Economia Transnistriei supraviețuiește datorită Uniunii Europene și Moldovei. Doar 9% din exportul din regiune ajunge în Rusia

publicat în Actualitate pe 22 Iulie 2021, 17:18

Regiunea transnistreană supraviețuiește economic datorită exporturilor în dreapta Nistrului și în țările din Uniunea Europeană. Doar 9% din exporturile de mărfuri din regiune ajung în Rusia, deși liderii separatiști de la Tiraspol insistă că anume Moscova este cea care salvează economic auto-proclamata republică.

În primele șase luni ale anului curent, exporturile din regiunea transnistreană au ajuns la 399 de milioane de dolari, scrie mold-street.com. Potrivit sursei, exporturile regiunii separatiste spre țările Uniunii Europene au crescut în această perioadă cu 65%, până la 150,6 de milioane de dolari.
Exporturile spre țările Uniunii Eurasiatice au crescut cu doar un procent, iar spre alte țări, de asemenea a fost inclusă și Republica Moldova, exporturile au crescut cu 32%.
Repartizarea pe țări, a arătat că principala piață de desfacere rămâne piața internă a Republicii Moldova, de pe malul drept al Nistrului, unde în primele șase luni ale anului au ajuns mărfuri în valoare de 130 de milioane de dolari, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit regimului de la Tiraspol, următorii mari parteneri comerciali ai regiunii sunt statele membre ale Uniunii Europene, Polonia și România, care importă mărfuri în valoare de 59 de milioane și, respectiv, 47 de milioane de dolari. Pe de altă parte, cota Rusiei în exporturile transnistrene a constituit doar 9%, sau 35 de milioane de dolari.