Carte

Editura LITERA a lansat „Dicţionarul universal ilustrat al limbii române”

Moderat de către directorul institutului sus-numit, dr. hab. Vasile Bahnaru, în cadrul evenimentului au fost puse în discuţie mai multe dicţionare apărute pe ambele maluri ale Prutului în ultimii ani. Ana Vulpe, doctorandă, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Filologie şi membră a Colegiului de redacţie al acestui dicţionar, s-a referit şi la încercările de a alcătui primele glosare, de la Dimitrie Cantemir încoace.
Dicţionarul proaspăt apărut cuprinde 12 volume a câte 360 de pagini şi peste 80 de mii de cuvinte. El continuă tradiţia lexicografică românească a descrierii semantice susţinute cu citate din literatura cultă şi populară. 

Potrivit directorului Editurii LITERA, Anatol Vidraşcu, dicţionarul este realizarea cea mai remarcabilă a instituţiei pe care o conduce pe parcursul a 21 de ani de la înfiinţare. El a precizat că cel de-al 12-lea volum a apărut abia alaltăieri, peste Prut, iar primele opt deja au ajuns la Chişinău şi au fost puse în vânzare (la un preţ total de 500 de lei). Realizată de un grup de savanţi de la Institutul de Limba Română „Al. Philippide” din Iaşi – Ioan Oprea, Victoria Zastroiu, Carmen Gabriela Panfil şi Rodica Radu -, lucrarea a păstrat caracterul universal al dicţionarului lui Lazăr Şăineanu. Cele 12 volume au apărut în condiţii poligrafice ireproşabile la Editura „G. Canale” din Italia.

Pe marginea acestei lucrări s-au mai pronunţat acad. Petru Soltan, dr. hab. Elena Constantinovici, doctorii în ştiinţă Maria Onofraş, Vera Păcuraru, Ion Bărbuţă ş.a.
La eveniment a participat şi primul preşedintele al R. Moldova, Mircea Snegur. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *