Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Social 13 Martie 2013, ora 06:44    Din editia print

„Economie” de spațiu pentru limba română

Marime Font

 
 
 

În R. Moldova a devenit o normalitate ca buchea legii și realitatea să meargă pe linii paralele. 

Astfel se întâmplă și cu etichetele de pe produsele alimentare care deseori sunt atât de minuscule, încât consumatorul nu reușește să descifreze ce ingrediente conține și care este termenul de valabilitate a produsului. 

Potrivit hotărârii de guvern despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare din 20 august 2003, toate menţiunile făcute prin etichetare trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Deși normele legale mai spun că prin etichetare trebuie să se asigure furnizarea către consumator a informaţiei necesare, iar aceasta să fie uşor de verificat, astfel încât consumatorul să poată alege produsul alimentar care corespunde exigenţelor lui din punctul de vedere al cerinţelor şi posibilităţilor financiare, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supus, achiziţionând alimentele în cauză, pe rafturile magazinelor noastre adesea găsim produse importate care, în ciuda faptului că au etichete în limba română, nu întrunesc cerințele legislative, sunt extrem de mici și cu greu pot fi descifrate.

„Nici măcar ochelarii nu mă ajută să citesc etichetele”

Pentru a vedea care sunt opiniile cumpărătorilor privind acest fenomen, am dat o raită prin magazinele din capitală. În unul din ele am întâlnit o bătrână care se chinuia să citească ce este scris pe una dintre etichete. Când am întrebat-o ce părere are despre ele, mătușa Ana mi-a spus: „Ceea ce scrie pe aceste hârtiuțe nu am putut citi niciodată. Nici măcar ochelarii nu mă ajută. Se întâmplă că de foarte multe ori nici măcar nepoților mei nu le reușește să citească ceea ce scrie pe ele”.Și cum mulți dintre consumatori nu izbutesc să facă cunoștință cu informația cu privire la produs, și așa insuficientă, prevederea legală care stipulează că informaţiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului şi, în special, a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui, precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie rămâne a fi, în multe cazuri, doar pe hârtie, nu și în realitate.

Etichete lipite arbitrar, pe alte informații utile

O altă consumatoare spune că „în ceea ce privește lizibilitatea informației de pe etichetele produselor expuse în magazinele locale, acestea sunt vagi. Eticheta rar conține și denumirea produsului, ceea ce îl face pe consumator să o caute pe spatele ambalajului, care, la rândul său, nu este mereu lizibil, ținând cont că majoritatea produselor de pe piață sunt importate. Atunci când pe versoul ambalajului există și traducerea în română, aceasta este lipită arbitrar, uneori fiind plasată pe o altă informație utilă a produsului”, a remarcat Mihaela Șoimaru.
De asemenea, am asistat la o situație în care eticheta produsului era ruptă, iar când consumatorul s-a adresat către persoana responsabilă de la supermarket pentru a i se oferi informații cu privire la termenul de valabilitate a produsului, angajatul s-a arătat deranjat de „impertinența” cumpărătorului și l-a trimis să-și aleagă alt produs care are etichetă.

Inițiative legislative

Menționăm că în Hotărârea de guvern nr. 996 se mai precizează că pe etichetă sau pe ambalajul alimentelor se înscrie de către producător data durabilităţii minimale, respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare.

Solicitat de TIMPUL, Alexandru Cuzimuc, directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, a declarat că „recent în parlament a fost propusă o inițiativă legislativă care prevede o mărime standard a etichetelor de pe produse”. Nu există siguranța că aceasta va fi aprobată, iar până atunci, consumatorii vor mai fi nevoiți să cumpere cu ochii închiși produse de pe tejghelele magazinelor.

Statistici

În anul 2012, Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) a depistat peste 300 de cazuri în care marcarea era incompletă, adică fie lipsea un component al produsului, fie nu era indicat importatorul sau producătorul, ori lipseau condițiile de păstrare ale produsului. Totodată, conform datelor APC, doar anul trecut au fost descoperite peste 200 de cazuri în care pe produse lipsea informația în limba română. Mai mult, anul trecut au fost depistate peste 50 de cazuri în care pe produse nu era indicată data fabricării.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul