Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Comentariu 5 Noiembrie 2012, ora 08:01    Din editia print

Marime Font

Educația moldavă, față cu al doilea ministru decent

Am urmărit cu atenție prima emisiune pe care mi-a fost dat să o văd, în care noul ministru al Educației, Maia Sandu, s-a situat în centrul atenției pentru zeci de minute bune și în care a fost luată la întrebări „în profunzime”.  

Așteptările mele au fost unele mari, înainte de toate, pentru că precedentul ministru al Educației, dl prof. Mihail Șleahtițchi, a avut o prestanță publică excelentă, reușind să transmită ceea ce era demult cazul să transmită un funcționar de asemenea rang și într-o asemenea postură. Gurile rele spun că tocmai ăsta a și fost motivul pentru care a fost demis, respectiv că a tranșat subiectul reformei în învățământ, al istoriei și limbii române, dar și a caracterului vădit elitist al comportamentului său. Liberal fiind (nu neapărat în sensul partizan al termenului), m-am raportat la toate aceste lucruri ca la unele bune și necesare, or venind după unii ca Gheorghe Sima, Victor Țvircun și chiar mai parfumatul, dar la fel de comunistul Leonid Bujor, era nevoie de un ministru hotărât, cult și de viță nouă, dacă nu de una nobilă. Știu despre ce vorbesc, pentru că am lucrat în comisia parlamentară în care a fost membru și ex-ministrul Șleahtițchi. Dar iată că până la urmă, premierul a cedat presiunilor sistemului pe care-l popește de o vreme el însuși, cu sau fără gânduri de a-l schimba, eliminându-l din Guvern și din conducerea partidului pe unul dintre pilonii acestora. 

Din aceste motive, mutarea lui Mihail Șleahtițchi la Președinție m-a întristat inițial, îngrijorat fiind de numirea unei persoane de care nu am auzit și care era necunoscută publicului de la noi ori din altă parte. Pe de altă parte, după atâția ani de discuții sterile despre specialiștii moldoveni care performează prin țări străine și care nu vor să se întoarcă în republică pentru că ar avea salarii mici, s-ar opune unei caracatițe vicioase instituționalizate și ar pierde mult din sănătatea lor și a familiilor, mi-am zis că tocmai acum e momentul să ne bucurăm de fericita excepție. Un profesionist nici prea tânăr, nici sovietic, convins de unii sus-puși să se întoarcă pe plaiurile natale pentru a înfăptui ceea ce nimănui nu i-a reușit până acum, adică „sfânta reformă”, în al cărei nume s-au înălțat și au căzut partide și alianțe; s-au născut și au murit parteneriate; au sărăcit unii și s-au îmbogățit alții.

Loading...


De data aceasta, după un lung ciclu de învățători, pedagogi și profesori, la cârma formei supreme a instituționalizării educației moldovenești a fost instalat un economist specializat pe reforma administrativă. Oare nu sună a exact ceea după ce tânjeam cu toții? În sfârșit, avem un om care știe să creeze, să implementeze, să monitorizeze și să evalueze niște politici publice, eficientizând funcționarea unei instituții-mamut, specializată până nu demult în îndoctrinarea și sovietizarea moldovenilor. Partea de educație să rămână pe seama pedagogilor din grădinițe, școli, colegii și universități, iar partea de asigurare a acestora cu toate cele necesare să-i revină ministerului. Așa ar fi mai util decât să se implice chiar toată lumea în „formarea noii generații, salvatoare de nații”. Ajunge cu sistemul de propagandă ideologică centralizat și mesianic. Să se mai ocupe și altcineva decât cadrele didactice de planificări strategice, achiziții, monitorizări, studii de fezabilitate și raportări. Totul este să se vrea și să fie lăsați în pace.

Revenind la discuția în sine, aceasta a fost una deosebit de utilă, chiar dacă pe alocuri dna ministru a transmis nesiguranță, oferind răspunsuri mult prea diplomatice pentru funcția pe care o deține. Dar să punem acest fapt pe seama perioadei scurte de ghidaj a acesteia.
Totuși, am putut desprinde unele lucruri clare din discursul dnei Sandu. În primul rând, scopul ei principal este de a înfăptui reforma sistemului educațional. Cu alte cuvinte, ar trebui ca în scurt timp să cheltuim mai puțin, dar să avem profesori și elevi mai mulțumiți; să investim mai mult în dezvoltarea resurselor umane și mai puțin în întreținerea unor grămezi de cărămizi și beton; să avem școli mai îndepărtate de elevi, dar mai bine dotate și profesori profesioniști și performanți; să prevenim copierea la examene prin introducerea unui sistem de supraveghere video, dar nu prin introducerea mascaților înarmați; să avem angajați mai puțini în minister și instituții de educație, dar mai buni și cu salarii mai mari și multe altele.

Una dintre sursele banilor pentru profesori, dotări și alte cele ar fi tocmai închirierea sau vânzarea clădirilor fostelor școli care trebuiau întreținute pentru câteva zeci de elevi către agenți privați.

Reducerea corupției este și ea în vizorul ministrului. Aceasta a remarcat, parțial eronat, că RM e singurul stat în care părinții plătesc pentru ca odraslele lor să nu învețe. Mita, fie că aceasta apare sub forma „salariilor în plic” pentru profesori, reparațiilor sălilor, „atențiilor”, sau ale altor invenții comuniste, e la ordinea zilei. Ei bine, din fericire sau nu, RM nu e singurul loc în care toate acestea sunt rutinare, alte state sau zone pline de reziduuri ruso-sovietice având aceleași probleme. Recent, același lucru îl spuneau o ONG-istă din Cecenia și un profesor universitar din Federația Rusă.

Am fost convins, așadar, că decizia învestirii Maiei Sandu a fost una bună și îmi pun mari speranțe în performanțele acesteia, chiar dacă niciun ministru nu este egal cu sistemul din care face parte, mai ales dacă acesta este un profesionist fără apucături politicianiste, sau mai rău, comuniste.

Un articol de: Tudor Cojocariu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)