Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Social 17 August 2016, ora 09:20    Din editia print

Educația altfel sau ce învață elevii moldoveni în SUA

Marime Font

Elevii din țara noastră au posibilitatea să participe la diverse programe de schimb cultural. Datorită acestora, tinerii trăiesc noi experiențe, leagă prietenii cu elevi din alte țări și învață la școală obiecte noi.

În fiecare an, elevii din țară își încearcă norocul și cunoștințele aplicând la programul FLEX (Future Leaders Exchange Program), care oferă burse de studii într-un liceu american. Printre norocoșii de a învăța și a petrece o experiență de neuitat în SUA au fost Gheorghe Țăran din Căușeni și Victoria Bodean din Strășeni. Tinerii au povestit despre experiențele lor din țara-gazdă unde au învățat zece luni cot la cot cu colegii lor americani.

Gheorghe spune că întotdeauna a fost o persoană îndrăzneață ca să încerce ceva nou și diferit. Pentru că nu a fost admis din prima încercare la program, tânărul a reușit să fie admis în următorul an. Astfel, după câteva etape de selecție și un răspuns pozitiv, în august 2015 tânărul și-a luat zborul spre Statele Unite ale Americii. Băiatul avea atunci 17 ani și urma să învețe în orașul Boise, capitala statului Idaho, care se află în partea de vest a continentului american.

Ore de artă culinară și actorie

Potrivit acestuia, programa școlară din SUA este total diferită de cea din Moldova. În liceul american, Gheorghe a studiat opt obiecte, dintre care câteva la alegere. Conform cerințelor programului, elevii care participă la el trebuie să studieze istoria Guvernului American și alte câteva obiecte obligatorii, printre care engleza și matematica. Alte obiecte pe care le-a mai studiat au fost istoria Statelor Unite în secolul XX-XXI, economia, spaniola, actoria, arta culinară, sănătatea și psihologia. „Am hotărât să fac ore de artă culinară pentru că la noi în țară nu este o astfel de opțiune în școală. Am încercat de toate câte un pic. La ore am învățat bazele artei culinare și cerințele securității alimentare din statul în care am fost. Mai mult decât atât, am obținut și un certificat care demonstrează că știu regulile securității alimentare”, spune Gheorghe. În timpul acestor ore, elevul a învățat să pregătească diferite feluri de mâncare din carne, tacos (mâncare tradițională mexicană) înghețată de casă, shake-uri, blinii americane, popcorn și multe altele.


După lecții, elevul s-a implicat în mai multe activități de voluntariat. Acest lucru i-a permis să facă parte dintr-o echipă de fanfară sau, cum o numesc americanii, marching band. „Pe terenul de fotbal american, la jumătatea meciului are loc o pauză, timp în care se organizează un show de către o fanfară. Nu toată lumea cântă la instrumente gen fluier, saxofon, sau tobe, dar fac și mișcări sincronizate. De fapt este o prestație de circa 70 de oameni care fac un show complex și diferit în mișcări”, a spus Gheorghe. Trupa din care a făcut parte și moldoveanul a luat locul doi în cadrul unei competiții din capitala statului Idaho. „Am învățat toate mișcările într-un timp record. Nu a fost chiar atât de simplu cum pare în prestații de acest gen”, susține elevul. Printre alte ore de voluntariat, elevul a mai fost și persoana de monitorizare la un perete de alpinism din cadrul unui centru de recreere și sport pentru familie. Altă experiență de care s-a mai bucurat, a mai fost că a făcut parte din echipa de schiat și snowbording al liceului. „Niciodată nu am schiat înainte de a merge în State, iar acolo am avut posibilitatea să învăț. Eu am reprezentat școala în care învățam, deși eram un străin. Dar a fost un moment de reușită pentru succesele pe care le-am avut”, a subliniat elevul.


Marching band sau fanfara din SUA din care a făcut parte și Gheorghe
Imagine: simbol

Prima dată la școală. În SUA

Experiența Victoriei de a merge într-un schimb cultural departe de casă i-a oferit ocazia să își cunoască puterile. Având deficiențe locomotorii, tânăra a trebuit, pentru prima dată în viața ei, să ducă un mod de viață independent departe de casă. „Prima dată am fost fără mama mea care mereu era alături de mine, dar m-am descurcat. Am încercat să închid ochii la greutăți și să merg înainte”, susține eleva care avea atunci 16 ani.

În timpul programului, eleva a fost pentru prima dată la școală. Fiind în Moldova, Victoria a primit educație la domiciliu din cauza lipsei infrastructurii pentru a se deplasa la școală. „În SUA a fost o experiență nouă pentru mine și mi-a fost ușor să mă deplasez, fiindcă școala era mare și nu erau scări. Mi-a fost greu prima oară să alerg dintr-o clasă în alta în timpul pauzelor de cinci minute. Copiii mergeau prin hol fără să mă observe că mă deplasez cu căruciorul cu trei roți și câteodată aveam accidente. Apoi îmi ceream voie de la profesori să ies de la ore cu câteva minute înainte de sunet, pentru a mă deplasa în voie unde aveam nevoie”, spune eleva. Cel mai preferat obiect ales în timpul anului de studii a fost înotul. În afară de aceasta, tânăra a mai studiat engleza, spaniola, istoria americană, matematica și corul, la care ulterior a renunțat din cauza că grupul de elevi era mult prea avansat, însă i-a plăcut enorm experiența de a studia ceva diferit decât acasă.


Victoria (în mijloc) alături de alte câteva tinere, la fel participante a programului din diferite țări

Tânăra a rămas uimită de infrastructura din statul Pennsylvania, unde a învățat. „America este mult mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. Sunt instalate rampe practicabile, uși care se deschid/închid automat și multe altele. Chiar și acolo unde nu sunt rampe sunt create condiții accesibile. Întotdeauna lângă scări este o posibilitate să urci cu scaunul cu rotile sau cu căruciorul cu care mergi. Mi-a fost ușor din punctul acesta de vedere să mă deplasez”, a declarat tânăra.

Victoria susține că în SUA a învățat să fie independentă și că nicăieri nu este la fel ca acasă. „A fost o lecție bună pentru mine, căci am devenit mai tare de caracter, mai puternică, mai matură moral”, a conchis tânăra.

Pe parcursul celor 24 de ediții, 25 de mii de elevi au beneficiat de bursele oferite în baza programului FLEX.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)