Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 20:05
Abonamente

Social 17 August 2016, ora 09:20    Din editia print

Educația altfel sau ce învață elevii moldoveni în SUA

Marime Font

Elevii din țara noastră au posibilitatea să participe la diverse programe de schimb cultural. Datorită acestora, tinerii trăiesc noi experiențe, leagă prietenii cu elevi din alte țări și învață la școală obiecte noi.

În fiecare an, elevii din țară își încearcă norocul și cunoștințele aplicând la programul FLEX (Future Leaders Exchange Program), care oferă burse de studii într-un liceu american. Printre norocoșii de a învăța și a petrece o experiență de neuitat în SUA au fost Gheorghe Țăran din Căușeni și Victoria Bodean din Strășeni. Tinerii au povestit despre experiențele lor din țara-gazdă unde au învățat zece luni cot la cot cu colegii lor americani.

Gheorghe spune că întotdeauna a fost o persoană îndrăzneață ca să încerce ceva nou și diferit. Pentru că nu a fost admis din prima încercare la program, tânărul a reușit să fie admis în următorul an. Astfel, după câteva etape de selecție și un răspuns pozitiv, în august 2015 tânărul și-a luat zborul spre Statele Unite ale Americii. Băiatul avea atunci 17 ani și urma să învețe în orașul Boise, capitala statului Idaho, care se află în partea de vest a continentului american.

Ore de artă culinară și actorie

Potrivit acestuia, programa școlară din SUA este total diferită de cea din Moldova. În liceul american, Gheorghe a studiat opt obiecte, dintre care câteva la alegere. Conform cerințelor programului, elevii care participă la el trebuie să studieze istoria Guvernului American și alte câteva obiecte obligatorii, printre care engleza și matematica. Alte obiecte pe care le-a mai studiat au fost istoria Statelor Unite în secolul XX-XXI, economia, spaniola, actoria, arta culinară, sănătatea și psihologia. „Am hotărât să fac ore de artă culinară pentru că la noi în țară nu este o astfel de opțiune în școală. Am încercat de toate câte un pic. La ore am învățat bazele artei culinare și cerințele securității alimentare din statul în care am fost. Mai mult decât atât, am obținut și un certificat care demonstrează că știu regulile securității alimentare”, spune Gheorghe. În timpul acestor ore, elevul a învățat să pregătească diferite feluri de mâncare din carne, tacos (mâncare tradițională mexicană) înghețată de casă, shake-uri, blinii americane, popcorn și multe altele.

Loading...


După lecții, elevul s-a implicat în mai multe activități de voluntariat. Acest lucru i-a permis să facă parte dintr-o echipă de fanfară sau, cum o numesc americanii, marching band. „Pe terenul de fotbal american, la jumătatea meciului are loc o pauză, timp în care se organizează un show de către o fanfară. Nu toată lumea cântă la instrumente gen fluier, saxofon, sau tobe, dar fac și mișcări sincronizate. De fapt este o prestație de circa 70 de oameni care fac un show complex și diferit în mișcări”, a spus Gheorghe. Trupa din care a făcut parte și moldoveanul a luat locul doi în cadrul unei competiții din capitala statului Idaho. „Am învățat toate mișcările într-un timp record. Nu a fost chiar atât de simplu cum pare în prestații de acest gen”, susține elevul. Printre alte ore de voluntariat, elevul a mai fost și persoana de monitorizare la un perete de alpinism din cadrul unui centru de recreere și sport pentru familie. Altă experiență de care s-a mai bucurat, a mai fost că a făcut parte din echipa de schiat și snowbording al liceului. „Niciodată nu am schiat înainte de a merge în State, iar acolo am avut posibilitatea să învăț. Eu am reprezentat școala în care învățam, deși eram un străin. Dar a fost un moment de reușită pentru succesele pe care le-am avut”, a subliniat elevul.


Marching band sau fanfara din SUA din care a făcut parte și Gheorghe
Imagine: simbol

Prima dată la școală. În SUA

Experiența Victoriei de a merge într-un schimb cultural departe de casă i-a oferit ocazia să își cunoască puterile. Având deficiențe locomotorii, tânăra a trebuit, pentru prima dată în viața ei, să ducă un mod de viață independent departe de casă. „Prima dată am fost fără mama mea care mereu era alături de mine, dar m-am descurcat. Am încercat să închid ochii la greutăți și să merg înainte”, susține eleva care avea atunci 16 ani.

În timpul programului, eleva a fost pentru prima dată la școală. Fiind în Moldova, Victoria a primit educație la domiciliu din cauza lipsei infrastructurii pentru a se deplasa la școală. „În SUA a fost o experiență nouă pentru mine și mi-a fost ușor să mă deplasez, fiindcă școala era mare și nu erau scări. Mi-a fost greu prima oară să alerg dintr-o clasă în alta în timpul pauzelor de cinci minute. Copiii mergeau prin hol fără să mă observe că mă deplasez cu căruciorul cu trei roți și câteodată aveam accidente. Apoi îmi ceream voie de la profesori să ies de la ore cu câteva minute înainte de sunet, pentru a mă deplasa în voie unde aveam nevoie”, spune eleva. Cel mai preferat obiect ales în timpul anului de studii a fost înotul. În afară de aceasta, tânăra a mai studiat engleza, spaniola, istoria americană, matematica și corul, la care ulterior a renunțat din cauza că grupul de elevi era mult prea avansat, însă i-a plăcut enorm experiența de a studia ceva diferit decât acasă.


Victoria (în mijloc) alături de alte câteva tinere, la fel participante a programului din diferite țări

Tânăra a rămas uimită de infrastructura din statul Pennsylvania, unde a învățat. „America este mult mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. Sunt instalate rampe practicabile, uși care se deschid/închid automat și multe altele. Chiar și acolo unde nu sunt rampe sunt create condiții accesibile. Întotdeauna lângă scări este o posibilitate să urci cu scaunul cu rotile sau cu căruciorul cu care mergi. Mi-a fost ușor din punctul acesta de vedere să mă deplasez”, a declarat tânăra.

Victoria susține că în SUA a învățat să fie independentă și că nicăieri nu este la fel ca acasă. „A fost o lecție bună pentru mine, căci am devenit mai tare de caracter, mai puternică, mai matură moral”, a conchis tânăra.

Pe parcursul celor 24 de ediții, 25 de mii de elevi au beneficiat de bursele oferite în baza programului FLEX.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:08

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 12:13

Ceaiul de tei poate deveni TOXIC. Cum se prepară corect

Ceaiul de tei poate deveni TOXIC. Cum se prepară corect

Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecţiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. Deşi teiul aduce numeroase beneficii organismului, este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)