pornit dosarul cu privire la finanțarea partidului. Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că dosarul este unul comandat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda are nevoie de angajati. Acesta anunta concursuri pentru suplinirea functiilor vacante la Directia Arhitectura, Urbanism, Relatii Funciare si Cadastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:22

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat miercuri, 22 ianuarie, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:56

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:53

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este candidatul înaintat de formațiunea Mișcării Politice „UNIREA” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)