Ultima oră

Economie bazată pe dolari americani – „obstacol în calea expansiunii occidentale”

„SUA recunosc statutul politic al celor care împărtășesc ideologia lor. Iar Transnistria, din punct de vedere ideologic, este o piedică, pentru că se declară un avanpost al Rusiei. Pentru Occident, Transnistria este un nonsens, semn, care nu se încadrează în sistemul său de coordonate”, a spus Dughin.

Potrivit lui Aleksandr Dughin, centrele intelectuale din Transnistria și Rusia, trebui să lucreze în colaborare strânsă, pentru a elabora un spațiu ideologic de alternativă.

Statele care se opun expansiunii SUA – mai ales Rusia – trebuie să aibă un sistem ideologic puternic, o alternativă la liberalismul occidental, a mai spus ideologul lui Putin.

Cererea pentru valută în regiunea transnistreană a ajuns la peste 10,8 milioane de dolari

Banca centrală de la Tiraspol nu a putut să satisfacă nicio solicitare din partea băncilor comerciale şi agenţilor economici din lipsă de ofertă, transmite IPN cu referire la presa transnistreană.

Marţi, 5 aprilie, a avut loc o nouă rundă de licitaţii a valutei, organizată de banca centrală din stânga Nistrului pentru băncile comerciale şi agenţii economici. Însă, în condiţiile în care nu au existat şi oferte din partea participanţilor la licitaţii, cererea de valută a rămas neacoperită.

Între timp, Agroprombank îi propune băncii centrale de la Tiraspol un credit în valoare de 10 milioane de dolari. Conducerea băncii centrale, însă, îl refuză pe motiv că acest credit va acoperi cererea de valută doar pentru o zi de licitaţii, mai departe însă vor apărea şi obligaţii în raport cu creditul luat, şi nici situaţia pe piaţa valutară nu va fi remediată.

Regiunea transnistreană se confruntă cu un deficit pe piaţa valutară de la începutul anului.

Acesta este generat de reducerea exportului regiunii (în dolari SUA), iar recent a apărut o nouă cauză – reducerea preţului pentru energia electrică comercializată (în dolari SUA) locuitorilor de pe malul drept al Nistrului, aceasta fiind o sursă stabilă de valută pentru Tiraspol.

Administraţia regiunii admitea că pentru a face faţă deficitului se va recurge la devalorizarea treptată a rublei transnistrene, însă sovietul suprem de la Tiraspol a declinat această propunere fără a veni cu o altă soluţie. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *