Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

 
 

Interviu 31 Mai 2015, ora 09:45    Din editia print

Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupție: „Negruță va fi audiat şi declarațiile sale vor fi cercetate în cadrul dosarului BEM”

Marime Font

- Procuratura investighează un șir de fapte care, de fapt, se conțin și în declarațiile dlui Negruță. Este vorba inclusiv de acțiunile și inacțiunile factorilor de decizie din cadrul instituțiilor publice, responsabile de buna gestionare a situației legate de Banca de Economii. Oricum, însă, aceste declaraţii vor fi luate în calcul în cadrul investigațiilor extinse vizând fraudele din sectorul bancar, care au demarat recent la indicațiile dlui procuror general.  

- Totuşi, dle Harunjen, declarațiile lui Negruță au reprezentat o noutate pentru procurorii care gestionează dosarul BEM?
- Nu știu cum să vă răspund, ca să nu-mi interpretați greșit afirmațiile. Ceea ce a spus dl Negruță are pentru noi un interes sporit și urmează a fi investigat în cadrul dosarului BEM. Vor fi investigate şi persoanele despre care a vorbit el. Orice informație legată de acest subiect este atent examinată și studiată de noi, pentru că orice sursă de informare este importantă în acest caz.

- Oleg Reidman, Veaceslav Platon și ceilalți, despre care Negruță spunea că ar fi stat la începuturile furtului de la BEM au fost audiați în cadrul dosarului?- Nu, noi ne-am planificat activitățile altfel. Mai întâi de toate, adunăm actele ce au stat la baza hotărârilor Parlamentului, a comisiilor specializate ale Parlamentului, rapoartele instituțiilor de stat, inclusiv în privinţa capitalizării și privatizării BEM, de la care a şi demarat situația în cazul acestei instituţii bancare. Doar după ce vom studia aceste materiale, vom selecta persoanele care urmează a fi audiate. Nu putem face audieri cu niște oameni care doar să confirme sau infirme cele spuse de Negruță, ci reieșind din acte și acțiuni concrete. De exemplu, astăzi (miercuri – n.red.) am ridicat de la Parlament şi BEM câteva volume bune, care urmează a fi cercetate. Doar ulterior vom ști ce întrebări să le punem persoanelor implicate.

- Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguțanu, fără de știrea căruia, din spusele lui Negruță, furtul nu putea să aibă loc, nu are nici calitatea de bănuit în cadrul dosarului?
- Au calități procesuale doar membrii consiliului de creditare a BEM care sunt acuzați și conducătorii agenților economici, care au sustras banii.

- Negruță susținea că și creditele de miliarde acordate de Banca Națională pentru BEM reprezintă un furt de proporții din banii statului. Procuratura investighează și această versiune?
- Noi vom face o analiză profundă, legată de gestionarea BEM din partea autorităților de stat, care a început în 2013, cu fraudarea și prejudicierea acestei bănci prin credite neperformante, dar și cu capitalizarea băncii, cu emisia suplimentară de acțiuni, cu refuzul statului de a participa la cumpărarea acțiunilor, ceea ce a condus la ultima consecință - necesitatea neprevăzută de alocare a mijloacelor bănești din fundurile publice pentru a păstra starea de lucruri a băncii.

- Să înțelegem că Procuratura investighează situația de la BEM începând cu anul 2013?
- Noi investigăm acțiunile de când au început problemele în BEM.

- Dar de când au început acestea?
- După ce vom studia materialele, vom vedea de când au început problemele.

- Negruță spune că problemele au început nu în 2013, ci tocmai în 2005…
- Fiecare afirmație urmează a fi verificată și pusă la baza unui act juridic în măsura în care își găsește confirmare. Dl Negruță, dacă a cunoscut astfel de informații, trebuia să spună imediat, dar nu după ce a fost condamnat. Sau el și-a găsit astfel o formă de apărare? Cu toate acestea, absolut tot ce a spus dl Negruță va fi cercetat cu siguranță în cadrul urmăririi penale, inclusiv va fi audiat și el. Situația urmează a fi investigată în ansamblu. Nu putem să luăm aceste declarații ca pe o filă albă, fiindcă fiecare declarație are la bază și un interes anumit. 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md