Opinii și Editoriale

Economia R. Moldova este grav afectata de arestarea lui Gabriel Stati

Economia R. Moldova este grav afectata de arestarea omului de afaceri Gabriel Stati, sustine consilierul municipal din Balti, Sergiu Banari.Alesul local a spus luni, 11 mai, intr-o conferinta de presa ca imediat dupa arestarea lui Gabriel Stati numarul investitorilor straini interesati sa dezvolte afaceri in R. Moldova a scazut dramatic.

„Si asta pentru ca oamenii de afaceri din afara tarii s-au speriat de sistemul totalitar si dictatura care s-a instaurat in R. Moldova dupa evenimentele din 7 aprilie”, a precizat Sergiu Banari, candidat independent pentru alegerile din 5 aprilie. El sustine ca pana la alegerile parlamentare un numar considerabil de investitori au testat terenul in Moldova cu intentia de a-si transfera aici afacerile din Europa. „Insa, imediat dupa 5 aprilie, cand alegerile din tara noastra au fost fraudate, fapt confirmat si recunoscut nu doar de opozitia din Moldova, dar si de reprezentantii Consiliului Europei, increderea in sistemul democratic si judiciar din Moldova a scazut simtitor. In aceste conditii, oamenii de afaceri straini au renuntat la ideea de a investi in R. Moldova, intrucat aici nu se simt in siguranta atat din punct de vedere economic, cat si fizic”, a declarat Banari.

El a comunicat ca personal cunoaste trei investitori din Austria si Italia, care au renuntat la proiectele lor in Moldova. Doar investitorul din Austria urma sa creeze 1800 locuri de munca in tara, deschizand o fabrica de producere a telefoanelor mobile.
Cel mai mult oamenii de afaceri straini au fost descurajati de arestarea lui Gabriel Stati, sustine consilierul. Desi sustine ca nu il cunoaste personal, Sergiu Banari spune ca Stati este un om de afaceri corect si prosper, „un simbol al economiei R. Moldova”. Banari este sigur ca arestarea acestuia este doar un pretext pentru ca presedintele Vladimir Voronin sa se razbune pe familia Stati pentru faptul ca a refuzat sa finanteze campania electorala a PCRM, fie pentru ca detine avere mai mare decat fiul sau, Oleg Voronin. De asemenea, consilierul municipal nu exclude ca arestarea lui Gabi Stati are drept scop inlaturarea familiei Stati de la afacerile petroliere din Kazahstan, care ar prezenta interes pentru familia Voronin.
 

Consilierul din Balti crede ca Moldova poate deveni mai atractiva pentru investitorii straini, doar dupa ce vor fi arestati adevaratii organizatori ai violentelor din 7 aprilie. Potrivit lui, acestia sunt ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, liderul PPCD, Iurie Rosca, si peste o suta de provocatori adusi de politie in fata Parlamentului si Presedintiei. Anterior, atat MAI, cat si presedintele PPCD au negat ca ar fi fost implicati in organizarea dezordinilor. Omul de afaceri Gabriel Stati si seful Serviciului de paza „Ascom Grup”, Aurel Marinescu, se afla in detentie in Penitenciarul nr. 13 din Chisinau, fiind invinuiti de organizarea si finantarea protestelor din 7 aprilie.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *