Actualitate

Economii pe sănătatea copiilor

„Liceul Teoretic Agricol care aparține Universității Agrare face economii pe sănătatea copiilor”, „Murim de frig!”, „Mulți dintre părinți nu-și lasă copiii la școală din grijă pentru sănătatea lor”, „Administrația liceului n-are treabă, ei au „condiționere” și sunt departe de chinurile copiilor”, „Copiilor li se interzice să folosească reșouri sau să încălzească apa, ei sunt nevoiți să se spele cu apă rece sau să nu respecte igiena” – sunt doar câteva rânduri dintr-o scrisoare trimisă pe adresa redacției ziarului TIMPUL.

Ajunși la fața locului, la Liceul Teoretic Agricol, ca să aflăm dacă într-adevăr copiii îngheață de frig la ore, am observat că mottoul instituției este economisirea. Liceul este constituit din două etaje, ale cărui coridoare nu sunt iluminate, iar pe ușile fiecărei săli de curs sunt scrise mesaje despre economisirea energiei electrice și a apei. Pe panoul informativ este afișat Ordinul „Optimizarea consumului de apă, energie electrică și termică”. Timp de trei minute, cât am așteptat administrația liceului, pentru a discuta, ne-au înghețat mâinile, iar când am pus mâna pe calorifere – erau reci ca și calota polară.

Imediat cum am anunțat că suntem din presă, am fost întâlniți de Valentina Hâncu, directorul adjunct pe educație, care ne-a zis că administrația liceului nu poate să ne ofere răspunsuri referitor la căldură și că „trebuie să ne adresăm la administrația Universității Agrare, căci blocul este oferit de ea”.

Solicitată de TIMPUL, directorul liceului, Nina Sineac, a declarat: „La mine nu s-a plâns nimeni că e frig. Nu noi gestionăm banii pentru consumul de energie termică și electrică, e clădirea universității. Ei ne-au promis că săptămâna aceasta vom avea căldură. Nu s-a dat agent termic în multe instituții. Am colegi și din sate care povestesc că nu li s-a dat căldură. Eu nu cred că e frig, în sală se încălzește de la copii”.

Elevii, însă, atunci când nu este nimeni din administrație prin preajmă afirmă exact contrariul. „Stăm îmbrăcați la ore, nu putem scrie normal. În bibliotecă e mai frig decât în sălile de curs, florile mor. Până și în cămin e frig, ba mai mult, o parte din el rămâne foarte des fără lumină”. Căminul despre care menționează copiii se află în imediata apropiere a liceului și urmează să fie conectat la încălzire concomitent cu liceul. Potrivit lui Alexandru Frimu, prorector pe probleme de administrație și gospodărie la Universitatea Agrară, cheltuielile liceului se calculează împreună cu cele ale universității.

Potrivit mesajului trimis la redacție „jumătate dintre copii sunt răciți din cauză că n-au fost conectate la căldură blocul de studii și căminele”. Încercarea noastră de a afla dacă este sau nu adevărat s-a soldat cu eșec, întrucât, asistenta medicală are program de lucru până la ora 13.00, iar la 12:45 nu mai era nimeni de găsit.

Întrebat fiind când va fi furnizat agentul termic, domnul Gheorghe, administratorul-șef al blocului, a spus că „li s-a spus că o să aibă căldură atunci când vor hotărî cei care au de hotărât”. Administrația Universității Agrare de Stat din Moldova afirmă că încălzirea urmează să fie furnizată începând de mâine.

Vasile Vrâncean, prim-prorector UASM

Noi de azi facem verificările instalațiilor și de mâine planificăm să dăm căldură. Până acum nu am conectat încălzirea din cauza regulamentului care presupune să fie înregistrate câteva zile la rând o temperatură scăzută și, desigur, pentru eficiența și economisirea resurselor financiare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *