Lumea

Ecuadorul a acordat azil politic fondatorului Wikileaks

Assange a solicitat protecția autorităților din Ecuador în iunie 2012, invocând faptul că ar putea fi victima unei persecuții politice. Ministrul de Externe al Ecuadorului, Ricardo Patinio explicat că guvernul țării i-a acordat azil politic controversatului jurnalist bazându-se pe convențiile ONU.  

Julia Assange însă nu a călcat pământul republicii sud-americane. De două luni, acesta se adăpostește în ambasada Ecuadorului din Londra. Ministerul de Externe al Marii Britanii a reacționat violent la această decizie și nu exclude că ar putea lipsi de imunitate reprezentanța diplomatică. 

Jurnalistul australian a fost arestat în decembrie 2010 la Londra şi supus la domiciliu forţat. Assange a căutat prin toate mijloacele să scape de mandatul de arestare lansat de autorităţile suedeze, care îl acuză de viol şi agresiune sexuală. Susținătorii australianului sunt convinşi că Assange este victima unui complot american, în semn de represalii după ce WikiLeaks a publicat în vara lui 2010 zeci de mii de documente confidenţiale ale diplomaților americani.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *