Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 16:20
Abonamente

Social 17 August 2016, ora 09:20    Din editia print

Educația altfel sau ce învață elevii moldoveni în SUA

Marime Font

Elevii din țara noastră au posibilitatea să participe la diverse programe de schimb cultural. Datorită acestora, tinerii trăiesc noi experiențe, leagă prietenii cu elevi din alte țări și învață la școală obiecte noi.

În fiecare an, elevii din țară își încearcă norocul și cunoștințele aplicând la programul FLEX (Future Leaders Exchange Program), care oferă burse de studii într-un liceu american. Printre norocoșii de a învăța și a petrece o experiență de neuitat în SUA au fost Gheorghe Țăran din Căușeni și Victoria Bodean din Strășeni. Tinerii au povestit despre experiențele lor din țara-gazdă unde au învățat zece luni cot la cot cu colegii lor americani.

Gheorghe spune că întotdeauna a fost o persoană îndrăzneață ca să încerce ceva nou și diferit. Pentru că nu a fost admis din prima încercare la program, tânărul a reușit să fie admis în următorul an. Astfel, după câteva etape de selecție și un răspuns pozitiv, în august 2015 tânărul și-a luat zborul spre Statele Unite ale Americii. Băiatul avea atunci 17 ani și urma să învețe în orașul Boise, capitala statului Idaho, care se află în partea de vest a continentului american.

Ore de artă culinară și actorie

Potrivit acestuia, programa școlară din SUA este total diferită de cea din Moldova. În liceul american, Gheorghe a studiat opt obiecte, dintre care câteva la alegere. Conform cerințelor programului, elevii care participă la el trebuie să studieze istoria Guvernului American și alte câteva obiecte obligatorii, printre care engleza și matematica. Alte obiecte pe care le-a mai studiat au fost istoria Statelor Unite în secolul XX-XXI, economia, spaniola, actoria, arta culinară, sănătatea și psihologia. „Am hotărât să fac ore de artă culinară pentru că la noi în țară nu este o astfel de opțiune în școală. Am încercat de toate câte un pic. La ore am învățat bazele artei culinare și cerințele securității alimentare din statul în care am fost. Mai mult decât atât, am obținut și un certificat care demonstrează că știu regulile securității alimentare”, spune Gheorghe. În timpul acestor ore, elevul a învățat să pregătească diferite feluri de mâncare din carne, tacos (mâncare tradițională mexicană) înghețată de casă, shake-uri, blinii americane, popcorn și multe altele.


După lecții, elevul s-a implicat în mai multe activități de voluntariat. Acest lucru i-a permis să facă parte dintr-o echipă de fanfară sau, cum o numesc americanii, marching band. „Pe terenul de fotbal american, la jumătatea meciului are loc o pauză, timp în care se organizează un show de către o fanfară. Nu toată lumea cântă la instrumente gen fluier, saxofon, sau tobe, dar fac și mișcări sincronizate. De fapt este o prestație de circa 70 de oameni care fac un show complex și diferit în mișcări”, a spus Gheorghe. Trupa din care a făcut parte și moldoveanul a luat locul doi în cadrul unei competiții din capitala statului Idaho. „Am învățat toate mișcările într-un timp record. Nu a fost chiar atât de simplu cum pare în prestații de acest gen”, susține elevul. Printre alte ore de voluntariat, elevul a mai fost și persoana de monitorizare la un perete de alpinism din cadrul unui centru de recreere și sport pentru familie. Altă experiență de care s-a mai bucurat, a mai fost că a făcut parte din echipa de schiat și snowbording al liceului. „Niciodată nu am schiat înainte de a merge în State, iar acolo am avut posibilitatea să învăț. Eu am reprezentat școala în care învățam, deși eram un străin. Dar a fost un moment de reușită pentru succesele pe care le-am avut”, a subliniat elevul.


Marching band sau fanfara din SUA din care a făcut parte și Gheorghe
Imagine: simbol

Prima dată la școală. În SUA

Experiența Victoriei de a merge într-un schimb cultural departe de casă i-a oferit ocazia să își cunoască puterile. Având deficiențe locomotorii, tânăra a trebuit, pentru prima dată în viața ei, să ducă un mod de viață independent departe de casă. „Prima dată am fost fără mama mea care mereu era alături de mine, dar m-am descurcat. Am încercat să închid ochii la greutăți și să merg înainte”, susține eleva care avea atunci 16 ani.

În timpul programului, eleva a fost pentru prima dată la școală. Fiind în Moldova, Victoria a primit educație la domiciliu din cauza lipsei infrastructurii pentru a se deplasa la școală. „În SUA a fost o experiență nouă pentru mine și mi-a fost ușor să mă deplasez, fiindcă școala era mare și nu erau scări. Mi-a fost greu prima oară să alerg dintr-o clasă în alta în timpul pauzelor de cinci minute. Copiii mergeau prin hol fără să mă observe că mă deplasez cu căruciorul cu trei roți și câteodată aveam accidente. Apoi îmi ceream voie de la profesori să ies de la ore cu câteva minute înainte de sunet, pentru a mă deplasa în voie unde aveam nevoie”, spune eleva. Cel mai preferat obiect ales în timpul anului de studii a fost înotul. În afară de aceasta, tânăra a mai studiat engleza, spaniola, istoria americană, matematica și corul, la care ulterior a renunțat din cauza că grupul de elevi era mult prea avansat, însă i-a plăcut enorm experiența de a studia ceva diferit decât acasă.


Victoria (în mijloc) alături de alte câteva tinere, la fel participante a programului din diferite țări

Tânăra a rămas uimită de infrastructura din statul Pennsylvania, unde a învățat. „America este mult mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. Sunt instalate rampe practicabile, uși care se deschid/închid automat și multe altele. Chiar și acolo unde nu sunt rampe sunt create condiții accesibile. Întotdeauna lângă scări este o posibilitate să urci cu scaunul cu rotile sau cu căruciorul cu care mergi. Mi-a fost ușor din punctul acesta de vedere să mă deplasez”, a declarat tânăra.

Victoria susține că în SUA a învățat să fie independentă și că nicăieri nu este la fel ca acasă. „A fost o lecție bună pentru mine, căci am devenit mai tare de caracter, mai puternică, mai matură moral”, a conchis tânăra.

Pe parcursul celor 24 de ediții, 25 de mii de elevi au beneficiat de bursele oferite în baza programului FLEX.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 16:20

Putin a început să vorbească despre CONCESII în fața Occidentului

Putin a început să vorbească despre CONCESII în fața Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu vor exista schimbări fundamentale în atitudinea Occidentului faţă de Rusia, chiar dacă Moscova ar face concesii şi ar fi de acord să îndeplinească toate cerinţele oponenţilor ei, potrivit TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 16:06

Sergiu Sîrbu: Mulţi profitori s-au alipit de PD atunci când era la guvernare şi se vor dezlipi acum și probabil se vor alipi la noua guvernare

Sergiu Sîrbu: Mulţi profitori s-au alipit de PD atunci când era la guvernare şi se vor dezlipi acum și probabil se vor alipi la noua guvernare

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu dă de înţeles că formaţiunea este conştientă că foarte mulţi demnitatari, care anterior s-au alipit PD-ului, care se afla la guvernare, acum se vor dezlipi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 15:32

Începe marea târguială din UE: Un summit unde posturile cheie sunt scoase la mezat

Începe marea târguială din UE: Un summit unde posturile cheie sunt scoase la mezat

Întrebase odată fostul secretar de stat american (și controversat premiu Nobel pentru pace) Henry Kissinger: “Pe cine sun când vreau să vorbesc cu Europa?” Chiar dacă anecdota e probabil apocrifă, de la tratatul de la Lisabona (2007) încoace, lucrurile sunt mult...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 15:22

Președintele Curții Constituționale și-a dat DEMISIA

Președintele Curții Constituționale și-a dat DEMISIA

Președintele Curții Constituționale a R. Moldova, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:50

Avertisment de la București: „Toată PUTEREA e concentrată la Dodon, care ia notițe de la Putin. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun FOC. Guvernul Maiei Sandu va fi PICAT”

Avertisment de la București: „Toată PUTEREA e concentrată la Dodon, care ia notițe de la Putin. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun FOC. Guvernul Maiei Sandu va fi PICAT”

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că România ar fi pierdut total în lupta pentru R. Moldova, pavând astfel drumul Moscovei „în inima fraților de peste Prut”. De asemenea, acesta spune că socialiștii lui Igor Dodon ar deține de facto puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:06

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate / FOTO

Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate / FOTO

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)