Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:18
Abonamente

Moldova 27 Ianuarie 2014, ora 07:55    Din editia print

Educația și profesorii, între bani, etică și viitorul copiilor

Marime Font

În timp ce în R. Moldova învățământul preuniversitar este declarat gratuit de către autorități, plățile informale în acest domeniu rămân a fi valabile, ba chiar e un fenomen obișnuit și „absolut necesar”. Totuși, părinții și copiii care plătesc sunt rareori dispuși să-și dezvăluie identitatea în fața presei, din frică de a nu afecta cursul studiilor, dar și aprecierea copiilor în instituțiile de învățământ.

În anul 2012, pentru învățământul primar și secundar general, statul a alocat 3,792 mln. lei din bugetul public național sau 4,3 din PIB față de 3,8 în 2005. Aceasta în timp ce numărul elevilor a scăzut de la aproximativ 514 mii la 364 mii. De altfel, în perioada 2005-2013, cheltuielile din domeniul învățământului au crescut de la 2,8 mii lei per elev la 10,4 mii lei per elev, adică de circa patru ori. În același timp, bugetul anului 2014 prevede 31,605 mii lei pentru învățământul preșcolar și respectiv 734,5 mii lei pentru cel secundar.

Banii – în față, etica – în umbră

Deși investițiile statului în domeniul educației cresc continuu, conform unui studiu sociologic realizat sub îndrumarea metodologică a Ministerului Educaţiei (ME) şi cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova arată că, după părerea unora, mijloacele bugetare alocate instituțiilor de învățământ primar şi secundar general nu sunt suficiente pentru funcționarea adecvată a acestora. „În consecinţă, mai mulţi părinți, din iniţiativă proprie sau fiind constrânşi de anumite împrejurări, efectuează plăţi, formale sau neformale, pentru ceea ce ei consideră sau li se spune că sunt în folosul educaţiei propriilor lor copii”, scriu autorii studiului.


Mai mult, în societate nu se mai pune problema legalității plăților neformale, atâta timp cât ele sunt în beneficiul copiilor. Astfel, se formează asociații părintești care se angajează să calculeze și să administreze suma necesară de bani pentru un sistem educațional „sănătos”. În cadrul acestora, „accentul se pune mai mult pe aspecte de procedură, precum asigurarea corectitudinii şi transparenței modului de colectare a mijloacelor băneşti, utilizarea acestor bani, raportarea financiară, problemele de etică şi de legalitate rămânând în umbră”, explică experții. Totuși, numeroasele neclarități generează frecvent nemulțumiri în rândurile părinților, iar unele plângeri ajung chiar să fie adresate ME sau Centrului Național Anticorupție.

„Taxele”, o formulare nereușită

Un nou val de nemulțumiri făcute public a pornit odată cu manifestul public al Corneliei Cozonac, directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, a cărei fiică învață în clasa întâi, la Liceul „Mircea Eliade” din capitală. „Mi s-a înmânat bonul de plată, de 3120 lei, taxă de achitare și 3000 de lei, taxă de înmatriculare. Cică așa a decis fundația, la 16 decembrie 2013”, a declarat aceasta. În urma sesizării Corneliei Cozonac, au fost audiate mai multe persoane din cadrul liceului, inclusiv directorul și membri ai fundaţiei Liceului „Mircea Eliade”. Aceasta a fost instituită de trei profesori, unul dintre ei activând la o altă instituţie de învăţământ. Cei 11 membri ai consiliului fundaţiei sunt părinţi, care reprezintă doar 11 din cele 30 de clase din liceu. După două zile de audieri la CNA, nicio persoană nu şi-a asumat responsabilitatea pentru răspândirea avizelor către părinţii elevilor din liceu, în care li se solicita suma de peste 6 mii de lei. În același timp, conform ofiţerului de presă al CNA, Angela Starinschi, „persoanele audiate au spus că „taxele” a fost o formulare nereuşită” și că, de fapt, este vorba de „donaţii benevole”. CNA continuă investigaţia pe marginea acestui caz.

„Învățătorul tot e om și vrea să mănânce”

„Mircea Eliade” nu este, nici pe departe, singurul liceu în care s-au format fundații de acest gen. Conform unei mame al cărei copil a învățat la Liceul Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi”, mai multor părinți li s-a cerut să achite o taxă de înmatriculare. Aceasta era diferită de fiecare dată. „Unele mame spuneau că au plătit 400-600 de lei, altele 600 de euro”, spune aceasta. De altfel, lunar, părinții achitau, prin intermediul fundației liceului, 250 de lei, dintre care 80 la sută erau adaos la salariul profesorilor, în funcție de numărul de ore predate.

„Pe de-o parte nu este corect, pe de altă parte salariul profesorilor este într-atât de mizer comparativ cu munca pe care o depun. Dacă administrația școlilor n-ar permite ca învățătorilor să li se plătească suplimentar, ei ar pleca. Cine va preda atunci? Învățătorul tot e om și vrea să mănânce, are copii și părinți bolnavi și alte probleme”, opinează doamna. Conform acesteia, doar cu salariul de bugetar, profesorul este sub limita supraviețuirii, însă conștientizează și faptul că, deseori, administrația liceului își asumă banii „donați” de părinți fără să-i investească în bunăstarea instituției.

Director și profesori, musafiri la ședințele fundației

Studiul sociologic „Plăţile informale în învăţământ”, realizat de Institutul de Politici Publice, arată că, în opinia majorităţii părinţilor, pentru copiii lor este imposibil să obţină o educaţie de calitate fără contribuţii din partea părinţilor. Astfel, mama a doi copii care deja au absolvit și a unuia care încă mai învață la Liceul „Spiru Haret” din capitală este chiar mulțumită de existența și activitatea asociației liceului. „La ultima ședință, directorul și profesorii erau doar oaspeți, nu erau implicați în procesul de decizie. Noi știm că trebuie schimbat ceva în școală”, spune aceasta. Totuși, recunoaște că direcția școlii sau profesorii vin cu sugestii și propuneri în cazul unor „probleme care trebuie soluționate urgent”. „Aici nu e ca la Liceul „M. Eliade”, avem o asociație fondată de părinți. Totul este benevol, de la bun început profesorii ne spuneau să anunțăm dacă suntem impuși să plătim”, povestește mama. Conform acesteia, în decursul a zece ani, se observă schimbări radicale atât în interiorul, cât și exteriorul liceului. „Pasajele, clasele, băncile au fost renovate din banii asociației. De la stat se dau bani doar pentru încălzire, reparația acoperișului și alte detalii generale”, explică ea. Taxa pe care o achită aceasta lunar este de 200 de lei.

În același timp, sunt cazuri în care familiile sunt puse în situația de a renunța la școlile din capitală, din cauza acelorași taxe. „La liceele de stat din Chișinău, ca de exemplu Liceul „Mihail Kogălniceanu”, înmatricularea elevilor este cu taxă? Când m-am dus să mă interesez, pentru a-l înmatricula pe fratele mai mic, în clasa a cincea, mi s-a cerut suma de 400 lei. Au zis că ministerul nu le-au alocat niciun ban pentru reparație și nu au fonduri”, povestea o tânără despre incidentul din anul trecut. În acea situație, familia elevului a decis să renunțe la studiile în capitală și să le continue în comuna Grătiești. Totuși, chiar și în liceul local, fundația colectează câte 70 de lei lunar.

În pofida dificultăților pe care le provoacă aceste taxe lunare, conform studiului „Plățile informale în învățământ”, aproximativ 50 la sută din părinţi consideră că profesorii acordă mai mult timp şi mai multe eforturi copiilor ai căror părinţi au contribuit cu mai mulţi bani pentru nevoile şcolii și invers. De altfel, este recunoscut și impactul negativ al plăţilor informale asupra procesului educaţional de 35 la sută din părinţi, un sfert din directorii de şcoală şi un sfert din profesori. Fapt negat de majoritatea cadrelor didactice şi directorilor de şcoală.

Conform Biroului Național de Statistică, câștigul salarial mediu nominal brut în luna noiembrie al unui profesor a fost de 3066 lei.

În 2013, CNA a pornit cauze penale în privinţa următorilor categorii de funcţionari în instituţiile de învăţământ: 11 conducători ai instituţiilor de învăţământ superior, mediu de specialitate şi preşcolar; un şef de catedră; 10 profesori, lectori, maiştri şi instructori ai şcolilor auto şi studenţi.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)