Opinii și Editoriale

Echipa lui Mircea Geoana a pregatit un program ambitios pentru sustinerea R. Moldova

Interviu cu Titus Corlatean, Secretar General al PSD Romania.

– Dle Corlatean, Presedintele Romaniei, Traian Basescu a promulgat recent Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta 36/2009, prin care modalitatea de acordare a cetateniei romane pentru persoanele care au sau au avut rude cetateni romani este simplificata. Al cui este meritul?

– In aceste zile, campania de demagogie si de populism pe care dl Basescu si aghiotantii sai o desfasoara pentru intoxicarea opiniei publice din RM a capatat dimensiuni deosebite. Este vorba de asumarea mincinoasa, fara niciun fel de temei, de catre dl Basescu a unor evolutii pozitive in raporturile dintre Romania si RM, dar si pentru cetatenii moldoveni, evolutii ce s-au intamplat si se intampla datorita actiunii Parlamentului Romaniei, inainte de toate. Voi aminti aici deja faimoasa noua Lege a cetateniei, care a fost votata de Parlament in urma cu trei saptamani si pe care Presedintele Romaniei a anuntat cu pompa ca o va promulga, insusindu-si toate meritele pentru adoptarea acestei legi.

Chestiunea cetateniei este una extrem de sensibila si importanta pentru cei care isi asuma identitatea romaneasca, cei care si-au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor, dupa razboi, dar si pentru descendentii lor – oameni care au solicitat in toti acesti ani o reparatie morala, pentru a putea redobandi cetatenia intr-un ritm accelerat. O chestiune pe care Traian Basescu a jucat-o cinic si populist, promitand, incepand cu 2005, rezolvarea acestei probleme extrem de importante.

In 2006, apoi in 2007, 2008 si in 2009, fiind un an electoral, a mai promis o data romanilor din RM ca va rezolva aceasta problema. Cert este – si aici sta ascuns elementul de demagogie – faptul ca a existat un blocaj consistent in Parlament din partea oamenilor lui Basescu pentru a nu se adopta aceasta lege, desi in Senat adoptarea avusese loc inca din luna iunie. De ce? Dintr-un motiv extrem de simplu: s-a dorit adoptarea acestei legi in campania electorala, pentru a fi fluturat apoi stindardul portocaliu. Parlamentul si nu Traian Basescu a reusit sa adopte legea in beneficiul romanilor din Basarabia, datorita, inainte de toate, deputatului PSD Tudor Pantaru, singurul reprezentant al romanilor basarabeni in Parlamentul de la Bucuresti, si sprijinului acordat de dl Mircea Geoana, ca Presedinte al Senatului.

– Noul guvern de la Chisinau, imediat dupa investitura, a primit ajutor financiar din partea UE, SUA, FMI. Din partea Romaniei un asemenea ajutor s-a lasat asteptat. Sa fie de vina criza economica?

– Guvernul proeuropean, democratic si cu mare deschidere pentru Romania a avut inca din prima clipa nevoie de un sprijin urgent – subliniez: urgent – din partea prietenilor europeni si euroatlantici. Si prima trebuia sa fie Romania. Eu am efectuat o vizita la Chisinau – si pot s-o spun public acum – in 23 septembrie, cu doua zile inainte de votul de investitura a Guvernului Filat in Parlament, respectiv cu o zi inainte ca seful Administratiei Prezidentiale de la Kremlin sa vina in capitala RM. Am facut in urma acelei vizite un raport la ambasada, detaliat, transmis pe cale operativa – altfel spus, prin cifru -, care a ajuns la Bucuresti pe mesele tuturor celor cu greutate politica in aceasta tara.

Am insistat in acel raport – dupa ce avusesem intalniri cu prim-ministrul care urma sa fie votat, in doua zile, cu presedintele interimar al statului, tot el presedinte al Parlamentului, cu alti lideri importanti, cu viitorul, speram, presedinte al RM, Marian Lupu etc. – asupra faptului ca RM are un deficit bugetar foarte serios, care necesita un sprijin urgent din partea statelor europene si euroatlantice, inclusiv din partea Romaniei. La acel moment, deja, Statele Unite ale Americii anuntasera un sprijin bugetar de peste 200 mln. de dolari, Polonia transmisese pe cai oficiale confirmarea unui sprijin de 40 mln. de euro, Suedia si Germania transmisesera ca sunt dispuse sa acorde un sprijin.

Am solicitat guvernului roman si sefului statului sa punem, chiar si in perioada de criza economica, toate resursele bugetare pentru a acoperi un deficit care numai in acel moment era de aproximativ 300 mln. de dolari, in conditiile in care comunistii au lasat in RM o situatie extrem de grava, si vorbim de necesitatea de a se plati pensiile, salariile pe care actualul guvern democratic trebuie sa le efectueze.

Am spus ca guvernul de la Chisinau, daca nu are sprijin, poate claca si tot proiectul proeuropean si romanesc de acolo se poate prabusi. Au trecut de atunci aproape doua luni, fara ca Guvernul PD-L Basescu-Boc, fie el si demis, sa faca cel mai mic gest. De ce? Dintr-o ratiune extrem de simpla – si aici intervine aceeasi politica cinica – care nu are ca finalitate decat de a obtine voturi pentru Traian Basescu.

Saptamana trecuta, in sedinta de Guvern, in sfarsit, cu foarte mare intarziere in raport cu celelalte state europene si cu SUA, Guvernul roman a examinat posibilitatea de adoptare a unui pachet de sprijin pentru RM. Este oricum prea putin fata de cat ar fi trebuit sa faca Romania si este, oricum, foarte tarziu, in raport cu ceea ce statele europene si Statele Unite au facut deja de mai bine de doua luni.

Este un act jignitor, e un cinism desavarsit al lui Traian Basescu si al aghiotantilor lui din PD-L, cu atat mai mult cu cat, la momentul votului din 25 septembrie, atunci cand noul guvern proeuropean si democratic de la Chisinau a fost aprobat in Parlament, dl Basescu nu a catadicsit sa transmita un mesaj, sa salute public acest moment extraordinar pentru evolutia societatii moldovenesti. Traian Basescu se intereseaza de romanii basarabeni exclusiv din interes electoral. Am facut aceste afirmatii pentru ca ceea ce va trebui sa urmeze dupa alegerile prezidentiale din Romania si instalarea unui nou guvern la Bucuresti, va trebui sa insemne o actiune politica si un program de guvernare foarte serios, predictibil, cu resurse alocate pentru cooperarea economica dintre cele doua tari, cooperarea politica si culturala.

– Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a sustinut, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu premierul RM, Vlad Filat, ca sunt necesare sedinte comune de guvern intre cele doua tari, iar prima ar putea avea loc la Iasi. Cum comentati?

– Mircea Geoana, PSD-ul si eu personal am propus o sedinta de guvern comuna inca din luna ianuarie 2010, care sa fie gazduita la Iasi, si avem sprijinul primarului de Iasi, Gheorghe Nichita. O sedinta cu proiecte comune, care sa fie discutate de ministri fata in fata, de o parte si de alta, pentru a consolida si recupera ce s-a pierdut in toti acesti ani, din cauza unor greseli majore, facute inclusiv la nivel inalt, aici la Bucuresti. Facute inclusiv de Traian Basescu, cel care s-a batut pe umar cu Vladimir Voronin, fostul presedinte comunist, pe care l-a ajutat sa redevina presedinte RM printr-o vizita electorala facuta la inceputul anului 2005, si pe care l-a ajutat sa obtina un nou mandat dand instructiuni printr-un consilier al sau de la PD-L, catre domnul Rosca – presedintele PPCD in acel moment, ca acesta sa-l voteze pe Vladimir Voronin in Parlament.

Si ca sa dau numele acelui consilier, este vorba de Dorin Iacob, sef al departamentului de imagine, la acea vreme, al Partidului Democrat si un confident al lui Traian Basescu, chestiune confirmata, de altfel, de Iurie Rosca, intr-un interviu pe care acesta l-a acordat in presa centrala, in august acest an. Traian Basescu este personal vinovat si responsabil pentru soarta dramatica a multor cetateni moldoveni sub guvernarea comunista a tovarasului Voronin in ultimii ani. Deci, este vorba pur si simplu despre o chestiune demagogica a lui Traian Basescu, care este exclusiv interesat de voturile basarabenilor si in niciun caz de rezolvarea problemelor acestora

– In calitate de Presedinte al Comisiei pentru politica externa din Senat, ati fost implicat direct in procedura de adoptare in Parlament a Ordonantei de Urgenta 36/2009, prin care modalitatea de acordare a cetateniei romane pentru persoanele ce au sau au avut rude cetateni romani este simplificata. Cum a decurs procedura in Parlament?

– Acest proiect de lege a fost votat in plenul Senatului la 9 iunie 2009. De la acel moment a fost trimis la Camera Deputatilor, acolo unde a ramas blocat datorita actiunii deliberate a presedintelui Comisiei Juridice, dl Buda, de la PD-L, si ca urmare a interventiei Ministerului Justitiei, care dupa cum stiti este controlat tot de Traian Basescu. N-au existat explicatii rationale la acel moment. Am inteles de ce s-a dorit asta abia acum, la sfarsit de octombrie, cu o intarziere de tocmai o jumatate de an – Traian Basescu a promulgat legea in campania electorala pentru a o fructifica electoral si pentru a atrage voturile basarabenilor.

De asta spun eu ca este o actiune extrem de cinica, desi acest proiect de lege putea fi adoptat chiar inainte de vacanta parlamentara, pentru ca am avut toate argumentele, toata bunavointa. Personal, ca presedinte al Comisiei pentru politica externa de la Senat, am fost la Camera Deputatilor, la Comisia juridica si, impreuna cu Tudor Pantaru, am obtinut acordul de principiu al membrilor Comisiei juridice de adoptare rapida a acestei legi. Ce s-a intamplat a fost un blocaj, iar cetatenii din RM trebuie sa stie ca a fost un blocaj deliberat din partea lui Basescu si a PD-L. Este un lucru sensibil in RM, dar avem de spus aceste lucruri pentru ca Presedintele Basescu afirma sus si tare ca a promulgat legea si ca anume Domnia sa este autorul legii. Ceea ce nu este adevarat…

– Ce urmeaza dupa alegerile prezidentiale din Romania pentru relatia cu RM?

– Romanii, inclusiv cei cu drept de vot in Republica Moldova, vor decide la 22 noiembrie si 6 decembrie noul Presedinte al Romaniei. Azi, sapte din zece romani vor o schimbare, in sondajele de opinie afirma ca cel care va fi noul Presedinte, dupa 6 decembrie, va fi dl Mircea Geoana. Impreuna cu Domnia sa si echipa PSD, intre care il mentionez in mod special pe dl Tudor Pantaru, am pregatit un program ambitios pentru sustinerea RM, obiectivul principal reprezentandu-l aderarea la Uniunea Europeana si libera circulatie in Europa a cetatenilor moldoveni. De aceea, ii rog pe toti cei care cred in acest obiectiv sa fie alaturi de noi la 22 noiembrie si 6 decembrie, pentru un destin european al RM, alaturi de Romania, in Europa.

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *